TÉMA

Roman Rogoz

Státní zástupce navrhuje pro Berbra sedm let vězení, pro Rogoze 7,5 roku

Tři nepodmíněné tresty navrhl v úterý u plzeňského okresního soudu státní zástupce Jan Scholle v rozsáhlém případu korupce a ovlivňování fotbalových zápasů. Pro bývalého místopředsedu Fotbalové asociace ČR (FAČR) Romana Berbra požaduje sedm let vězení, peněžitý trest 5,55 milionu korun a zákaz činnosti. Bývalému sportovnímu řediteli Slavoje Vyšehrad Romanu Rogozovi navrhuje 7,5 roku vězení a peněžitý trest a někdejšímu hráči a funkcionáři Michalu Káníkovi šest let a osm měsíců vězení a peněžitý trest.
26. 3. 2024Aktualizováno26. 3. 2024, 13:41|

Soud rozdal tresty za manipulaci zakázek Českých drah. Policie případ odhalila díky odposlechům v kauze fotbalové korupce

Někdejší fotbalový funkcionář Roman Rogoz se dohodl se státním zástupcem na dvouleté podmínce za podvod v případu manipulace zakázek Českých drah na náhradní autobusovou dopravu. Vyplývá to z anonymizovaného vyjádření, které České televizi poskytl Obvodní soud pro Prahu 1. Dohoda je podle něj pravomocná. Obžalobě čelilo dalších šest lidí a dvě firmy. Soud je potrestal podmínkami nebo peněžitými tresty. Manipulaci zakázek kriminalisté odhalili v rámci odposlechů v kauze korupce ve fotbalu, kde Rogoz také čelí obžalobě společně s někdejším místopředsedou Fotbalové asociace (FAČR) Romanem Berbrem a dalšími obžalovanými.
17. 1. 2024|

Berbrova obhajoba označila dohody o vině a trestu dalších čtyř obžalovaných za nezákonné kvůli chybám

Obhajoba bývalého místopředsedy Fotbalové asociace ČR Romana Berbra, který se u plzeňského okresního soudu zpovídá s dalšími lidmi z rozsáhlé údajné korupce ve fotbalu, zpochybnila soudem schválené čtyři dohody o vině a trestu, které se státním zástupcem uzavřeli bývalí rozhodčí Tomáš Grímm a Marek Janoch, bývalý fotbalový delegát Miroslav Skála a Petr Tarkovský. Dohody jsou podle Berbrova obhájce nezákonné kvůli formálním i materiálním chybám, kterých se soud při jejich schvalování dopustil.
20. 11. 2023|

Bývalí rozhodčí Grímm a Janoch dostali v kauze fotbalové korupce podmínku, pokutu a zákaz činnosti

Za přijetí úplatku udělil Okresní soud v Plzni bývalému fotbalovému rozhodčímu Marku Janochovi osmnáctiměsíční podmíněný trest se zkušební lhůtou na dva roky. Kromě toho musí zaplatit i 350 tisíc korun v 35 splátkách v hodnotě deset tisíc korun. Dostal také zákaz činnosti rozhodčího a podobných funkcí na čtyři roky. Janoch uzavřel se státním zástupcem dohodu o vině a trestu. Stejně tomu bylo i v případě rozhodčího Tomáše Grímma, soud mu ve středu vyměřil půlroční podmínku se zkušební lhůtou na 14 měsíců, peněžitý trest 198 tisíc korun a pětiletý zákaz činnosti rozhodčího, asistenta rozhodčího či delegáta fotbalových utkání.
6. 9. 2023Aktualizováno6. 9. 2023, 15:15|

Bývalý fotbalový rozhodčí Grímm se u soudu přiznal k přijetí úplatků

Bývalý rozhodčí Tomáš Grímm, který spolu s někdejším místopředsedou Fotbalové asociace ČR (FAČR) Romanem Berbrem a dalšími lidmi čelí obžalobě za korupci, se u soudu v Plzni přiznal k přijetí úplatků za ovlivnění několika zápasů v letech 2019 a 2020.
18. 5. 2023|

Osm tisíc „na oběd“ úplatek nebyl, odmítl u soudu vinu rozhodčí

Dva sudí a delegát zápasu, kteří čelí spolu s bývalým místopředsedou Fotbalové asociace ČR Romanem Berbrem a dalšími lidmi obžalobě za korupci při ovlivňování fotbalových zápasů, v pátek u plzeňského soudu přijetí úplatku popřeli. Jejich výslechem tak skončil první týden soudního jednání, v němž je vedle Berbra obžalováno dalších dvacet lidí a klub Slavoj Vyšehrad z ovlivňování zápasů druhé a třetí ligy v letech 2019 a 2020, převážně ve prospěch Vyšehradu, nebo kvůli sázkám přijatým na zápasy.
21. 4. 2023|

Berbr odmítl obžalobu o ovlivňování zápasů. Proti korupci jsem bojoval, prohlašuje

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr u plzeňského okresního soudu odmítl kompletně celou obžalobu, podle níž stál v čele organizované skupiny, která se v letech 2019 a 2020 podílela na ovlivňování deseti zápasů třetí a druhé ligy. Rezolutně odmítl, že by taková organizovaná skupina existovala. Tvrzení obžaloby označil za vykonstruovaná, mimo realitu, smyšlená.
18. 4. 2023Aktualizováno18. 4. 2023, 15:38|

Berbr stanul před soudem. Vinu odmítl, rozporuje obžalobu z korupce

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr, který s dalšími dvaceti lidmi čelí obžalobě za korupci při ovlivňování fotbalových zápasů v letech 2019 a 2020, se necítí vinen. Prohlásil to v pondělí u plzeňského okresního soudu. Berbr nemá podle svého obhájce zájem o uzavření dohody o vině a trestu a rozporuje obžalobu, podle níž mimo jiné svým vlivem ve fotbalovém prostředí ovlivňoval výběr rozhodčích pro utkání druhé a třetí ligy. Berbr bude před soudem vypovídat v úterý ráno.
17. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 15:16|

Padla obžaloba v případu manipulace zakázek Českých drah. Vyplul na povrch s odposlechy Rogoze

V případu manipulace veřejných zakázek Českých drah na náhradní autobusovou dopravu při výlukách padla obžaloba. Státní zástupce Jan Scholle ji podal na sedm lidí a dvě firmy. Uvedl to v tiskové zprávě. Případ vyplul na povrch v souvislosti s odposlechy Romana Rogoze, blízkého spolupracovníka někdejšího místopředsedy Fotbalové asociace (FAČR) Romana Berbra. Server Seznam Zprávy loni v únoru uvedl, že mezi obviněnými figuruje mimo jiné i Rogoz.
26. 1. 2023|

Policie navrhla obžalovat sedm lidí a dvě firmy v případu manipulace zakázek ČD. Figuruje v něm bývalý fotbalový funkcionář Rogoz

Policie navrhla obžalovat sedm lidí a dvě firmy v případu manipulace veřejných zakázek Českých drah na náhradní autobusovou dopravu při výlukách. České televizi to sdělil státní zástupce Jan Scholle z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Případ vyplul na povrch v souvislosti s odposlechy Romana Rogoze, blízkého spolupracovníka někdejšího místopředsedy Fotbalové asociace (FAČR) Romana Berbra. Server Seznam Zprávy v únoru uvedl, že mezi obviněnými figuruje mimo jiné i Rogoz. Obviněným hrozí tresty od dvou do osmi let.
24. 10. 2022|

Policie zahájila trestní stíhání fotbalového klubu Slavoj Vyšehrad v kauze kolem exmístopředsedy FAČR

Kriminalisté obvinili pražský fotbalový klub Slavoj Vyšehrad v kauze údajného ovlivňování výsledků zápasů druhé a třetí fotbalové ligy a zpronevěry peněz Plzeňského krajského fotbalového svazu. Státní zástupkyně Daniela Bártíková z Vrchního státního zastupitelství v Praze uvedla, že v kauze byla obviněna jedna právnická osoba. Člen představenstva FC Slavoj Vyšehrad Pavel Vandas poté České televizi potvrdil stíhání klubu. V kauze je obviněno také 22 lidí, včetně bývalého místopředsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR) Romana Berbra.
22. 7. 2021|

Berbra po třech měsících propustili z vazby, stále je obviněný z korupce ve fotbale

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr byl po téměř třech měsících propuštěn z vazby. Šestašedesátiletý funkcionář je nejvýše postavenou osobou v kauze údajného ovlivňování výsledků, kterou v říjnu rozpoutal rozsáhlý policejní zásah. Zároveň je obviněn ze zpronevěry.
13. 1. 2021Aktualizováno13. 1. 2021, 14:48|

Ve fotbalové korupční kauze okolo Berbra policie prověřuje i sázkové podvody

V kauze údajného ovlivňování zápasů ve fotbale okolo bývalého místopředsedy Fotbalové asociace Romana Berbra se objevily nové informace. Policie vedle korupce prověřuje i možné sázkové podvody. Vyplývá to z dokumentů ve spisu, s nimiž se seznámila Česká televize. Podezření dokládají i některé policejní odposlechy. Mezi obviněnými je kromě Berbra i dalších devatenáct lidí působících ve fotbale.
30. 11. 2020|

Místopředsedu fotbalové asociace Berbra poslal soud do vazby

Místopředsedu Fotbalové asociace ČR (FAČR) Romana Berbra poslal soud podle informací ČT do vazby. Kvůli možnému ovlivňování svědků do ní míří také ředitel druholigového Vyšehradu Roman Rogoz. Státní zástupkyně Lenka Bradáčová navrhla vazbu celkem pro čtyři z 20 lidí, které policie v pátek obvinila v souvislosti s údajným ovlivňováním výsledků fotbalových zápasů. Zbylých patnáct lidí podle Bradáčové policisté propustili už v sobotu.
18. 10. 2020Aktualizováno18. 10. 2020, 15:03|

Deník N: Policie zatkla místopředsedu fotbalové asociace Romana Berbra

Místopředsedu Fotbalové asociace České republiky (FAČR) Romana Berbra zatkla policie, informuje Deník N. Kvůli ovlivňování zápasů druhé a třetí fotbalové ligy Národní centrála proti organizovanému zločinu zahájila trestní stíhání celkem u dvaceti osob, rozvedla vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Devatenáct z nich policisté zadrželi, jednu stíhají na svobodě.
16. 10. 2020Aktualizováno16. 10. 2020, 13:37|