TÉMA

Michael Kretschmer

Strach a nejistota, popisuje pamětnice začátek nacistické okupace

Česko si v pátek připomnělo 85 let od rozbití Československa německými nacisty a obsazení země. Jedno z největších traumat moderní české historie, které začalo už 30. září 1938 Mnichovskou dohodou, tehdy doprovázelo například zatýkání lidí podle předem připravených seznamů. To a následné popravování se děly veřejně, aby zastrašily veřejnost, vzpomíná pamětnice tehdejších událostí Jaroslava Vernerová.
15. 3. 2024|

Německo sníží podporu azylantů a zachová kontroly na hranicích

Německo zachová kontroly na hranicích s Českem, Polskem, Rakouskem a Švýcarskem, protože ostraha vnějších hranic Evropské unie je neúčinná. Během nočního jednání se na tom shodl kancléř Olaf Scholz s premiéry spolkových zemí. Německo také omezí dávky pro žadatele o azyl a výplatu části finančních výhod převede z hotovosti na předplacenou kartu. Bavorský premiér Markus Söder a jeho saský kolega Michael Kretschmer s výsledky spokojeni nejsou, podle nich potřebuje Německo zásadní změnu migrační politiky.
7. 11. 2023Aktualizováno7. 11. 2023, 12:05|

Fiala jednal v Drážďanech o lithiu. Můžeme přispět k energetické bezpečnosti Evropy, říká

Česká republika má v lithiu jedinečnou příležitost přispět k energetické bezpečnosti státu a celé Evropy, řekl v úterý premiér Fiala (ODS) nedaleko ložiska na Cínovci na Teplicku, kde se zastavil po cestě do Drážďan. Tam se setkal se saským premiérem Michaelem Kretschmerem, společně podepsali memorandum o spolupráci.
16. 5. 2023Aktualizováno16. 5. 2023, 19:41|

Vyšetřovatelé v Berlíně našli větší část lupu z drážďanské Zelené klenby

Více než tři roky po vloupání do drážďanské barokní klenotnice Grünes Gewölbe (Zelená klenba) našli vyšetřovatelé větší část lupu v Berlíně. V noci na sobotu zajistili v německém hlavním městě jednatřicet částí kořisti, oznámily podle agentury DPA policie a státní zastupitelství. Zajištěné kusy byly v doprovodu speciálních policejních sil přepraveny do Drážďan.
17. 12. 2022Aktualizováno17. 12. 2022, 16:17|

Rukojmí z obchodního domu v Drážďanech jsou v pořádku. Ozbrojenec je po smrti

Německá policie zadržela muže, který se v sobotu v obchodním domě Altmarkt-Galerie v centru Drážďan na několik hodin zmocnil dvou rukojmích. Ti jsou v pořádku, oznámili po poledni strážci zákona s tím, že naopak útočník utrpěl vážné zranění. Před 15. hodinou policisté oznámili, že zadržený podlehl zraněním. Vyšetřovatelé případ považují za vyhrocené domácí drama, neboť dotyčný byl také podezřelý z vraždy své matky. Saský premiér Michael Kretschmer bezpečnostním složkám poděkoval za zásah.
10. 12. 2022Aktualizováno10. 12. 2022, 15:34|

Německá policie provedla razie kvůli plánované vraždě saského premiéra

Policie ve středu v Drážďanech a okolí prohledala několik bytů kvůli pohrůžkám smrtí adresovaným na šifrované komunikační aplikaci Telegram saskému premiérovi Michaelu Kretschmerovi. Nasazeny byly i speciální jednotky zemského kriminálního úřadu (LKA), informovala agentura DPA. Policisté našli mimo jiné zbraně a kuše. Šestici podezřelých, pět mužů a jednu ženu ve 32 až 64 let, předvedli k výslechu.
15. 12. 2021Aktualizováno15. 12. 2021, 18:29|

Pandemie ve světě: Omikron se rychle šíří Evropou, WHO varuje před podceněním varianty

Koronavirová varianta omikron se rychle rozšiřuje po Evropě. Dánsko a Norsko očekávají velmi prudký nárůst případů, v obou zemích experti předpokládají, že během několika dní tato varianta převládne. Podobné prognózy má i Velká Británie, kde se dle odhadů úřadu pro zdravotní bezpečnost už teď denně nakazí až 200 tisíc lidí. Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) varuje před bagatelizováním omikronu, mohlo by to vést k zahlcení nemocnic.
14. 12. 2021Aktualizováno14. 12. 2021, 21:05|

Pandemie ve světě: Rakousko po rekordních přírůstcích zakazuje vstup turistům. Od února bude platit povinné očkování

V Rakousku hygienici zaznamenali největší přírůstek od začátku pandemie. Od pondělí proto vláda zavede plošnou uzávěru, trvat bude nejvýše dvacet dní a zakázané budou turistické cesty ze zahraničí. Od 1. února bude navíc očkování proti covidu-19 povinné. Počty nakažených stoupají v Německu, Maďarsku, Francii i Nizozemsku. Bavorsko kvůli koronaviru zavírá na nejméně tři týdny bary a kluby, adventní trhy nebudou. Podobná opatření aplikuje i Sasko. Ve slovenských nemocnicích se za měsíc ztrojnásobil počet pacientů s covidem-19. Evropská léková agentura doporučila léčbu některých dospělých covidovou pilulkou firmy Merck. V USA dostanou posilující dávku všichni dospělí, ne jen ti z rizikových skupin.
19. 11. 2021Aktualizováno19. 11. 2021, 20:16|

Pandemie ve světě: Švédsko má rekordní počty vážně nemocných. Úřady v USA odrazují od cest do zahraničí

Švédsko zatím nezačne uplatňovat avizovaný plán uvolňování protiepidemických omezení. Americké ministerstvo zahraničí důrazně nedoporučuje svým občanům cesty do většiny zemí světa, a to kvůli epidemii koronaviru. Do nejvyššího stupně varování bylo přeřazeno od začátku týdne alespoň 116 zemí světa. Zástupci států Latinské Ameriky kritizovali nerovnost v přístupu k vakcínám i systém Covax. Evropská komise chce podle médií žalovat AstraZenecu za zpoždění dodávek vakcíny. Celoněmeckou epidemickou brzdu schválily po Spolkovém sněmu také spolkové země.
22. 4. 2021Aktualizováno22. 4. 2021, 18:37|

Pandemie ve světě: Slovensko dovezlo první zásilku ruské vakcíny Sputnik V. Rakousko uvolní restrikce

Slovensko dovezlo první zásilku ruské vakcíny Sputnik V proti covidu-19, celkově objednalo dva miliony dávek, oznámil premiér Igor Matovič. Rakouská vláda se s hejtmany domluvila na uvolňování restrikcí. Institut YouGov zveřejnil průzkum, podle kterého většina Němců je proti stávajícím vládním opatřením v zemi. Ve Finsku tamní vláda vyhlásila nouzový stav. Francouzský prezident Emmanuel Macron požádal spoluobčany, aby „vydrželi“ ještě „čtyři až šest týdnů“, než se v zemi uvolní omezení.
1. 3. 2021Aktualizováno1. 3. 2021, 21:39|

Bavorsko a Sasko nabízí Česku lůžka, očkování i rychlotesty

Bavorsko se Saskem chtějí České republice poskytnout vedle očkování proti covidu-19 také rychlotesty, sdělil bavorský premiér Markus Söder. Zopakoval rovněž, že Německo nabízí Česku lůžka pro infikované. Pomoc přislíbil i Söderův saský kolega Michael Kretschmer. „Přejeme si také, aby od spolkové vlády a Evropy přišla další podpora ve zvýšených dodávkách vakcíny,“ poznamenal. Návrhy pomoci přicházejí i z Rakouska a Slovinska.
1. 3. 2021Aktualizováno1. 3. 2021, 18:13|

Rozdíly v množství případů jsou obrovské, hájí saský premiér v rozhovoru pro ČT hraniční kontroly

Kontroly na česko-německé hranici potrvají minimálně týdny. České televizi to řekl saský premiér Michael Kretschmer (CDU). Hranice s Německem podle něj zůstanou pro většinu Čechů zavřené, dokud se epidemická situace v zemi výrazně nezlepší. V rozhovoru pro ČT také řekl, že saská vláda nabízí Česku přijetí pacientů z přetížených nemocnic.
19. 2. 2021|

PES se po měsíci vrátil na nejvyšší stupeň, nakažených je příliš mnoho. V nemocnicích je ale nejméně lidí od prosince

Kvůli vysokému počtu nakažených stoupl rizikový index PES na hodnotu 77, tedy nad hranici pátého, nejvyššího stupně. Pod ní byl přesně měsíc. Příčinou je vysoký počet nakažených. I když pozitivních testů stále přibývá, v nemocnicích je poněkud lépe, po sobotě klesl počet hospitalizovaných na letošní nejnižší hodnotu. Protiepidemický systém se na nejvyšší úroveň nebezpečí vrátil v den, kdy Německo kvůli obavě, že se v Česku šíří nakažlivější varianty koronaviru, obnovuje kontroly na hranicích, a také v den, kdy končí nouzový stav platný od 5. října. Ten však od pondělí nahradí nově vyhlášený nouzový stav platný dalších 14 dní.
14. 2. 2021Aktualizováno14. 2. 2021, 17:14|

Testy v pondělí odhalily více nakažených. PES zůstává na trojce, skóre odpovídá čtyřce

Pět dnů v řadě odhalily testy větší počet lidí nakažených covidem-19 než o týden dříve. V pondělí bylo pozitivních testů 4239, minulé pondělí 3573. Celkový počet provedených testů přitom poklesl. Index PES zůstává na 64, od neděle se tedy pohybuje na úrovni odpovídající čtvrtému stupni rizika. Vláda ale v pondělí schválila jen dílčí opatření, plný přechod na čtvrtý stupeň zatím nechystá.
8. 12. 2020Aktualizováno8. 12. 2020, 19:44|