TÉMA

Výbuch ve Vrběticích

Zemřel Nikolaj Šapošnikov, zařizoval návštěvu ruských agentů ve Vrběticích. Že by byl zapojen do jejich operace, odmítal

Zemřel Nikolaj Šapošnikov, kterého policie prověřovala v souvislosti s výbuchy v muničním areálu ve Vrběticích. On sám nicméně zapojení do operace, kterou české orgány přičítají ruským tajným službám, odmítal. O Šapošnikovově úmrtí informovaly Český rozhlas Radiožurnál a server iRozhlas.
13. 3. 2024|

Seznam Zprávy se musí omluvit za nepravdy kvůli Vrběticím, uvedl Polčák. Redakce se chce bránit

Městský soud v Praze rozhodl, že se server Seznam Zprávy musí omluvit za nepravdy a dezinterpretace, které v roce 2022 uveřejňoval v článcích o europoslanci a advokátovi Stanislavu Polčákovi (STAN) a jeho právním zastupování obcí a občanů zasažených výbuchy muničních skladů ve Vrběticích. Informaci sdělil sám Polčák. Podle šéfredaktora Seznam Zpráv Jiřího Kubíka soud nezpochybnil podstatu kauzy, vyčíslení jedné z odměn ale podle něj označil za „nepřiměřené zjednodušení“. Proti rozsudku podá server dovolání. Polčák na síti X následně označil reakci serveru za „úsměvnou“, věří ale, že svou povinnost web splní.
12. 2. 2024Aktualizováno12. 2. 2024, 17:24|

NBÚ potrestal prezidentskou kancelář kvůli utajovaným žádostem o abolice z éry Zemana

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) nepravomocně potrestal prezidentskou kancelář za neoprávněné utajení žádostí o abolice z éry Miloše Zemana. ČT to řekl mluvčí NBÚ Jaromír Kadlec, obsah rozhodnutí ale neupřesnil. Verdikt nekomentoval ani Pražský hrad. Případ se týká dopisů, kterými měl bývalý prezident Miloš Zeman požádat premiéra o spolupodpis k abolici u dvou kauz týkajících se jeho spolupracovníků. Hradu hrozila pokuta až 300 tisíc korun, úřad neprozradil, jaký trest uložil.
6. 12. 2023|

Od výbuchu ve Vrběticích je to osm let. Vojenský materiál se tam už asi nikdy skladovat nebude

Před osmi lety vybuchl druhý muniční sklad ve Vrběticích. Při první explozi v říjnu 2014 zahynuli dva lidé. Obyvatelé okolních obcí se několikrát evakuovali. Následovala nejnáročnější a nejnákladnější bezpečnostní akce v dějinách Česka. A nakonec se z incidentu stal zlomový okamžik pro česko-ruské vztahy.
3. 12. 2022|

Reportéři ČT: Čeští policisté v kauze Vrbětice spojili síly s britskými kolegy, založili společný tým

V kauze Vrbětice založili čeští detektivové společný vyšetřovací tým s britskými policisty, zjistili Reportéři ČT. Propojí se tak informace z vyšetřování výbuchu ve Vrběticích a útoku na bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala v Salisbury, ze kterých jsou podezřelí agenti ruské tajné služby GRU Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin.
4. 8. 2022Aktualizováno4. 8. 2022, 16:31|

Lidé mohou podávat žádosti o odškodnění za výbuchy ve Vrběticích. Nárok jich bude mít na osm tisíc

Zákon o odškodnění za výbuchy muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku začal platit. Nárok na peníze bude mít až osm tisíc lidí. Někteří žádosti odeslali už v pondělí. Podmínkou pro výplatu peněz je trvalé bydliště v některé z pěti obcí v době od explozí v roce 2014 po ukončení zásahu bezpečnostních složek v roce 2020.
3. 1. 2022|

Obyvatelé obcí okolo Vrbětic by se mohli dočkat odškodnění, do sněmovny míří návrh zákona

Mezi Zlínský kraj a obce v okolí Vlachovic-Vrbětic na Zlínsku, kde v roce 2014 vybuchly dva sklady s municí, by se podle návrhu zákona mělo při jednorázovém odškodnění v souvislosti s výbuchy rozdělit přes 350 milionů korun. Kraj a obce Vlachovice, Lipová, Haluzice, Bohuslavice nad Vláří a město Slavičín by peníze měly dostat do konce roku. Tamní obyvatelé by měli o odškodnění požádat. Pokud tak učiní všichni a za celé období, mělo by se mezi ně rozdělit asi 300 milionů korun.
21. 6. 2021Aktualizováno21. 6. 2021, 20:02|

Rusko chce pracovní povolení pro pracovníky školy při své ambasádě. Podle ministerstva musí požádat o pobytové tituly

Ministerstvo zahraničí ujistilo, že Česko neusiluje o zánik střední školy při ruské ambasádě. Zdůraznilo však, že učitelé a další personál školy musí požádat o pobytové tituly a řádně pracovat na území České republiky, jako je tomu v případě všech mezinárodních škol. Ruskému velvyslanectví nabídlo ministerstvo součinnost. O pomoc se zařízením pobytových povolení jednal v týdnu ruský velvyslanec Alexandr Zmejevskij s vedoucím Kanceláře prezidenta republiky. Tvrdí, že kvůli omezení počtu pracovníků ambasády hrozí škole uzavření.
28. 5. 2021|

V Rusku se nijak netají tím, že Miloš Zeman je jejich člověk v Praze, říká politický geograf

Malá země, která je velkým nepřítelem. Tak teď o České republice referují státní média v Rusku. Začalo to zveřejněním skandálu ve Vrběticích a zesílilo po zveřejnění ruského seznamu zemí, které nejsou přátelské. Kromě České republiky jsou na něm už jen Spojené státy. Co to pro Česko znamená z mediálního hlediska, jak pracuje ruská propaganda a kdo jí z Česka nejvíc pomáhá, odpovídal v pořadu Newsroom ČT24 politický geograf Michael Romancov z Karlovy Univerzity a Metropolitní univerzity Praha.
25. 5. 2021|

Hamáček odmítl, že by chtěl Rusům slíbit zatajení Vrbětic. Předem věděl, že informace o zapojení GRU měla i média

Informace, že plánoval vyměnit informace související s útokem na muniční sklady ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 za dodávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik V, je podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) absurdní. Web Seznam Zprávy, který s ní přišel, nemá žádné důkazy, tvrdí Hamáček. Uvedl, že v době, kdy se sešel s šéfy tajných služeb a policie, věděl, že informace o ruské zodpovědnosti za exploze již unikly do médií a některé redakce s nimi pracují. Jan Hamáček byl hostem Interview ČT24.
4. 5. 2021Aktualizováno4. 5. 2021, 19:44|

Na Václavském náměstí v Praze i v dalších městech lidé protestovali proti příklonu prezidenta a dalších politiků k Rusku

Na Václavském náměstí v Praze skončila demonstrace, kterou svolal spolek Milion chvilek pro demokracii kvůli zjištění tajných služeb o zapojení Ruska do explozí ve Vrběticích a reakcím vládních politiků a zejména prezidenta Miloše Zemana na to. Řečníci kritizovali také kroky Jana Hamáčka (ČSSD), který byl v době odhalení kauzy pověřeným ministrem zahraničí. Pražské náměstí bylo zaplněno zhruba po úroveň Vodičkovy, respektive Jindřišské ulice, lidé ale nestáli bezprostředně u sebe. V souvislosti s pražskou demonstrací se sešli lidé i na náměstích v některých dalších městech.
29. 4. 2021Aktualizováno29. 4. 2021, 22:30|

Hamáček předvolá ruského velvyslance. Babiš nazval útok ve Vrběticích teroristickým

Reakce Ruska na vypovězení osmnácti pracovníků jeho ambasády v Praze je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nepřiměřená. Pověřený ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) si předvolá ruského velvyslance, kterému sdělí rozhořčení českého státu. Babiš se zároveň omluvil za pondělní vyjádření, že ve Vrběticích šlo o útok na zboží bulharského podnikatele. Poslanecká sněmovna v úterý večer označila události ve Vrběticích jako „teroristické útoky speciálních jednotek ruské vojenské zpravodajské služby“.
20. 4. 2021Aktualizováno20. 4. 2021, 22:00|

Poslanci odsoudili „teroristické útoky ruských zpravodajských služeb“. Vláda má podle nich více omezit ruskou ambasádu

Sněmovna v souvislosti s explozemi ve Vrběticích odsoudila „teroristické útoky speciálních jednotek ruské vojenské zpravodajské služby“ v Česku. Poslanci také podpořili vyhoštění 18 ruských diplomatů a vyzvali vládu k zásadnímu omezení početního zastoupení na velvyslanectví Ruska v Praze.
20. 4. 2021Aktualizováno20. 4. 2021, 21:45|

Podařila se nejrazantnější bezpečnostní operace proti rezidenturám ruských tajných služeb, řekl Hamáček

Český armádní speciál s vyhoštěnými pracovníky českého velvyslanectví v Moskvě přistál v pondělí večer v Praze. Vicepremiér a pověřený ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) poté těmto diplomatům poděkoval za službu. „Oni mohou být na svou práci hrdí, oni nic neprovedli.“ Slíbil, že se o ně stát nyní postará, protože někteří nemají v Česku zajištěné ubytování. Zároveň řekl, že se v Česku podařila „nejlepší a nejrazantnější bezpečnostní operace proti rezidenturám ruských tajných služeb“.
19. 4. 2021Aktualizováno19. 4. 2021, 22:26|