TÉMA

Princ William

Karel III. ruší veřejná vystoupení, částečně ho zastoupí princ William

Rakovina britského krále Karla III. zasáhne do jeho veřejných vystoupení a povinností, panovník ale bude pokračovat v administrativní práci nebo soukromých schůzkách. Část povinností by měl převzít následník trůnu princ William, zahraniční cesty krále se pravděpodobně odloží, případně zcela zruší.
6. 2. 2024Aktualizováno6. 2. 2024, 13:12|

Komunitní obědy i koncert. Británie pokračuje v oslavách korunovace Karla III.

Koncertem na hradě Windsor či komunitními obědy i v neděli pokračovaly oslavy korunovace britského krále Karla III. a jeho choti Camilly, která se uskutečnila o den dříve v Londýně. Mluvčí Buckinghamského paláce uvedl, že královský pár hluboce dojaly sobotní oslavy korunovace a poděkoval za ně veřejnosti. Slavnostnímu koncertu na hradě Windsor přihlíželo zhruba dvacet tisíc lidí.
7. 5. 2023Aktualizováno7. 5. 2023, 22:52|

„Recyklace“ předmětů z dřívějších korunovací i farmaření na venkově. Karel III. prosazuje ekologii

Přípravy na korunovaci britského krále finišují. Palác oznámil, že během samotného obřadu využije některé předměty z minulých korunovací. Karel III. to dělá záměrně – sám totiž bývá někdy nazýván ekologickým králem.
5. 5. 2023|

Zdravotníci ošetřili přes sedm set lidí z fronty na rozloučení s Alžbětou II.

Lidé, kteří se chtějí rozloučit s královnou Alžbětou II. u její rakve, nyní stráví ve frontě asi deset hodin. Nečekaně je navštívil nový britský král Karel III. spolu se svým starším synem Williamem, novým princem z Walesu. Úřady již dříve vyzvaly další zájemce, aby přišli nejdříve v poledne, protože zájem je stále obrovský a do fronty míří další truchlící. Někteří, kteří panovnici vzdali úctu v noci na sobotu, strávili ve frontě dlouhých 25 hodin. Záchranáři za tři dny ošetřili 710 lidí, kteří čekali ve frontě. Do nemocnice jich odvezli dalších 81. Obávají se, že počty by mohly kvůli velmi chladnému počasí dále stoupat, napsal list The Guardian.
17. 9. 2022Aktualizováno17. 9. 2022, 20:28|

Karel III. udělí Williamovi titul prince z Walesu. Jaká pravidla má britské nástupnictví?

S úmrtím královny Alžběty II. se panovníkem automaticky stal její syn, dříve princ Charles, dnes už král Karel III. Jeho dosavadní místo přebere králův prvorozený syn William. Ve svém prvním projevu Karell III. oznámil, že Williamovi udělí titul prince z Walesu. Automaticky jej následník trůnu nezískává. Linie nástupnictví se posunula kupředu poprvé po více než sedmdesáti letech a za tu dobu doznal změn i systém následnictví.
9. 9. 2022Aktualizováno9. 9. 2022, 19:47|

Zdravotní stav Alžběty II. se zhoršil. Do Balmoralu za ní přijela rodina

Členové britské královské rodiny se sjeli na zámek Balmoral ve Skotsku za královnou Alžbětou II. Stalo se tak poté, co lékařský tým 96leté panovnice znepokojil její zdravotní stav a doporučili, aby zůstala pod lékařským dohledem. Podle britských komentátorů je neobvyklé, s jakou rychlostí a v jakém počtu se královská rodina za Alžbětou II. do Skotska vydala. Davy lidí se shromažďují před Buckinghamským palácem, oficiálním sídlem královny, která letos oslavila sedmdesáté výročí nástupu na trůn.
8. 9. 2022Aktualizováno8. 9. 2022, 19:29|

„Naplňovala představu, která se k monarchii váže.“ Princezna Diana zemřela před 25 lety

Od tragické smrti lady Diany ve středu uplynulo pětadvacet let. Britská princezna, která podle odborníka na královské rodiny Jindřicha Forejta naplnila představy veřejnosti o monarchii, zahynula v roce 1997 při automobilové nehodě v Paříži. Vyšetřování probíhalo dlouhých jedenáct let a během této doby se vyrojila řada konspiračních teorií, což byla podle Forejta zejména reakce veřejnosti na prvotní šok.
31. 8. 2022Aktualizováno31. 8. 2022, 23:05|

Alžběta II. procestovala svět. Na některých ceremoniích v rámci oslav ale chyběla

Britové pokračují v oslavách sedmdesáti let Alžběty II. na trůnu. Pětaosmdesát procent z nich se narodilo za její éry. Podle průzkumů více než čtyři pětiny Britů nejstarší panovnici v ostrovních dějinách chválí za její práci. Ovšem počet Britů, kteří chtějí zachovat konstituční monarchii, za posledních deset let klesl. Většina populace zřízení ale nadále podporuje. Tvář královny zná celý svět. I proto, že velkou část nejen bývalých britských držav navštívila.
4. 6. 2022|

Mši na počest Alžběty II. navštívila královská rodina i bývalí premiéři

V rámci oslav sedmdesáti let panování královny Alžběty II. proběhla v londýnské katedrále svatého Pavla mše díkůvzdání. Bohoslužbu navštívili přední členové královské rodiny, a to včetně prince Harryho a jeho manželky Meghan, kteří se před dvěma lety rozhodli opustit své povinnosti v královské rodině. Samotná panovnice se ale kvůli zdravotním potížím ze mše omluvila.
3. 6. 2022|

Alžběta II. slaví 96. narozeniny. Británie se chystá na oslavy asi posledního kulatého jubilea její vlády

Britská královna Alžběta II. ve čtvrtek slaví 96. narozeniny. Královně gratuloval její vnuk princ William, premiér Boris Johnson i britské ozbrojené síly. Panovnici také navštívil druhý vnuk princ Harry s vévodkyní Meghan. V létě si Spojené království připomene velkolepými oslavami platinové jubileum, tedy semdesát let její vlády.
21. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 20:12|

Nová socha princezny Diany v kensingtonských zahradách připomíná její charitativní činnost

Britští princové William a Harry v pátek, v den nedožitých šedesátých narozenin své matky, princezny Diany, odhalili její novou sochu v zahradách Kensingtonského paláce.
1. 7. 2021|

Rozhovor s Dianou získala BBC pomocí podvodů a lží. Současné vedení se omlouvá

Nad britskou veřejnoprávní institucí BBC se vznáší temný mrak. Nezávislé vyšetřování zjistilo, že explozivní rozhovor z roku 1995 s princeznou Dianou získal novinář Martin Bashir pomocí podvodů a lží. Tehdejší postup korporace, která podezření odsunula bokem, odsoudili oba synové zesnulé princezny. Její bratr se domnívá, že lži novináře přispěly k Dianině smrti.
21. 5. 2021|

Vévoda z Edinburghu spočine na hradě Windsor. Bez davů a s přísnými pravidly

Na hradě Windsor se v sobotu královská rodina rozloučí při pohřbu s princem Philipem. Obřadu se kvůli přísným bezpečnostním a hygienickým opatřením smí zúčastnit jen třicet lidí. Kupříkladu premiér Boris Johnson své místo přenechal nejbližším rodinným příslušníkům.
16. 4. 2021|

Oblíbený byl v médiích i mezi lidmi, vzpomínají na prince Philipa čeští diplomaté či novináři

V nedožitých sto letech zemřel v pátek britský princ Philip. Do smutku se zahalily nejen Britské ostrovy a území, která dříve pod korunu patřila, ale i zbytek světa, včetně Česka. Jiří Zrůst se znal s princem osobně. „Spousta lidí, včetně mě, měla to potěšení zažít jeho humor,“ vzpomíná předseda správní rady Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu v ČR. „Byl mužem činu,“ dodal. „Nikdy nelhal, což se nedá říct o politicích,“ tvrdí bývalý pracovník BBC Milan Kocourek a vzpomíná na to, že se na mediální výstupy prince vždy těšil.
10. 4. 2021|

Falklandy se po téměř čtyřiceti letech zbavily nášlapných min. Souostroví vyčistilo i poslední kout

Uplynulý víkend se stal zlomem pro obyvatele britského Falklandského souostroví v jižním Atlantiku. Lidé slavili odstranění posledních z celkových dvaceti tisíc nášlapných min, které tam zůstaly z roku 1982 po válce s Argentinou. Obyvatelům Falkland se tak otevřel poslední nedostupný kout jejich vlasti, kde doposud hrozilo nebezpečí vážného zranění nebo dokonce smrti.
17. 11. 2020|

Německo zavřelo restaurace a divadla, Řecko pozastavuje lety a „zamkne“ sever země

Čím dál více evropských zemí se kvůli rostoucím počtům lidí nakažených koronavirem vydává cestou restrikcí, opatření v pondělí podstatně zpřísnilo například Německo, Belgie nebo švýcarský kanton Ženeva. Řecko se rozhodlo uzavřít do karantény sever země a na některých letištích pozastavilo lety. Vyhlášení nových restrikcích se čeká i u dalších zemí, včetně Itálie, která byla nejvíce postiženou evropskou oblastí na jaře.
2. 11. 2020Aktualizováno2. 11. 2020, 20:11|