TÉMA

Zmrazení platů

Zvažujeme zmrazení soudcovských platů, sdělil Blažek zástupcům justice

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) v úterý sdělil zástupcům justice, že stát uvažuje o faktickém zmrazení platů soudců a státních zástupců v příštím roce, a to zřejmě zásahem do platové základny. Po jednání to novinářům oznámil místopředseda Nejvyššího soudu Petr Šuk. Šéf Soudcovské unie Libor Vávra konstatoval, že je předčasné v tuto chvíli vyhrožovat, nebo naopak chválit, protože politická jednání nejsou u konce. Blažek záměr, který je součástí vládního konsolidačního balíčku, pro média nekomentoval.
9. 5. 2023Aktualizováno9. 5. 2023, 20:59|

Pavel chce být prostředníkem mezi vládou a opozicí, plánuje pravidelná setkání

Prezident Petr Pavel chce pravidelně pořádat schůzky ve třech – a to s premiérem i předsedou největšího opozičního uskupení. Je to jeho závazek pro prvních sto dnů v úřadu.
17. 3. 2023|

Ve vládní koalici uvažují o vlastním návrhu na zmrazení platů politiků

Vláda by mohla zmrazit platy politiků. Část představitelů koalice připustila, že debata napříč stranami na toto téma už začala. Jako důvod uvádí solidaritu v časech vysoké inflace. Podobnou úpravu, která by zastavila růst výdělků prezidenta a členů vlády i parlamentu, už připravilo opoziční hnutí ANO. Projednat ve sněmovně ji chtělo již minulý týden.
13. 3. 2023|

Senát umožnil zmrazení platů ústavních činitelů. Schválil i příspěvky na bydlení kvůli dražším energiím

Senátoři ve čtvrtek umožnili zmrazení platů ústavních činitelů na loňské úrovni, přestože se k návrhu negativně vyjádřily dva klíčové výbory. Zákon bez projednání poslali prezidentovi. Horní komora také schválila zvýšení příspěvku na bydlení kvůli rostoucím cenám energií. Projednávání nastavení dotační podpory zemědělcům Senát neschválil.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 23:09|

Platy politiků možná zůstanou pět let stejné jako letos. Sněmovna schválila jejich zmrazení

Poslanci na odpolední mimořádné schůzi schválili vládní návrh na zmrazení platů vrcholných politiků na následujících pět let. U novely vláda chtěla, aby ji sněmovna schválila zrychleně už v prvním čtení. Pokud by se nynější zákonná pravidla nezměnila, tyto platy by od ledna vzrostly zhruba o šest procent. Vládní novelu posoudí Senát.
5. 10. 2021Aktualizováno5. 10. 2021, 22:52|

Zmrazení platů hasičů a policistů Hamáček odmítá, takový rozpočet prý nepodpoří. Šetřete jinde, vzkazují Fiala a Rakušan

Vicepremiér, ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček v Otázkách Václava Moravce uvedl, že pro rozpočet, který by počítal se zmrazením platů hasičů a policistů, by nehlasoval. Reagoval tak na sobotní slova ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO), která chce tento návrh předložit rovnou vládě. Podle šéfa ODS Petra Fialy by se mělo šetřit jinde, zmínil například neefektivnost státní správy. Také předseda STAN Vít Rakušan uvedl, že stát by měl hledat úspory hlavně u sebe. Řekl také, že vláda je spoluzodpovědná za rostoucí inflaci.
29. 8. 2021Aktualizováno29. 8. 2021, 19:17|

Schodek až 390 miliard korun chystá pro příští státní rozpočet ministerstvo financí

Ministerstvo financí počítá pro příští rok s maximálně možným schodkem státního rozpočtu ve výši 390 miliard korun, zjistila ČT. Velká část opozice tak vysoká čísla kritizuje a vytýká vládě, že před volbami místo úspor chystá další výdaje. Například růst důchodů nad navýšení dané zákonem.
22. 5. 2021|

Ministryně Schillerová jednala s prezidentem Zemanem. Podpořil státní úspory

Prezident Miloš Zeman ve středu přijal na Pražském hradě ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO). Zeman podle ní podpořil úsporná opatření ve výdajích i příjmech státního rozpočtu, včetně rušení daňových výjimek, které ministryně plánuje při konsolidaci veřejných financí. Projednali spolu také Konvergenční program. Schillerová na Hrad zamířila po předsedovi Pirátů Ivanu Bartošovi.
28. 4. 2021Aktualizováno28. 4. 2021, 18:42|