TÉMA

Washington D.C.

Bílý dům navštívila většina českých premiérů, naposledy Babiš

Český premiér Petr Fiala (ODS) v pondělí navštíví Bílý dům, kde se jako osmý český premiér setká s americkým prezidentem. V Oválné pracovně ho přijme Joe Biden. Hovořit budou mimo jiné o bezpečnostních otázkách, závazcích vůči NATO nebo demokratických hodnotách.
15. 4. 2024|

Nikoliv božské právo králů. Odvolací soud naznačil skepsi k Trumpovu výkladu imunity

U federálního odvolacího soudu ve Washingtonu se probírala klíčová otázka spojená s obžalobami amerického exprezidenta Donalda Trumpa z nelegálních zásahů do posledních prezidentských voleb. Jeho právníci tvrdí, že v této souvislosti nemůže být stíhán, protože obvinění pramení ze skutků spojených s výkonem prezidentské funkce. Na soudní jednání dorazil exprezident osobně.
9. 1. 2024Aktualizováno9. 1. 2024, 21:01|

První z obviněných v kauze ovlivňování voleb v Georgii přiznal vinu

Bývalý úředník a volební pozorovatel Scott Hall u soudu přiznal vinu v kauze narušení prezidentských voleb z roku 2020 v americkém státě Georgia. Je prvním, kdo v případu, ve kterém je obviněných dalších osmnáct lidí včetně někdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa, přiznal vinu. V pátek o tom informovala agentura AP s tím, že Hall přijal dohodu s prokuraturou. Agentura dále poznamenala, že obviněný má dostat pětiletý podmíněný trest, Hall navíc souhlasil, že bude vypovídat v dalším řízení. Kromě toho bude muset zaplatit pokutu pět tisíc dolarů (v přepočtu 115 500 korun).
29. 9. 2023|

Ovzduší na východě Severní Ameriky se pomalu zlepšuje, požáry v Kanadě ale dál zuří

Části Spojených států a Kanady dál trápí zhoršená kvalita ovzduší způsobená kouřem z lesních požárů, situace se ale s příchodem víkendu zlepšuje. Ve velkých městech včetně New Yorku a Washingtonu míra znečištění v noci na pátek výrazně klesla a přiblížila se hodnotám, které jsou považované za bezproblémové. Na východě Kanady hasiči pokročili v boji s některými z desítek požárů, na západě země se však plameny na konci týdne šířily, informovala agentura Reuters.
9. 6. 2023|

Do vzdušné obranné zóny Tchaj-wanu vniklo 71 čínských letounů. Jde o dosud největší takovou aktivitu

Do tchajwanské identifikační zóny protivzdušné obrany (ADIZ) proniklo za posledních čtyřiadvacet hodin 71 čínských vojenských letounů a dronů. Informovala o tom v pondělí podle agentury Reuters tchajwanská vláda. Jde o dosud nejrozsáhlejší hlášené proniknutí čínských strojů do zóny, uvedla tchajwanská agentura CNA. Spojené státy to označily za provokativní a destabilizační.
26. 12. 2022Aktualizováno26. 12. 2022, 17:56|

Zdi domů ve Washingtonu připomínají Američany vězněné v zahraničí

Americká metropole Washington D.C. je známá svými politickými muraly – velkými legálními obrazy na stěnách domů. Poblíž rušné M Street nedaleko Georgetownské univerzity nyní poutá pozornost černobílý mural s tvářemi osmnácti Američanů vězněných v zahraničí.
13. 8. 2022|

Blesk zabil u Bílého domu dva lidi, další dva jsou v kritickém stavu

Dva senioři v pátek podlehli zraněním po zásahu bleskem v parku Lafayette nedaleko Bílého domu ve Washingtonu. Další dva lidé jsou v nemocnici v kritickém stavu, napsala agentura AP.
5. 8. 2022|

USA vyhlížejí klíčový verdikt. Podívejte se, jak by zrušení „Roe v. Wade“ proměnilo Ameriku

Spojené státy s napětím očekávají verdikt nejvyššího soudu týkající se alabamského zákona o potratech. Ten totiž rozhodne nejen o pravidlech v jižanském státě, ale o právu žen na interrupci v celých Spojených státech. Zpráva o pravděpodobném zrušení precedentu známého jako Roe vs. Wade vyvolala protesty po celé zemi. Svůj nesouhlas vyjádřil i prezident Joe Biden.
24. 5. 2022|

Washington se potýká s nárůstem únosů aut. Dopouštějí se jich především mladiství

Hlavní město Spojených států Washington vyhlásilo válku únosům aut. Případy, kdy zločinci přepadnou se zbraní v ruce řidiče nastartovaného automobilu a vůz mu ukradnou, se rychle množí. Loni jich bylo třikrát víc než v roce 2019. Tento druh kriminality páchají hlavně nezletilí mezi dvanácti a sedmnácti lety, kterým soudy často udělují jen minimální tresty.
13. 2. 2022|

Útok na Kapitol bude vyšetřovat komise Sněmovny reprezentantů

Americká Sněmovna reprezentantů ovládaná demokraty schválila ustavení komise k vyšetření nepokojů v sídle Kongresu z 6. ledna. Informovala o tom agentura Reuters, podle které budou mít nad výborem kontrolu demokraté. Republikáni v Senátu snahy o ustavení podobného orgánu spravovaného oběma hlavními stranami v květnu zamítli.
1. 7. 2021|

Stál za operací, která vedla k aféře Watergate a pádu prezidenta Nixona. Zemřel Gordon Liddy

Ve věku 90 let zemřel v úterý Gordon Liddy, jeden z důležitých aktérů nechvalně známé aféry Watergate, která vedla v roce 1974 k nucenému odchodu Richarda Nixona z funkce prezidenta USA. Liddy pomáhal republikánskému prezidentovi s volební kampaní ke znovuzvolení a měl na starosti vloupání do ústředí Demokratické strany ve washingtonském komplexu Watergate. Ve vězení strávil čtyři a půl roku.
31. 3. 2021|

Hlavní město USA chce být státem. Posilující demokraté zvyšují jeho šance

Na vlajce Spojených států by mohla přibýt další hvězda. Sílí totiž volání obyvatel hlavního města Washingtonu, aby se z jejich území stal samostatný stát. Hnutí za přetvoření federálního distriktu bojuje už čtyři desetiletí, až teď by ale mohlo být úspěšné. A to díky převaze demokratů v Kongresu, kteří myšlenku na rozdíl od republikánů podporují.
22. 3. 2021|

Americkými městy se šíří vlna kriminality náctiletých, mohou za ní být zavřené školy

Kromě pandemie koronaviru řeší Washington a další americká města také epidemii kriminality. Výrazně přibývá přepadení. Zločinů se často dopouštějí náctiletí, proto někteří odborníci zmiňují vliv už téměř rok uzavřených škol. Místo vyučování podle nich část dospívajících tráví dny na ulicích a nudu zahánějí třeba krádežemi vozidel.
14. 3. 2021|

Násilnosti v americkém Kapitolu mají pátou oběť. Z kanceláří zmizely počítače

Středeční násilnosti v americkém Kapitolu mají pátou oběť. Zraněním způsobeným během vpádu příznivců Donalda Trumpa podlehl policista ze sboru, který areál chrání. Po počátečních nejasnostech to potvrdil samotný sbor. Z několika kanceláří včetně té pro šéfku demokratické většiny Nancy Pelosiovou zmizely počítače. Kvůli vpádu už odstoupili tři vysoce postavení činitelé, kteří měli na starosti pořádek v areálu Kongresu.
8. 1. 2021Aktualizováno8. 1. 2021, 21:28|

Biden označil středeční útok na Kapitol za nejčernější den v dějinách USA

Vpád příznivců Donalda Trumpa do Kapitolu si vyžádal čtyři oběti. Jednu ženu zastřelila policie. Kongres po násilnostech znovu zahájil jednání a potvrdil výsledek prezidentských voleb. Twitter i Facebook zablokovaly účty Trumpa. Zákonodárci chtějí vyšetřit reakci policie v Kapitolu. V reakci na události rezignovali někteří členové vládní administrativy, včetně ministryně dopravy. Nově zvolený prezident Joe Biden ve čtvrtek uvedl, že Trump zneužil rabující dav ve snaze umlčet hlas amerických voličů.
7. 1. 2021Aktualizováno7. 1. 2021, 23:13|

Internet pojmenoval pandí mládě z washingtonské zoo. „Malý zázrak“ si za několik let převezme Čína

Washingtonská zoo smutní i jásá zároveň. Kvůli koronaviru sice musela na nějaký čas zavřít, mezitím ale její tři měsíce staré pandí mládě získalo díky internetovému hlasování jméno – Siao Čchi Ťi. Zvíře po narození původně vážilo sotva dvě stě gramů, dnes jsou to čtyři kila. Svými slovy mu však dávají váhu také politici. I když je zvíře rodilým Američanem, za pár let by mělo zamířit do Číny. Jeho osud totiž předurčila politika.
26. 11. 2020|

Trump ještě v pondělí opustí nemocnici. Uvedl, že se cítí velmi dobře

Americký prezident Donald Trump už noc na úterý nestráví ve vojenské nemocnici Waltera Reeda. Na Twitteru napsal, že jeho hospitalizace spojená s nákazou koronavirem skončí v pondělí v 18:30 místního času (krátce po půlnoci SELČ). Podle svého lékaře Seana Conleyho však prezident možná ještě nemá úplně vyhráno. Šéf Bílého domu je v nemocnici nedaleko Washingtonu od pátku.
5. 10. 2020Aktualizováno5. 10. 2020, 22:12|

Střelba nedaleko Bílého domu. Trumpa odvedli z tiskové konference, podle CNN útočník zbraň neměl

Amerického prezidenta Donalda Trumpa eskortovali z místnosti, kde se konala tisková konference, poté, co se v blízkosti Bílého domu střílelo, informovala agentura Reuters. Podle úřadů útočník utrpěl vážná zranění a nyní se zkoumá, zda neměl v minulosti psychické problémy. CNN pak přišlo s informací, že podezřelý muž neměl zbraň.
11. 8. 2020|