TÉMA

Pfizer/BioNTech

Evropský žalobce řeší zprávy šéfky EK a ředitele Pfizeru o vakcínách

Vyšetřováním obvinění, která souvisejí s vyjednáváním mezi šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a šéfem farmaceutické společnosti Pfizer Albertem Bourlou o vakcínách proti covidu-19, se začal zabývat Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO), informoval server Politico s odvoláním na mluvčího prokuratury v belgickém Lutychu. Úřad případ v posledních měsících převzal od belgických žalobců, kteří šéfku EK vyšetřovali kvůli „zasahování do veřejných funkcí, ničení SMS, korupci a střetu zájmů“, vyplývá z právních dokumentů.
1. 4. 2024|

Péče o onkologické pacienty a očkování jsou priority v rámci českého předsednictví, řekl Válek

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) označil jako priority svého resortu v rámci českého předsednictví v EU péči o onkologické pacienty a zajištění dostupnosti nejmodernějších léků ve všech zemích - i těch pro léčbu vzácných onemocnění. Jako jedno ze stěžejních témat označil také zdravotnickou pomoc Ukrajině. Hodlá se zaměřit také na očkování a to nejen proti covidu-19.
17. 6. 2022Aktualizováno17. 6. 2022, 12:17|

Pandemie ve světě: Německo zruší opatření, Slovensko i Rakousko rozvolní

Slovenský premiér Eduard Heger ve středu ohlásil rušení epidemických restrikcí postupně od konce února. Na konci března by se země podle něj měla vrátit do režimu, který v zemi platil před vypuknutím pandemie nemoci covid-19. Rakousko zruší prakticky veškerá proticovidová opatření od 5. března. Při vstupu do země bude potřeba doklad o očkování, o prodělání nemoci či negativní test na covid. Švýcarsko od čtvrtka ruší téměř všechna koronavirová opatření. V Německu hlavní pandemická omezení skončí do 20. března.
16. 2. 2022Aktualizováno16. 2. 2022, 20:33|

Společnost Pfizer začala testovat vakcínu proti variantě omikron

Rozbíhá se klinická studie, která bude zkoumat, jak vakcína Pfizer/BioNTech specificky modifikovaná a zaměřená proti variantě omikron funguje u neočkovaných osob a také u lidí, kteří jsou již očkováni a posíleni i třetí dávkou. Medicínští experti tím chtějí být připraveni na situaci, kdy by se virus dál proměňoval.
25. 1. 2022|

Evropská léková agentura doporučila vakcínu Novavax proti covidu

Evropská léková agentura doporučila ke schválení další vakcínu proti nemoci covid-19. Očkovací látka Nuvaxovid, kterou vyvinula společnost Novavax, je tak už pátou očkovací látkou proti covidu. Rozhodovalo se ve zrychleném řízení, které trvalo několik týdnů. Nasazení vakcíny v EU schválila následně i Evropská komise.
20. 12. 2021Aktualizováno20. 12. 2021, 16:47|

Čínská vakcína firmy Sinovac na omikron nestačí, ukázala první studie

Vakcína Coronavac společnosti Sinovac Biotech, která je jednou z nejrozšířenějších vakcín na světě, neposkytuje dostatečné množství protilátek k neutralizaci varianty omikron, uvedli hongkongští vědci. Jejich oznámení je výsledkem prvních laboratorních zkoušek, kde se testovalo, jak si tato očkovací látka vede.
15. 12. 2021|

Platnost očkovacích certifikátů se zkrátí

Platnost očkovacích certifikátů proti covidu se od ledna 2022 zkrátí na devět měsíců. Pro jejich prodloužení je nutné, aby si lidé nechali aplikovat posilující dávku. Pokud tak neučiní, certifikát jim po devíti měsících přestane platit, řekl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Resort také vyzve k přeočkování ty, kterým uplynuly dva měsíce od aplikace vakcíny Janssen. Podle kandidáta na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) by se mělo očkování touto jednodávkovou vakcínou omezit.
2. 12. 2021Aktualizováno2. 12. 2021, 20:03|

Vakcíny pro děti dorazí do Česka o týden dřív

Vakcíny proti covidu pro děti od pěti do jedenácti let dorazí do Česka v týdnu od 13. prosince. Oproti původnímu termínu je to o týden dříve. Na Twitteru o tom v podvečer informoval tým Chytré karantény. Registrace dětí od pěti do 12 let by podle pondělního vyjádření ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO) měla začít 13. prosince. Česko má zatím objednáno 300 tisíc dávek.
30. 11. 2021Aktualizováno30. 11. 2021, 19:56|

Počty nakažených covidem dál rostou, v pondělí přibylo přes sedmnáct tisíc nových případů

V pondělí testy odhalily 17 599 nových případů covidu, o 3103 víc než před týdnem. Nemocniční péči vyžadovalo v tento den 6394 pacientů s koronavirem, nejvíce od 7. dubna.  Ve vážném stavu bylo 1022 z nich, poprvé od 7. dubna jich je tak víc než tisíc. Stouplo také incidenční číslo, nyní na sto tisíc obyvatel za sedm dní připadá 1230 nově potvrzených nákaz. Počet zemřelých s prokázaným onemocněním covid přesáhl v Česku třiatřicet tisíc.
30. 11. 2021Aktualizováno30. 11. 2021, 19:20|

Vědci jsou na stopě toho, proč některé vakcíny mohou způsobovat srdeční potíže

Už několik zemí zaznamenalo, že mezi vedlejšími účinky vakcín proti covidu-19 mohou být některé srdeční choroby, zejména myokarditida a perikarditida. Vědci sice zatím nebyli schopní popsat proč přesně, ale tento fenomén stále intenzivněji zkoumají – zejména proto, že se možnost očkování rozšiřuje na mladší a mladší ročníky.
13. 11. 2021|

Americké úřady definitivně schválily vakcínu od Pfizeru pro děti od pěti do jedenácti let

Zhruba 28 milionů dětí ve věku od pěti do jedenácti let má nyní ve Spojených státech nárok na vakcínu proti covidu-19 od společností Pfizer a BioNTech. Zelenou dala očkovací látce pro tuto věkovou skupinu ředitelka tamního Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Rochelle Walenská jen pár hodin poté, co ji doporučila poradní komise orgánu, napsala agentura AP. Podle amerického prezidenta Joea Bidena jde o „rozhodující okamžik“ v boji s epidemií.
3. 11. 2021Aktualizováno3. 11. 2021, 17:09|

Očkování je proti covidu až pětkrát účinnější než prodělání nemoci, ukazuje rozsáhlá americká studie

Nová studie porovnala pravděpodobnost nákazy virem SARS-CoV-2 u lidí, kteří už covid prodělali, s těmi, kteří covid dostali v době od devadesáti do 179 dní po očkování. Lidé, kteří prodělali covid-19, měli 5,49násobně vyšší pravděpodobnost nové nákazy ve srovnání s plně očkovanými pomocí mRNA vakcín.
3. 11. 2021|

Vakcína je bezpečná i pro děti, shodli se Dražan a Grubhoffer

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí definitivně schválilo vakcínu od Pfizeru pro děti od pěti do jedenácti let. Výhody vakcíny Pfizer/BioNTech podle něj převažují nad riziky. Nasazení vakcín u této věkové skupiny předtím schválil také americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv. Podle biochemika a virologa z Biologického centra Akademie věd Libora Grubhoffera je jen otázka času, než se vakcína pro tuto věkovou skupinu schválí na evropské úrovni. Podle pediatra a člena výboru České vakcinologické společnosti Daniela Dražana je bezpečnost a účinnost pro mladší dětí stejná jako pro ty starší. O očkování dětí diskutovali v Událostech, komentářích.
3. 11. 2021|

Mezi vyočkovanými dávkami vakcíny nyní převažují ty posilující. Stát čeká nárůst zájmu

Denní počty osob očkovaných proti covidu-19 rostou. O víkendu si pro vakcínu přišlo přes 12 tisíc lidí, což je dvakrát více než před týdnem. Předtím zájem několik měsíců prudce klesal. Největší podíl na očkování mají v posledních dnech posilující dávky. Uprostřed minulého týdne tvořily skoro dvě třetiny ze všech vykázaných. Lidem, kterých se aplikace posilujících dávek týká, rozeslal stát SMS zprávy. Očekává, že zájem poroste.
26. 10. 2021|

Platnost testů se zřejmě zkrátí. PCR budou podle Babiše platit 72 hodin, antigenní jeden den

Ve středu přibylo v Česku 1497 potvrzených případů koronaviru, zhruba o 450 více než před týdnem. Počet hospitalizovaných v úterý překročil hranici čtyř set lidí. Kvůli šíření koronaviru jednala i rada vlády pro zdravotní rizika.  Platnost PCR testů jako potvrzení bezinfekčnosti se podle premiéra zkrátí ze sedmi dní na 72 hodin a antigenních testů ze tří dnů na jeden den. Kratší by mohla být i karanténa, pokud bude ukončena PCR testem. Návrh představí ministerstvo zdravotnictví v pátek, v pondělí pak úpravy projedná vláda. Nová karanténní pravidla budou účinná podle hlavní hygieničky od 25. října.
14. 10. 2021Aktualizováno14. 10. 2021, 13:53|

Očkování dětí nad pět let bude správná věc, až ho schválí EMA, uvedli Konvalinka a Lebl

Výhody očkování jednoznačně převažují nad jeho nevýhodami, a pokud ho pro děti ve věku pět až 11 let schválí Evropská léková agentura (EMA), tak by se k vakcinaci mělo přistoupit. Shodli se na tom odborníci v pořadu Události, komentáře. Česko si předobjednalo 700 tisíc vakcín od firmy Pfizer/BioNTech pro tuto věkovou skupinu dětí.
24. 9. 2021|

Vojtěch: Přeočkovávání třetí dávkou začne v půlce září. Služby a obchody se nezavřou ani v rizikovém scénáři

Přeočkovávání proti covidu-19 by mělo u lidí s vyšším rizikem při nákaze podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) začít v polovině září. V diskusním pořadu TV Prima také zmínil, že ani v nejrizikovějším scénáři vývoje epidemie na podzim nepočítá s uzavíráním služeb a obchodů.
29. 8. 2021Aktualizováno29. 8. 2021, 20:06|

Izrael začne očkovat posilující třetí dávkou proti covidu i mladší třiceti let

Izrael začne podávat třetí dávku vakcíny proti covidu-19 všem naočkovaným lidem, ohlásilo tamní ministerstvo zdravotnictví. Dosud mohli v této blízkovýchodní zemi dostat posilující dávku pouze naočkovaní lidé starší 30 let, uvedla agentura Reuters. S přeočkováním země začala na začátku srpna, podle první studie to pomohlo snížit počet vážných případů nemoci covid-19.
29. 8. 2021|

Americké úřady plně schválily vakcínu Pfizer/BioNTech. Změní to vývoj pandemie, shodují se experti

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v pondělí plnohodnotně schválil vakcínu společností Pfizer/BioNTech k očkování proti covidu-19. Preparát byl dosud podobně jako vakcíny od firem Moderna a Johnson & Johnson schválen pouze k nouzovému použití, nyní je první plně schválenou očkovací látkou v USA. Podle expertů to může mít zásadní dopad na boj s pandemií.
24. 8. 2021|

USA začnou podávat třetí dávku vakcíny lidem se sníženou imunitou

Američtí regulátoři schválili podání třetí posilující dávky vakcíny proti covidu-19 lidem po transplantaci či s vážně oslabenou imunitou. Všichni ostatní, kteří byli plně naočkováni, v tuto chvíli třetí dávku vakcíny potřebovat nebudou, uvedl americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).
13. 8. 2021|

Epidemie opět přibrzdila, v pátek přibylo 140 případů. Od soboty může být bez respirátoru ten, komu to povolí lékař

Po čtvrtku, kdy po dlouhé době prokázaly testy více nakažených než před týdnem, se v pátek situace zase významně zlepšila. Pozitivní výsledek mělo pouze 140 testů na koronavirus, oproti předchozímu týdnu jich bylo o 47 méně a oproti čtvrtku o 67 méně. Od soboty platí pozměněná opatření, která v pátek schválila vláda. Lidé, kterým to nedoporučí lékař, tedy již nemusí nosit ve vnitřních prostorách respirátory, děti do 12 let nemusí jít na test před cestou z vysoce nebo velmi vysoce rizikových zemí do Česka.
31. 7. 2021Aktualizováno31. 7. 2021, 16:51|

Spojené státy ukončí bojovou misi v Iráku do konce roku, dohodl se Biden s Kázimím

Americký prezident Joe Biden s iráckým premiérem Mustafou Kázimím ve Washingtonu formálně uzavřel dohodu o ukončení americké bojové mise v Iráku do konce letošního roku, píše agentura Reuters. Děje se tak více než 18 let poté, co USA své vojáky do Iráku vyslaly. Spojené státy mají v Iráku nyní asi 2500 příslušníků ozbrojených sil, kteří se soustředí na potírání zbytků teroristické organizace Islámský stát (IS).
26. 7. 2021|

Koronavirus ve světě: USA ponechají přísné cestovní restrikce, Francie přijala covidový zákon

USA nezmění cestovní restrikce, do země tak nadále nemohou cestovat turisté z 28 evropských zemí včetně Česka. Kuba hlásí rekordní denní nárůst nakažených i mrtvých. Indonésie rozvolňuje navzdory rekordním úmrtím. Částečně mírní protiepidemická pravidla také Irsko. V Británii dál klesají počty nákaz, hospitalizace jsou na čtyřměsíčním maximu. Izrael zvažuje, zda brzy začít očkovat starší osoby třetí dávkou vakcíny. Francouzský parlament definitivně schválil covidový zákon.
26. 7. 2021Aktualizováno26. 7. 2021, 20:20|

Očkování bude možné i bez registrace, rozestup mezi dávkami se sníží

Ministerstvo zdravotnictví chce k očkování přesvědčit lidi, kteří zatím váhají. V létě plánuje umožnit vakcinaci bez předchozí registrace. Od poloviny prázdnin by se taky měl zkrátit interval mezi dávkami přípravku od společností Pfizer a BioNTech, a to opět na tři týdny. Lidé by od té chvíle měli mít možnost zvolit si termín druhé injekce.
23. 6. 2021|