Hlavní město USA chce být státem. Posilující demokraté zvyšují jeho šance

Události ČT: Hlavní město USA chce být státem (zdroj: ČT24)

Na vlajce Spojených států by mohla přibýt další hvězda. Sílí totiž volání obyvatel hlavního města Washingtonu, aby se z jejich území stal samostatný stát. Hnutí za přetvoření federálního distriktu bojuje už čtyři desetiletí, až teď by ale mohlo být úspěšné. A to díky převaze demokratů v Kongresu, kteří myšlenku na rozdíl od republikánů podporují.

Hlavní město USA nemá plnohodnotného zástupce v Kapitolu, kde kongresmani a senátoři bojují za své státy. Mnozí obyvatelé Washingtonu D. C. mají pocit, že na to doplácejí.

„Příkladem může být reforma daní před pár lety. Senátoři žádali v daňovém zákonu konkrétní ustanovení, která byla dobrá pro jejich stát a naopak poškodila ostatní,“ myslí si například Raphael Goodstein.

Federální distrikt nemá žádného senátora a ve Sněmovně ho zastupuje delegátka bez hlasovacího práva, stejně jako třeba Guam nebo Americkou Samou. „Může nadále pokračovat nedemokratická, autokratická vláda nad 705 tisíci americkými občany, kteří žijí v hlavním městě naší země,“ tvrdí součásná delegátka Eleanor Nortonová Holmesová.

Hloupost, odmítl změnu Trump

Sněmovna reprezentantů ovládaná demokraty v roce 2020 změnu Washingtonu D. C. na jedenapadesátý americký stát odsouhlasila. Donald Trump to ale označil za hloupost a pohrozil vetem, pokud by návrh schválil Senát.

„Je to v zásadě stoprocentně demokratická oblast. Proč by to kdy republikáni podpořili? To se nikdy nestane! Tedy pokud tady nebudou nějací velmi, velmi hloupí republikáni,“ prohlásil Trump loni v květnu. 

Stát, ve který by se město změnilo, by zastupovalo pět kongresmanů a dva senátoři. Republikáni ale takové posílení rivalů v obou komorách Kongresu nechtějí dopustit.

Demokraté nemají dost senátorů

Na registračních značkách vozidel z hlavního města je heslo „Zdanění bez zastoupení“. Odkazuje na revoltu amerických kolonií, které v 18. století odmítaly platit daně Velké Británii, když v londýnském parlamentu neměly své volené zástupce.

Podobné argumenty, jaké kdysi používali zakladatelé Spojených států, ale dnes republikány nepřesvědčí. V Senátu by návrh musel získat šedesát hlasů, a tolik jich demokraté nemají.

Obyvatelé Washingtonu ale věří, že ke změně jednou dojde, podobně jako na Aljašce. I obyvatelům nyní největšího amerického státu trvalo několik desetiletí, než se její území, do té doby označované za teritorium, stalo státem. Povedlo se jim to v roce 1959, kdy se Aljaška společně s Havají staly plnoprávnými členy USA.

Washington, D.C. – hlavní město Spojených států
Zdroj: ČT24/kachnasekocha.cz/Wikipedia.org/ČTK