TÉMA

Volební komise

Poslanci zřejmě upraví některé parametry korespondenční volby z ciziny

Sněmovna zřejmě upraví některé parametry korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí. Ústavně-právní výbor podpořil pozměňovací návrh, aby se hlasy z ciziny započítávaly do čtyř místo dvou krajů. Do volebních komisí na zastupitelských úřadech by mohly nominovat své zástupce politické strany. Výbor podpořil celkem šest změn koaliční volební novely. Další pozměňovací návrhy budou moci poslanci předkládat při druhém čtení na plénu. Koalice k němu plánuje svolání mimořádné schůze na čtvrtek 9. května. Výbor také podpořil předlohu, která omezí přítomnost přísedících v některých soudních sporech.
včera|

Policie odložila podezření na maření referenda o zákazu hazardu v Kladně

Policie odložila prověřování loňského referenda o zákazu hazardu v Kladně. Pochybení, kvůli kterým soud prohlásil hlasování za neplatné, nejsou podle kriminalistů trestným činem, zjistila ČT z usnesení o odložení případu. Policisté zkoumali, zda průběh referenda nemařili někteří členové volebních komisí, zabývali se i kampaní před hlasováním. Město pochybení dlouhodobě odmítá. Nové referendum se má konat příští rok.
31. 1. 2024|

Polsko má za sebou volební neděli. Hlasování doprovázel veliký zájem

Poláci v neděli hlasovali v parlamentních volbách. Vybírali celkem 460 poslanců Sejmu, dolní komory parlamentu, a sto senátorů. Předvolební průzkumy předpovídaly vítězství Práva a spravedlnosti (PiS). Hlasovat mohlo přes 29 milionů lidí. Výsledky hlasování se očekávají v pondělí ráno, státní volební komise je zřejmě oficiálně vyhlásí v úterý.
15. 10. 2023Aktualizováno15. 10. 2023, 16:43|

Pákistánský expremiér Imran Chán nesmí pět let do politiky, rozhodla komise

Pákistánská volební komise v úterý vykázala bývalého premiéra Imrana Chána na pět let z politiky. Komise toto rozhodnutí přijala tři dny poté, co policie Chána zatkla, když ho předtím soud odsoudil ke třem letům vězení za nezákonný prodej státních darů. S odvoláním na místní sdělovací prostředky o tom informovala agentura Reuters.
8. 8. 2023|

Srbové žijící na severu Kosova bojkotují místní volby

Etničtí Srbové žijící na severu Kosova bojkotovali místní volby na protest proti tomu, že nebyly splněny jejich požadavky na větší autonomii. Podle agentury Reuters se jedná o další známku toho, že mírová dohoda podepsaná minulý měsíc mezi Kosovem a Srbskem nefunguje.
23. 4. 2023|

Obyvatelé víc než tří desítek obcí si volili nové zastupitele

Celkem třiatřicet obcí získá nová zastupitelstva namísto těch, která se od loňských zářijových voleb rozpadla. Sobotní volby byly jedny z nejrozsáhlejších mimo řádný podzimní termín. Ve více obcích a městech se volilo jen v březnu 2015, tehdy jich bylo dvaačtyřicet. V nekterých obcích volební účast podle předběžných čísel přesáhla sedmdesát procent. Třeba v Křenovicích na Písecku odvolilo před 17:00 zhruba 75 procent ze 150 oprávněných voličů, v Senince na Vsetínsku a Horní Myslové na Jihlavsku to bylo kolem sedmdesáti procent lidí.
25. 3. 2023Aktualizováno25. 3. 2023, 22:02|

Ústavní soud odmítl stížnost, která poukazovala na možné kupčení s hlasy v Teplicích

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost poukazující na možné kupčení s hlasy v komunálních volbách v Teplicích, výsledky hlasování jsou tak definitivně potvrzené. Podnět člena okrskové volební komise už loni koncem října zamítl Krajský soud v Ústí nad Labem, podle kterého se nepodařilo jednoznačně prokázat porušení zákona a hrubé ovlivnění výsledku voleb. ÚS označil následnou stížnost za zjevně neopodstatněnou, vyplývá z usnesení v databázi soudu. Policie se věcí nadále zabývá.
27. 2. 2023Aktualizováno27. 2. 2023, 14:22|

Vyškrtnutí padesátky lidí ze seznamu voličů v Moldavě bylo v pořádku, uvedla policie

Policie odložila prověřování případu, kdy obec Moldava v Ústeckém kraji vyškrtla během podzimních komunálních voleb ze seznamu voličů téměř padesát lidí. Podle policie nešlo o protiprávní jednání. ČT informaci sdělila mluvčí Policie Ústeckého kraje Ilona Gazdošová. Podle starostky Moldavy Lenky Novákové (Otevřeně k všem) se měly do obce desítky lidí přistěhovat pouze kvůli volbě konkrétní strany. Volbami v Moldavě se policie zabývala i kvůli kupčení s hlasy nebo umělému navyšování občanů v obci. Ani v jednom případě se ale nejednalo o trestný čin.
21. 2. 2023|

Na noc se zavřely volební místnosti, prezidentské volby vyvrcholí v sobotu

Po osmi hodinách hlasování se v deset večer na noc uzavřely volební místnosti. Odezvdat hlasy ve druhém kole volby prezidenta republiky bude ale ještě možné v sobotu od osmi hodin ráno do dvou odpoledne. Rozhodne se o tom, zda se čtvrtou hlavou samostatného českého státu stane bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel, nebo předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš. Oba již odevzdali své hlasy, Pavel asi hodinu po otevření volebních místností v Černoučku, Babiš o další hodinu později v Průhonicích.
27. 1. 2023Aktualizováno27. 1. 2023, 22:00|

PŘEHLEDNĚ: Voliči v druhém kole rozhodnou o hlavě státu. Žluté lístky dostanou v místnostech

Po čtrnácti dnech se v pátek ve dvě hodiny odpoledne opět otevřely volební místnosti. V první den bude možné vhodit hlas jednomu ze dvou prezidentských kandidátů do deseti do večera. V sobotu pak od osmi ráno do dvou odpoledne. Proti prvnímu kolu se mění jedna věc – lístky lidé dostanou až ve volební místnosti.
27. 1. 2023Aktualizováno27. 1. 2023, 09:55|

Iniciativa Kladno bez hazardu podala žalobu kvůli neplatnému referendu. Město chyby odmítá

Iniciativa Kladno bez hazardu podala žalobu ke Krajskému soudu v Praze kvůli neplatnému referendu o zákazu hazardu v Kladně. Město údajná porušení zákona odmítá. Výdej lístků pro referendum, které se konalo zároveň s prvním kolem prezidentských voleb, nebyl podle iniciativy automatický. Návrh na vyslovení neplatnosti pro údajnou neregulérnost průběhu referenda by měl být v tuto chvíli podán, uvedla opoziční zastupitelka a členka iniciativy Anna Gamanová (STAN). Mluvčí radnice Vít Heral řekl, že příprava i průběh místního referenda byly zcela v souladu se zákonem, což podle něj potvrdila i příslušná komise.
23. 1. 2023|

Lidé mají poslední možnost požádat písemně nebo on-line o voličský průkaz

Lidé, kteří nemohou volit prezidenta ve své domovské obci, mají poslední šanci do pátečních 16:00 písemně nebo elektronicky požádat o voličský průkaz. Umožní jim hlasovat v kterékoli volební místnosti v Česku i v zahraničí. Osobně je možné požádat příslušný obecní, případně zastupitelský úřad ještě nejpozději ve středu 25. ledna. O nové hlavě státu rozhodnou voliči příští pátek a sobotu, vybírat budou mezi Petrem Pavlem a Andrejem Babišem (ANO).
20. 1. 2023|

Opakovanými volbami v Moldavě se bude zabývat soud, kandidátka SPD napadla jejich platnost

Volbami v Moldavě na Teplicku se bude znovu zabývat ústecký krajský soud. Na základě jeho rozhodnutí se opakovalo na začátku ledna hlasování v krušnohorské obci, kde starostka nechala vyškrtnout voliče ze seznamu. Předseda volební komise to ale při zářijových volbách nerespektoval. Před dvěma týdny vyškrtnutí voliči už vhodit lístek do urny nemohli, své rozhořčení neskrývali. Lídryně SPD Iveta Boudišová podala nyní návrh na neplatnost voleb a neplatnost hlasování.
19. 1. 2023|

Obecní úřad Moldavy na Teplicku opět vyškrtl některé lidi ze seznamu voličů

Obecní úřad Moldavy na Teplicku, kde se bude v sobotu opakovat hlasování do zastupitelstva, znovu vyškrtl některé osoby ze seznamu voličů. Sdělení podepsané starostkou obce Lenkou Novákovou (Otevřeně ke všem) je zveřejněné na úřední desce obce. Ze seznamu úřad vyškrtl 38 lidí, kteří podle vedení Moldavy v obci nežijí a nemají k ní žádný vztah. Na sobotní hlasování bude dohlížet krajský úřad, řekla mluvčí kraje Magdalena Fraňková. K volbám přijala opatření také policie, doplnil mluvčí jejího krajského ředitelství Kamil Marek.
6. 1. 2023Aktualizováno6. 1. 2023, 12:10|

Volit bude možné i s chřipkou nebo covidem. Stačí zažádat o přenosnou schránku nebo přijet autem

Přenosné volební schránky i tzv. drive-in stanoviště budou opět k dispozici pro všechny, kteří budou v době lednových prezidentských voleb nemocní. A to jak chřipkou nebo běžnými respiračními virózami, tak covidem-19. Pouze pro lidi v izolaci kvůli covidu-19 je určené hlasování z auta. Zažádat na krajském úřadě ale do 12. ledna mohou i o mobilní volební urnu. Totéž mohou udělat i ostatní nemocní, jejich hlasování z domova ale zařizuje obecní úřad. To se týká i lidí, kteří nejsou schopni do volební místnosti sami dojít. Objednat přenosnou schránku mohou ještě v den voleb.
5. 1. 2023|

Odměna pro volební komise se nově nebude danit. Lidé o funkci nemají zájem

Odměna pro lidi, kteří za měsíc zasednou ve volebních komisích pro prezidentské volby, se nově nebude danit. Umožnil to letos schválený daňový balíček. I tak ale řada starostů upozorňuje, že jde pořád o málo peněz. Lidé o funkci zájem nemají a leckdy je těžké komise zaplnit.
18. 12. 2022|

Muž dostal za maření voleb ve městě na Děčínsku nepravomocně podmínku. Za hlasy měl nabízet peníze

Muž, který měl v Mikulášovicích na Děčínsku nabízet peníze za konkrétní volbu do městského zastupitelstva, dostal roční podmínku. Za maření přípravy a průběhu voleb ho potrestal Okresní soud v Děčíně, ČT to řekla mluvčí soudu Martina Syrůčková. Muž podle policie slíbil nejméně dvěma lidem až 500 korun za konkrétní volbu v zářijových komunálních volbách. Rozhodnutí není pravomocné.
2. 11. 2022|

Komunální volby v Moldavě na Teplicku se budou opakovat. Předseda komise nerespektoval starostku

Volby v Moldavě na Teplicku se uskuteční znovu. Ústecký krajský soud v usnesení zveřejněném v pondělí na úřední desce uvedl, že hlasování v komunálních volbách je neplatné. Voliči vyškrtnutí ze seznamu neměli právo hlasovat, přesto jim to předseda volební komise umožnil.
24. 10. 2022Aktualizováno24. 10. 2022, 18:35|

Olomouc má nouzi o volební komisaře. Obává se druhého kola hlasování

Některá města řeší nedostatek členů volebních komisí pro volby do městského zastupitelstva a Senátu. Například v Olomouci je letos komisařů místo obvyklé více než tisícovky pouze 840, a to i s náhradníky. Problém může podle magistrátu vzniknout zejména u případného druhého kola senátních voleb. Podobným potížím čelí třeba i Šumperk.
13. 9. 2022Aktualizováno13. 9. 2022, 14:27|

Přehledně: Kdy, kde a jak hlasovat v komunálních a senátních volbách

Ve dnech 23. a 24. září 2022 se v Česku uskuteční volby do zastupitelstev obcí a třetiny Senátu. Případné druhé kolo do horní komory pak o týden později. Web ČT24 přináší všechny informace, které potřebujete k úspěšnému odevzdání svého hlasu.
26. 8. 2022|

Havlíček by neměl být podle právníků připuštěn do volby předsedy sněmovny, sám svoji kandidaturu nestáhne

Vicepremiér Karel Havlíček (ANO) by za současné situace, kdy je členem vlády, neměl být kvůli neslučitelnosti funkcí připuštěn do volby předsedy Poslanecké sněmovny. Vyplývá to ze stanoviska sněmovního legislativního odboru. Havlíčka nominovalo do středeční tajné volby hnutí ANO jako protikandidáta předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové. Havlíček v Interview ČT24 řekl, že kandidaturu nestáhne a že by o všem měla rozhodnout sněmovna.
9. 11. 2021Aktualizováno9. 11. 2021, 18:44|

Lidé v karanténě o volby nepřijdou, poslance mohou volit i vězni nebo nemocniční pacienti

Občan, který nemůže dojít k volební urně ve svém okrsku, nepřijde o možnost hlasovat ve sněmovních volbách. Už ve středu 6. října mohou volit lidé v karanténě na drive-in stanovištích. Do 7. října lze požádat krajský úřad o hlasování přímo z domova. Ve čtvrtek budou moct hlasovat klienti z případně uzavřeného zařízení sociálních služeb. Zapsaní na zvláštní seznam voličů mohou v řádném termínu vybírat poslance lidé hospitalizovaní v nemocnici, nepohybliví v zařízení sociálních služeb nebo odsouzení ve věznicích. Mimo trvalé bydliště umožní účast voličský průkaz.
22. 9. 2021Aktualizováno30. 9. 2021, 09:57|

Pro případ zapomenutého respirátoru budou mít v řadě volebních místností připravené náhradní

Lidé, kteří si během voleb zapomenou vzít respirátor, budou moct v řadě volebních místností požádat o náhradní. Vyplývá to z vyjádření měst, která oslovila Česká televize. Ve většině z nich plánují dodat komisím ochranné prostředky i pro voliče. Ti smějí hlasovat i bez roušky, může je ale pokutovat policie, která bude dodržování opatření kontrolovat. Zvláštní postup chystají pro podobné případy v Jihlavě – lidi bez ochrany dýchacích cest nechají odvolit buď samotně bez ostatních voličů, nebo jim před volební místnost donesou přenosnou schránku.
23. 9. 2021|

Volební komise čeká školení. Musí se připravit na změny v uznávaní dokladů

Za tři týdny bude znát Česko vítěze sněmovních voleb. O nových poslancích lidé rozhodnou druhý říjnový víkend. Už teď jsou ustavené volební komise, v příštích dnech je čeká školení. Letos se musejí připravit třeba na změny v uznávání dokladů.
20. 9. 2021|