TÉMA

Ješ atid

Netanjahu dál ztrácí podporu veřejnosti i ministrů. Šanci nahradit jej má Gantz

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ztrácí podporu obyvatel i některých svých vládních kolegů. Podle serveru Politico se zdá, že se následující týdny pro Netanjahua „přehoupnou do potenciální koncovky“. Mnoho Izraelců mu totiž vyčítá „katastrofální bezpečnostní chybu“, kdy složky židovského státu nedokázaly zabránit útoku teroristického hnutí Hamás ze 7. října, ale také změny ve státním rozpočtu. Nejpravděpodobnějším vyzyvatelem, který by mohl ukončit Netanjahuovu dlouhou politickou kariéru, je bývalý ministr obrany Benny Gantz, píše Politico.
6. 12. 2023|

Izrael povoluje i demonstrace proti válce. Náladu veřejnosti určí vývoj bojů v Gaze

Zatímco izraelská armáda bojuje v Gaze, v telavivském parku demonstrovali arabští i židovští anarchisté a komunisté proti válce. Zároveň se na druhé straně parku sešla protidemonstrace. O náladách v Izraeli informoval zpravodaj ČT na Blízkém východě David Borek. Dodal, že izraelská veřejnost je sice nyní sjednocena, ale pod povrchem jednoty doutnají staré i nové politické bariéry a štěpení.
19. 11. 2023|

Netanjahuova válečná vláda má souhlas Knesetu. Expremiér Lapid odmítl pracovat s extremisty

Izraelský parlament (Kneset) schválil vládu národní jednoty sestavenou pro období bojů s hnutím Hamás. Informovala o tom agentura Reuters. V kabinetu kromě premiéra Benjamina Netanjahua či ministra obrany Joava Galanta zasedne i Benny Gantz z dosud opoziční Strany národní jednoty. Do vlády se naopak podle listu Ha'arec nezapojí šéf centristické opoziční strany Ješ atid (Budoucnost existuje) a expremiér Jair Lapid.
12. 10. 2023Aktualizováno13. 10. 2023, 00:07|

V Izraeli se opět jedná o soudní reformě, její průběh mohl odradit voliče pravice, míní Borek

Po svátcích Pesach opět začalo jednání o soudní reformě pod záštitou izraelského prezidenta Jicchaka Herzoga. Podle zahraničního reportéra ČT na Blízkém východě Davida Borka má sice průběh věcný charakter, ale zásadní rozdíly přetrvávají. Z volebních průzkumů vyplývá, že ztrácí vládní strana Likud a roste opoziční Strana národní jednoty.
20. 4. 2023|

Izraelské volby vyhrál Netanjahuův Likud, ukazují průběžné výsledky. Se spojenci by mohl mít většinu

V parlamentních volbách v Izraeli vede po sečtení téměř šestaosmdesáti procent odevzdaných hlasů pravicová strana Likud expremiéra Benjamina Netanjahua. Konečné výsledky mají být podle izraelské televize známy ve čtvrtek večer. Likud má zatím 32 ze 120 mandátů a se spojenci by mohl dát nyní dohromady pohodlnou parlamentní většinu až 65 hlasů, uvádí deník Ha'arec.
2. 11. 2022Aktualizováno2. 11. 2022, 15:51|

V izraelských parlamentních volbách zvítězil podle odhadů Netanjahu

Bývalý izraelský premiér Benjamin Netanjahu a jeho spojenci podle prvních odhadů po uzavření volebních místností zřejmě získali v úterních parlamentních volbách dostatek hlasů k zajištění parlamentní většiny potřebné k sestavení budoucí vlády. V Izraeli se konaly páté parlamentní volby za tři a půl roku.
1. 11. 2022Aktualizováno2. 11. 2022, 05:27|

Izraelci popáté v krátké době volí parlament. Hrozí opakování politického patu

V Izraeli začaly parlamentní volby, jsou pátými za tři a půl roku. Za hlavní soupeře jsou označovány pravicový blok stran vedený Likudem expremiéra Benjamina Netanjahua a centristické a levicové strany, z nichž nejsilnější je Ješ Atid současného premiéra Jaira Lapida. Neočekává se, že Likudu či Ješ Atidu se podaří získat dostatek hlasů k sestavení jednobarevné vlády. Obě strany tak doufají, že potřebnou většinu 61 křesel v Knesetu (parlamentu) budou mít s podporou menších politických spojenců. Pokud se to ovšem nikomu nepodaří, mohly by Izrael brzy čekat další volby.
1. 11. 2022Aktualizováno1. 11. 2022, 12:42|

Izrael zažije páté volby za poslední tři roky, favoritem je expremiér Netanjahu

Izrael zažívá už pátou předvolební kampaň k parlamentním volbám za poslední tři roky. V průzkumech vede bývalý premiér Benjamin Netanjahu. Současný předseda vlády Jair Lapid však náskok stahuje díky rozhodnému postoji v poslední konfrontaci s teroristy z Gazy. Opakující se scénáře ohledně voleb ale nechávají Izraelce uprostřed žhavého léta spíše netečné.
15. 8. 2022|

Nová izraelská vláda vyhlíží schválení v Knesetu, šéf tajné služby varoval před násilím

V Izraeli se komplikuje tvorba široké vládní koalice, která chce od moci odstavit dosavadního premiéra Benjamina Netanjahua. Zatímco se v Knesetu odkládá hlasování zákonodárců o vyslovení důvěry seskupení osmi stran, šéf tajné služby varoval před násilím spojeným se sestavováním koalice. Stupňují se také demonstrace stoupenců stávajícího kabinetu, kteří chtějí přesvědčit pravicové poslance, aby novou koalici nepodpořili.
7. 6. 2021|

Vznik nové izraelské vlády není jistý, pravice s ní může mít problém, podotýká zpravodaj ČT Borek

V Izraeli se rodí vláda, v jejímž čele by po dvanácti letech nestál předseda pravicové strany Likud Benjamin Netanjahu. Hlavními koaličními partnery mají být centristická Ješ Atid a ultrapravicová Jamina, jejichž šéfové Jair Lapid a Naftali Bennet by se měli vystřídat ve funkci premiéra s tím, že jako první by měl kabinetu předsedat Bennett. Definitivní jistotu většiny bude mít vláda až po hlasování o důvěře, ke kterému by ale mohlo dojít možná až za dva týdny. Těsná většina, na které vznikající koalice závisí, by do té doby nemusela vydržet, uvádí blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.
3. 6. 2021|

V čele Izraele se mají vystřídat milionář, který je zastáncem osidlování Západního břehu, a bývalý novinář

Období Benjamina Netanjahua se po dvanácti letech chýlí ke konci. Lídrovi izraelské opozice Jairu Lapidovi se totiž podařilo sestavit vládní koalici. V nové vládě tak má být nejprve premiérem šéf strany Jamina Naftali Bennett, odmítající vznik palestinského státu. Zhruba po dvou letech jej pak má vystřídat právě centrista Lapid ze strany Ješ Atid, který se v minulosti živil jako novinář.
3. 6. 2021|

Konflikt s Gazou změnil tvář izraelské politiky. Sestavení vlády z opozičních stran ztrácí podporu

Příměří mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás sice stále trvá, nedávné boje ale ovlivnily vnitřní politiku židovského státu. Zatímco začátkem května se ještě zdálo, že se rodí nová vláda, jež odstaví od moci tamního premiéra Benjamina Netanjahua, opoziční projekt nyní ztrácí podporu. Na vině jsou mimo jiné právě nedávné raketové útoky z Pásma Gazy.
24. 5. 2021|

Netanjahuův Likud míří za těsným vítězstvím, premiér už pozval soupeře do vlády

Předběžné výsledky izraelských voleb zatím nedávají pravicové straně Likud premiéra Benjamina Netanjahua šanci na snadné získání partnerů do příští koaliční vlády. Likud je ale podle nich znovu vítězem voleb a má nyní 30 ze 120 křesel, s případnými koaličními partnery pak 59 mandátů. Hned za Likudem je centristická strana Ješ Atid se sedmnácti mandáty. Netanjahu už soupeře vyzval k účasti ve své vládě, jinak prý zemi hrozí další volby.
24. 3. 2021Aktualizováno24. 3. 2021, 22:27|