TÉMA

Zábavní pyrotechnika

Silvestr bez laických ohňostrojů? Ministerstvo plánuje omezení prodeje

Koupit v obchodě zábavní pyrotechniku by v budoucnu mohlo být výrazně složitější. Ministerstvo životního prostředí připravilo novelu zákona, která volný prodej omezuje. Důvodem je hlavně bezpečnost lidí, ale také ochrana životního prostředí.
7. 4. 2024|

V Chebu platí nová vyhláška proti odpalování pyrotechniky. Město ale volá po další regulaci

Cheb se stále potýká s výbuchy zábavní pyrotechniky, v poslední době došlo k i několika požárům v přírodě. Například obyvatelé místní části Slapany tvrdí, že rány od pyrotechniky slyší z okolí i několikrát týdně. Na svědomí je podle nich mají hlavně turisté z Německa, kteří jezdí pyrotechniku na tuzemská tržiště nakupovat. Podle nové vyhlášky přitom za její odpalování mimo stanovené dny hrozí až desetitisícová pokuta. Město proto volá po změně legislativy, která by prodej pyrotechniky více regulovala.
2. 11. 2023|

Při výbuchu domu v Otinovsi na Prostějovsku zemřel jeho majitel, potvrdila pitva

Obětí čtvrtečního výbuchu rodinného domu v Otinovsi na Prostějovsku je jednačtyřicetiletý majitel domu, potvrdila soudní pitva. Vyšetřování bude trvat několik měsíců, řekla policejní mluvčí Miluše Zajícová. Exploze poškodila i několik domů v okolí. Jednou z vyšetřovacích verzí je, že výbuch mohla způsobit neopatrná manipulace s pyrotechnikou. Policie už dříve uvedla, že majitelem domu byl profesionální hasič. Případ tak má obdobné rysy jako exploze v nedalekých Mostkovicích před pěti lety.
26. 9. 2023|

Za explozi v Otinovsi může výroba pyrotechniky, tvrdí část místních. Policie příčiny vyšetřuje

Vyšetřovatelé se zabývají možností, že příčinou exploze v rodinném domě v Otinovsi na Prostějovsku byla neopatrná manipulace se zábavní pyrotechnikou. Podle policejní mluvčí Miluše Zajícové je to jedna z verzí, vyšetřování ale není u konce, potrvá ještě několik dní. Při výbuchu zemřel jeden člověk. Pravděpodobně to byl majitel domu a provozovatel prodejny se zábavní pyrotechnikou, jeho identitu ale potvrdí až nařízená pitva.
22. 9. 2023|

Hřensko zakáže použití pyrotechniky. Chce předejít dalším ničivým požárům

Zastupitelé ve Hřensku v pondělí schválili vyhlášku, která zakazuje používání zábavní pyrotechniky na zastavěném území obce. Jde o reakci na nedávné požáry v lesích Národního parku České Švýcarsko, které podle vyšetřování způsobili neukáznění turisté. Výjimkou ze zákazu bude silvestrovská noc od 24:00 do 01:00.
12. 6. 2023Aktualizováno12. 6. 2023, 19:41|

Turisté mohou opět k Pravčické bráně, hasiči požár uhasili. Policie obvinila muže, že ho způsobil

Policie obvinila německého občana, kterého zadržela ve čtvrtek, že způsobil požár v Českém Švýcarsku. Hasiči ráno ukončili zásah v národním parku. Opět průjezdná je silnice z Hřenska na Meznou, turisté se mohli vrátit i na cestu od Tří pramenů k Pravčické bráně, informoval o tom mluvčí národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.
19. 5. 2023Aktualizováno19. 5. 2023, 18:24|

U obchodu ve Studánkách vyhořel sklad. Škoda je deset milionů korun

Hasiči od čtvrtka likvidovali požár skladu obchodu ve Studánkách na Českokrumlovsku, ve kterém byla i zábavní pyrotechnika. V noci na pátek vynesli uskladněné zboží. Požár podle prvních odhadů způsobil škodu deset milionů korun, informovala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.
5. 5. 2023|

Hradec Králové omezí pyrotechniku. Na silvestra ale zůstane

Zastupitelé Hradce Králové schválili vyhlášku omezující používání zábavní pyrotechniky na území města. Dosud tam žádnou takovou regulaci nemají. Vyhláška by mohla platit od konce května.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 19:06|

Policisté v Praze udělili desítky pokut za odpalování zábavní pyrotechniky. Porušení vyhlášky řešili i jinde

Odpalování zábavní pyrotechniky na zakázaných místech skončilo pro řadu lidí pokutou. V Praze, Jihlavě nebo Zlíně platila během novoročních oslav vyhláška zakazující používání pyrotechniky na vybraných místech. Někteří lidé to ale nerespektovali, a tak například policie v hlavním městě udělila desítky pokut.
2. 1. 2023|

Letošní oslavy silvestra byly podle záchranářů spíše klidnější, požárů ale přibylo

Lidé v Česku přivítali rok 2023. Policisté, záchranáři i hasiči mají za sebou nejrušnější noc roku, silvestrovské oslavy ale z jejich pohledu výrazně nevybočily z obvyklého počtu zásahů v uplynulých letech. Zasahovat museli u lidí zraněných při odpalování pyrotechniky, úmrtí po srážkách s vlakem i u kuriózních situací, například srážky automobilu s pštrosem. Hasiči vyjížděli v Česku k 286 požárům, což je více než v předchozích letech.
1. 1. 2023Aktualizováno1. 1. 2023, 21:34|

Prchají, nespí, mrhají energií. Ohňostroje dlouhodobě traumatizují ptactvo, varuje výzkum

Vědci z Institutu Maxe Plancka sledovali pomocí systémů GPS stěhovavé husy v Německu, Dánsku a Nizozemsku během novoročního období. Chtěli tak prozkoumat, jestli na jejich chování mají vliv ohňostroje, a pokud mají, na jak dlouho. Jejich studie vyšla v časopise Conservation Letters.
30. 12. 2022|

Soud vyhostil Brita, kterému na letišti vzplanul batoh. Měl v něm vojenský granát

Obvodní soud pro Prahu 6 ve čtvrtek uznal Brita, kterému v úterý na pražském Letišti Václava Havla vzplanul batoh, vinným z přečinu nedovolené ozbrojování. Na tři roky ho vyhostil z Česka, řekla mluvčí soudu Zuzana Barochová. Podle mluvčího městského státního zastupitelství Aleše Cimbaly měl muž v zavazadle část vojenského granátu.
14. 4. 2022Aktualizováno14. 4. 2022, 14:14|

Na pražském letišti vzplála zřejmě zábavní pyrotechnika v zavazadle

Popálením člověka skončil požár na pražském Letišti Václava Havla. Podle policie patrně hořela zábavní pyrotechnika v jeho batohu. Provoz letiště byl potom částečně omezen, policie uzavřela spojovací část mezi dvěma terminály i příjezd od dálnice na letiště. Auta mohou na letiště opět přijíždět od 10:20. Incident nijak neovlivnil leteckou dopravu.
12. 4. 2022Aktualizováno12. 4. 2022, 12:21|

V Drážďanech začal druhý proces s údajnými extremisty, kteří vyráběli výbušniny z pyrotechniky z Česka

V Drážďanech začal proces se čtyřmi lidmi, kteří podle vyšetřovatelů patří k teroristickému krajně pravicovému uskupení Freital (Gruppe Freital) či s ním sympatizují. Skupina v roce 2015 v německé spolkové zemi Sasko podnikla s využitím zábavní pyrotechniky nakoupené v Česku několik bombových útoků proti politickým odpůrcům a běžencům. Před dvěma lety poslal soud prvních osm členů skupiny na několik roků do vězení.
7. 9. 2020|