TÉMA

Science fiction

V kinech se završí filmová Duna, na věrnou adaptaci fanoušci čekali desítky let

Do kin vstupuje Duna: Část druhá. Adaptace díla amerického spisovatele Franka Herberta je jedním z nejočekávanějších filmů posledních let. I přes celosvětovou popularitu se nejprodávanější sci-fi román všech dob věrného filmového zpracování dočkal až po více než půlstoletí.
29. 2. 2024|

Festival sci-fi filmů Future Gate kolonizuje vesmír. Připojí se herec Ironside i astronaut Svoboda

Kolonizace vesmíru je tématem desátého ročníku festivalu sci-fi filmů a kultury Future Gate, která začíná 26. září v Praze a od 3. října pokračuje v Brně. Ozvěny pak dolehnou i do dalších českých měst a také na Slovensko. Hlavním hostem je kanadský herec Michael Ironside, jenž mimo jiné uvede klasiku žánru Vesmírnou pěchotu. Festival uspořádal také přehlídku se dvěma Čechy, kteří by měli zamířit do vesmíru – bojovým pilotem Alešem Svobodou a umělcem Yemim A.D.
26. 9. 2023|

Zálohovat život? Člověk hledá hranice svobody a bezpečí, míní režisér sci-fi Bod obnovy

V roce 2041 nebude muset mít člověk strach ze smrti a toho, co by znamenal jeho odchod pro život jeho blízkých. Tak aspoň budoucnost vidí sci-fi Bod obnovy, které v premiéře uvádí festival v Karlových Varech. Snímek v koprodukci České televize natočil jako svůj celovečerní debut režisér Robert Holz, podílel se zároveň na scénáři. Pojistku proti smrti v jeho příběhu lidem nabízí digitální záloha. Jenže bez nebezpečí taková možnost není.
3. 7. 2023|

Ve fantasy dobro zvítězí, to ve světě není pravidlem, říká herec z Hobita a Rodu draka

Hrál trpaslíka ve filmovém Hobitovi, objevil se v seriálech Rod draka nebo Zaklínač. Skotský herec Graham McTavish nedávno navštívil pražský Comic-Con. V rozhovoru pro Českou televizi přiznal, že je sám velkým fanouškem fantasy a že by si rád zahrál v dystopickém sci-fi příběhu. „Možná je to zákon vzájemné přitažlivosti,“ poznamenal k typům rolí, do nichž ho režiséři obsazují.
25. 4. 2023|

Sci-fi nás na pandemii nepřipravilo, myslí si scifista Zdeněk Rampas

Smyšlené příběhy o pandemiích bychom zažít nechtěli, protože jsou schválně vyhrocené, na druhou stranu jsou na rozdíl od reality přehlednější, míní Zdeněk Rampas. Vydavatel, spisovatel a předseda sdružení Československý fandom byl hostem Událostí, komentářů. V rozhovoru také rozebral, proč se science fiction těšilo čtenářskému zájmu už za socialistického Československa.
26. 1. 2022|

Umělci umí trefit budoucnost, myslí si režisér sci-fi filmů Neill Blomkamp

Před více než deseti lety překopal Neill Blomkamp žánr science fiction filmovým hitem District 9. Jeho nejnovějším titulem je nízkorozpočtový horor Demonik. Jihoafricko-kanadský režisér a scenárista novinku osobně představil na festivalu sci-fi filmů a kultury Future Gate v Praze. Hovořil ale i o svých dalších počinech a žánru sci-fi celkově. Je totiž přesvědčen, že umělci vidí do budoucnosti. V té jeho se mimo jiné rýsuje pokračování Districtu 9.
21. 9. 2021|

Autor sci-fi žije už 20 let na planetě Coraab. Všechno musí být promyšlené do puntíku, vysvětluje

Rozsáhlou mytologii, stovky postav, a dokonce vlastní jazyk vytvořil Jakub Hussar pro fiktivní vesmír, ze kterého chce udělat evropské Hvězdné války. Do propracovaného vesmíru vtahuje čtenáře ve svém prvním sci-fi románu 0 Tu, neomezuje se ale „jen“ na literaturu. Psaný příběh propojil mimo jiné se svou zálibou ve skládání elektronické ambientní hudby.
27. 5. 2021|

Recenze: Znepokojivé obrazy mysli na Vrcholu vulkánu

Kniha Vrchol vulkánu amerického prozaika a klasika sci-fi Harlana Ellisona obsahuje jeho nejlepší povídky. Impozantní výběr zabírá roky 1966 až 2011.
12. 2. 2021|