TÉMA

MeSES

Dlouhý covid zůstává neznámou, upozornil Válek

Česká společnost se už o nemoci covid-19 hodně naučila a také ví, jak se mu bránit, řekl v Událostech, komentářích ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Připomněl, že nejdůležitější ochranou je i nadále očkování, což potvrdil i hlavní epidemiolog IKEMu a vedoucí skupiny MeSES Petr Smejkal. Oba se ale shodli na tom, že velkou neznámou je stále takzvaný dlouhý covid, který působí vážné zdravotní problémy. Nedá se zatím odhadnout, kdo je dlouhým covidem nejvíce ohrožen.
25. 10. 2022|

Respirátory bychom mohli odkládat v polovině března, řekl Maďar. Podle Tachezy hrozí návrat delty

Vláda uvolňuje opatření proti šíření covidu. Tento týden skončila povinnost prokazovat se covidovými certifikáty, příští týden skončí testování ve školách a firmách a následně se zvýší počet účastníků na kulturních akcích. Podle epidemiologa Rastislava Maďara mají postupné uvolňovací kroky smysl a za příznivé situace bychom mohli v polovině března někde odložit i respirátory. S viroložkou Ruth Tachezy se v Otázkách Václava Moravce shodl, že nejspolehlivější cestou z pandemie je očkování.
13. 2. 2022|

Důchodová reforma mě naplňuje optimismem, říká Nerudová. Podle šéfa agentury STEM bude těžké zajistit finance

Novou vládu Petra Fialy (ODS), která ve čtvrtek získala ve sněmovně důvěru, čeká těžké období. Vypořádat se musí například s rostoucí inflací, cenami energií nebo zadlužením státu. Rektorka Mendelovy univerzity v Brně a předsedkyně komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudová tvrdí, že ušetřit peníze bude těžké. V programovém prohlášení ji ale těší snaha o přijetí důchodové reformy. I na to však bude třeba najít finance. Opatření, která by je zajistila, jsou podle sociologa, ředitele agentury STEM a člena MeSES Martina Buchtíka nepopulární, vládu podle něj čeká nelehký úkol.
14. 1. 2022|

V pátek testy odhalily 6666 nakažených. MeSES radí zploštit vlnu nových případů

Laboratoře v pátek potvrdily v Česku 6666 nových případů covidu-19, podobně jako ve čtvrtek a zhruba o sedmnáct set více než před týdnem. V mezitýdenním srovnání nových případů přibývá od počátku týdne a roste také incidence. Množství hospitalizovaných klesá. Odborná skupina MeSES v obavě z varianty omikron doporučuje narůstající vlnu zpomalit a zploštit. V Brně demonstrovala iniciativa Chcípl PES proti povinnému očkování.
8. 1. 2022Aktualizováno8. 1. 2022, 20:29|

Covid má v Česku již více než 35 tisíc obětí. Laboratoř potvrdila omikron v Královéhradeckém kraji

Počet zemřelých s covidem-19 v Česku přesáhl 35 tisíc, ministerstvo zdravotnictví eviduje 35 046 obětí. Epidemie ale již zhruba dva týdny zpomaluje. Ve čtvrtek přibylo 9488 případů koronaviru. Méně než deset tisíc nově nakažených bylo ve všední den naposledy 8. listopadu, tedy před více než pěti týdny. Minulý čtvrtek odhalily laboratoře zhruba o pět tisíc případů více. Incidence dál klesá. Na 100 tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní 704 nakažených. Před týdnem mělo incidenční číslo hodnotu více než devět set. Nákaza variantou omikron se potvrdila v Královéhradeckém kraji.
17. 12. 2021Aktualizováno17. 12. 2021, 15:28|

Za středu přibylo 11 625 nových případů covidu, nemocnice začínají s očkováním dětí

Ve středu v Česku přibylo 11 625 prokázaných případů koronaviru. Proti minulé středě je to pokles o zhruba 4500 nakažených. Denní počty nových případů zpomalují v mezitýdenním srovnání 14 dní v řadě. V nemocnicích bylo ve středu s koronavirem 5646 pacientů, v těžkém stavu je 942 z nich. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Do ordinací praktických lékařů a dalších očkovacích center začala ve čtvrtek distribuční firma Avenier rozvážet vakcíny proti covidu-19 pro děti od pěti do jedenácti let. Fakultní nemocnice Brno a další zdravotnická zařízení, která už vakcíny mají, začínají ve čtvrtek děti očkovat.
16. 12. 2021Aktualizováno16. 12. 2021, 14:04|

Ministerstvo vydalo seznam protiepidemických doporučení na Vánoce

Vyhněte se větším skupinám lidí, dodržujte rozestupy, odložte večírky a setkávejte se raději venku, radí mimo jiné v protiepidemických doporučeních k Vánocům ministerstvo zdravotnictví. Nabádá k posilující dávce očkování a k přesvědčování neočkovaných během rodinných setkání. Lidé by také měli využít možnost nechat se otestovat na covid-19, necítí-li se dobře.
9. 12. 2021|

Povinné očkování se bude týkat i mediků a studentů zdravotnických škol, oznámil Vojtěch

Povinné očkování proti covidu-19 se bude týkat i strážníků městské policie, dobrovolných hasičů, mediků a studentů zdravotnických škol a dále studentů, kteří se připravují na práci v sociálních službách. Vyhlášku o povinném očkování, která má platit od března příštího roku, ministerstvo zdravotnictví odeslalo do legislativní rady vlády, informoval ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Povinnost bude platit i pro vojáky aktivních záloh, pracovníky krajských hygienických stanic nebo všechny zaměstnance poskytovatele zdravotních služeb.
3. 12. 2021Aktualizováno3. 12. 2021, 22:59|

V karanténách jsou desetitisíce žáků. Rodiče se o kontaktu s pozitivním dozvídají i týden poté

Na vakcínu proti covidu pro děti mladší dvanácti let se i více než týden po jejím schválení čeká, neboť první dávky dorazí do Česka až za několik dní. Právě v této kategorii je přitom záchyt nových případů nejvyšší. Kandidát na ministra školství Petr Gazdík (STAN) chce poslední den před vánočními prázdninami žáky otestovat. Záleží na tom, jestli budou stačit zásoby.
3. 12. 2021|

Budoucí vláda odmítá povinné očkování a zavírání škol. Důraz dává na PCR testy a rychlejší trasování

Budoucí vláda představila své vize o fungování protiepidemických opatření. Řídit se mají podle situace v nemocnicích. Koalice SPOLU a PirátiSTAN nehodlá plošně zavírat školy a avizovala, že chce prodloužit vánoční prázdniny, aby začínaly už 18. prosince. Adept na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) vyzval k omezení sociálních kontaktů, povinná vakcinace podle něj není řešením, hodlá ale zkrátit lhůtu pro očkování posilovací dávkou z šesti na pět měsíců. Vznikající kabinet chce znovu uznávat PCR testy jako certifikáty o bezinfekčnosti, obnovit eRoušku a k trasování využít externí call centra.
24. 11. 2021Aktualizováno24. 11. 2021, 15:16|

Ve firmách se bude opět testovat, stát na to přispěje. Vláda rozhodla i o neuznávání testů v restauracích

Vláda v demisi schválila konec používání testů jako covidového certifikátu. Pro vstup do provozoven služeb, restaurací či na hromadné akce by tak od pondělí 22. listopadu už museli mít lidé jen potvrzení o očkování či prodělání nemoci covid-19. Vláda také znovu zavede povinné testování na covid-19 ve firmách. Ke koronavirovým opatřením se kabinet sejde znovu v pátek v poledne, kdy rozhodne o textu některých opatření. O kompenzacích bude jednat v pondělí.
18. 11. 2021Aktualizováno18. 11. 2021, 17:23|

Prováhali jsme možnost zabránit velkému šíření covidu, kritizuje Smejkal vládu

Česko prováhalo dobu, kdy mohlo účinně zabránit většímu rozšíření covidu-19. V Interview ČT24 to řekl epidemiolog IKEM a vedoucí Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) Petr Smejkal. Vládu kritizoval za to, že nezačala včas plošně testovat, že stát nevymáhá dodržování opatření i že nedokázal naočkovat dost lidí. Nemyslí si však, že by nyní bylo nezbytné přestat uznávat negativní test jako „vstupenku“ na hromadné akce či do restaurací.
11. 11. 2021|

Je potřeba více očkovat a plošně testovat, jinak hrozí lockdown, varuje skupina MeSES

Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) nabádá vládu, aby se snažila dosáhnout vyšší proočkovanosti včetně podávání třetích dávek rizikovým skupinám. Za zásadní považuje posílení mobilních očkovacích týmů, ale také vyhlásit povinné očkování v rizikových profesích. Skupina nevyloučila, že bude nakonec nutný další lockdown, ale domnívá se, že očkování spojené s plošným testováním ve školách i ve firmách je levnější varianta.
10. 11. 2021Aktualizováno10. 11. 2021, 23:17|

Ve středu přibylo 5824 případů covidu-19

Ve středu přibylo v Česku 5824 potvrzených případů koronaviru, zhruba o dva a půl tisíce více než před týdnem. V nemocnicích je s covidem téměř třináct stovek pacientů, nejvíce od 17. května. Počet hospitalizovaných v těžkém stavu ale mírně klesl na 167 lidí. Koalice SPOLU představila expertní tým pro řešení koronavirové krize.
28. 10. 2021Aktualizováno28. 10. 2021, 17:02|

V sobotu přibylo 1157 případů covidu. Vyšší víkendový přírůstek byl naposledy v květnu

Epidemie koronaviru v Česku dál sílí. Laboratoře prokázaly v sobotu 1157 nových případů, to je o skoro pět set víc než před týdnem a nejvíc o víkendovém dni od začátku května. V nemocnicích bylo 463 pacientů s nemocí covid-19, o 15 méně oproti pátku, ale o 135 víc než minulou sobotu. Setrvale roste i takzvané incidenční číslo, které udává počet nově nakažených za týden v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Nyní je 86, před týdnem mělo přitom hodnotu 56. Reprodukční číslo udávající, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, k neděli mírně kleslo z 1,46 na 1,41.
17. 10. 2021|

V pátek přibylo 1781 případů covidu, odborníci navrhují zavést lokální testování ve školách

V pátek přibylo v Česku dalších 1781 potvrzených případů koronaviru, nejvíc za jeden den od začátku května a o 764 víc než před týdnem. V nemocnicích bylo s covidem 459 lidí, což je oproti předchozímu dni sice o něco méně, ale oproti minulému týdnu to znamená nárůst o 121 hospitalizovaných. Odborníci nyní navrhují začít testovat ve školách v okresech s vyšším počtem nakažených.
16. 10. 2021Aktualizováno16. 10. 2021, 14:22|

Jsou čtyři možné scénáře vývoje pandemie, míní epidemiologové. Je třeba připravit se i na zhoršení, varují

Podle Mezioborové skupiny pro epidemické situace jsou čtyři možné scénáře, jak se bude epidemie v létě a dalších měsících vyvíjet. V tiskové zprávě varuje, že všechny možnosti od ústupu viru po dosažení kolektivní imunity vytvořené očkováním po další horší vlnu kvůli mutacím jsou reálné. Doporučuje proto zavádět brzy „levná“ protiepidemická opatření zaměřená regionálně a sledovat parametry, které signalizují riziko.
25. 6. 2021|

Ve čtvrtek bylo potvrzeno 99 nakažených, reprodukční číslo mírně kleslo

Testy ve čtvrtek potvrdily 99 případů koronaviru, v pracovní den jich bylo méně naposledy loni v polovině července. Proti minulému čtvrtku je to o třetinu méně. Počet nově nakažených klesl proti předchozímu týdnu i ve středu, ministerstvo zdravotnictví na svém webu dosud uvádělo růst, čísla ale upravilo. Reprodukční číslo mírně kleslo, nyní je na hodnotě 0,77. Česko chce podle premiéra nedostatek vakcín řešit získáním až milionu dávek Pfizeru z Izraele. Od pátku se mohou lidé registrovat k očkování i dříve než 90 dní po prodělání covidu-19.
25. 6. 2021Aktualizováno25. 6. 2021, 17:09|

Hygienici musí podle Vojtěcha kontrolovat, zda lidé po návratu z rizikových zemí přišli na test

Hygienici mají podle ministra zdravotnictví hlídat dodržování opatření u lidí vracejících se z ciziny. Zamezit se tak má zavlečení nakažlivějších variant koronaviru. Hlavní hygienička počítá s cílenou kontrolou všech, kteří nepřijdou v termínu na test. V praxi je teď dohled spíš namátkový. Epidemiologové doporučují zaměřit se navíc i na dodržování samoizolace.
22. 6. 2021|

Očkování zrychluje, ministerstvo chce vrátit rozestup mezi dávkami na tři týdny

Plně naočkována je nyní asi čtvrtina z osmi milionů lidí v Česku, kteří se zatím očkovat mohou. Obdobný počet lidí na druhou dávku teprve čeká. Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli oznámil, že koncem července by se mohly začít očkovat i děti od dvanácti let. Ministerstvo zdravotnictví nyní uvažuje o tom, že by rozestup mezi oběma dávkami u nejrozšířenější vakcíny Pfizer/BioNTech opět zkrátilo z šesti týdnů na tři. Šestitýdenní pauzu na jaře zdůvodnilo snahou, aby při nedostatku vakcín získalo alespoň částečnou ochranu před covidem-19 co nejvíce lidí. Nyní však již není nedostatek tak palčivý.
13. 6. 2021|

Na dovolenou jeďte v rámci EU, doporučuje epidemiolog Smejkal. I na podzim budeme podle něj nosit roušky

Epidemiolog Petr Smejkal doporučuje lidem vybírat letní dovolenou mezi zeměmi Evropské unie, protože budou uznávat společný covid pas. Přesto by podle něho bylo dobré vyžadovat po příjezdu z dovolené PCR test. Nevěří, že očkováním do podzimu Češi dosáhnou kolektivní imunity a myslí si, že ve vnitřních prostorech budou i na podzim nutné roušky. Uvedl to v pořadu Události, komentáře.
12. 6. 2021|

Maďar: Jsou čtyři scénáře vývoje covidu, na podzim se situace asi zhorší

Existují čtyři scénáře dalšího vývoje epidemie covidu-19. Pravděpodobně na podzim nastane zhoršení, bude stoupat reprodukční číslo, ale epidemie nezatíží nemocnice. Pak je možné vývoj udržet měkkými opatřeními. Na diskusi zástupců oboru hotelnictví a gastronomie (HoReCa) a vládních představitelů to řekl epidemiolog Rastislav Maďar.
11. 6. 2021Aktualizováno11. 6. 2021, 17:41|

V okresech, kde je málo nakažených, by podle MeSES mohli žáci i zaměstnanci odložit roušky

V okresech, kde je covidem-19 nakaženo málo lidí a i další epidemické ukazatele jsou příznivé, by již nemusely být povinné roušky ve školách ani ve firmách a mohlo by skončit plošné testování. Ve svém stanovisku to doporučila Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES). Doporučila je však ponechat ve společných prostorech, kde se setkávají lidé z různých kolektivů. Hlas MeSES má ovšem nyní nižší váhu než v minulosti, kdy skupina fungovala jako poradní orgán ministerstva zdravotnictví. To s ní v dubnu ukončilo spolupráci.
4. 6. 2021|

Vláda potřebuje skupinu odborníků, koronavirus nezmizel, myslí si Prymula

Ukončení spolupráce ze strany resortu zdravotnictví s Mezioborovou skupinou pro epidemické situace (MeSES) byla chyba, jejich hlas je potřeba. Myslí si bývalý ministr zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula. Podle něj vláda potřebuje skupinu odborníků, protože koronavirus nezmizel a ministerstvo takové odborné kapacity nemá, řekl Prymula v Interview ČT24.
20. 5. 2021|