TÉMA

Domov seniorů

V Domově Hvězda část klientů zůstane. Místo sociálních pro zdravotnické služby

Už čtrnáct seniorů opustilo Domov pro seniory Hvězda ve Zlíně, dalších devět se odstěhuje do jiných zařízení ve Zlínském kraji tento týden, těsně před vánočními svátky. Hvězda Zlín přišla o registraci, na konci roku přestane poskytovat sociální služby. Celkem 36 seniorů tam přesto hodlá zůstat i nadále, v pondělí si jejich příbuzní vyjasňovali, za jakých podmínek.
18. 12. 2023|

Domov seniorů Hvězda přišel o registraci, klienti se ale odstěhovat odmítají

Peticí i postojem lékařů se snaží klienti domova pro seniory Hvězda ve Zlíně odvrátit stěhování. Zařízení přišlo o registraci na poskytování sociálních služeb a kraj už téměř pro šedesátku klientů hledá nové bydlení – ti se ale stěhovat nechtějí.
17. 11. 2023|

Tornádem zasažený domov pro seniory v Hodoníně chátrá přes dva roky. Oprava začne na jaře

Rekonstrukce hodonínského S-centra, které předloni poničilo tornádo, začne příští rok na jaře. Klienti by se tam pak měli vrátit v roce 2026. Jak má domov pro seniory vypadat, představilo starostům okolních obcí vedení Jihomoravského kraje. Původně se plánovalo, že se budova zdemoluje, kvůli tomuto záměru a nejasnostem v hospodaření pak padlo i trestní oznámení, které však policie odložila. Pochybení v evidenci majetku ale potvrdil i výsledek krajského auditu.
30. 8. 2023|

Do nového domova seniorů v Jičíně se už měli stěhovat první klienti. Dokončení se ale odkládá

Situace s nedostatečnou kapacitou v domovech pro seniory na Jičínsku se v nejbližší době zřejmě nezlepší. Přímo v Jičíně mělo výrůst nové zařízení s kapacitou více než sto lůžek, pomalu se tam už měli stěhovat první klienti. Jenže na místě se už dlouho nepracuje, dokončení domova pro seniory se odkládá minimálně o rok.
19. 6. 2023|

Vrchní soud potvrdil bývalému hokejistovi Čechmánkovi podmínku za podvod

Olomoucký vrchní soud potvrdil bývalému hokejovému reprezentantovi Romanu Čechmánkovi tříletý trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na pět let za podvod. Toho se podle rozsudku dopustil během svého podnikání před deseti lety, půjčoval si peníze a objednával služby, ačkoliv věděl, že své závazky nebude už schopen splatit. Bývalý brankář vinu odmítal, jeho odvolání však soud zamítl a rozhodnutí je tak po pětiletém soudním procesu pravomocné. Obhájce Čechmánka Tomáš Štípek řekl, že zcela jistě podají dovolání k Nejvyššímu soudu.
15. 6. 2023Aktualizováno15. 6. 2023, 11:38|

Muži, který vjel autem do domova seniorů, potvrdil soud pět let

Josefu Kijanicovi, který před třemi lety úmyslně vjel autem do tachovského domova seniorů a zapříčinil vážné zranění jedné z obyvatelek, v pondělí Vrchní soud v Praze potvrdil pět let vězení za opilství. Muž se podle verdiktu činu dopustil ve stavu toxické psychózy, kterou si ale sám přivodil. Seniorka později kvůli poúrazovým komplikacím zemřela. Pondělní rozhodnutí je pravomocné.
22. 5. 2023|

Vrchní soud potvrdil bývalé starostce Čejče osm a půl roku vězení za zpronevěru a podvod

Za zpronevěru, podvod a zneužití pravomoci úřední osoby si bývalá starostka Čejče na Hodonínsku Marta Výmolová definitivně odpyká 8,5 roku vězení. Rozsudek brněnského krajského soudu ve čtvrtek potvrdil Vrchní soud v Olomouci, sdělil mluvčí soudu Stanislav Cik. Zamítl tak odvolání ženy, která s rozsudkem krajského soudu nesouhlasila. Podle něj obci Čejč během svého vedení způsobila škodu asi tři miliony korun a jednotlivé lidi připravila o 17 milionů korun. Vyšší část škody má bývalá starostka poškozeným nahradit.
27. 4. 2023|

V Horní Stropnici se otevřela nová část domova seniorů. K uspokojení poptávky ale ani zdaleka nestačí

V jihočeské Horní Stropnici otevřeli novou část domova pro seniory. Místa v něm byla rozdána již s velkým předstihem. V Jihočeském kraji je totiž výrazný nedostatek míst v domovech seniorů. Na umístění čekají stovky lidí mnoho měsíců, někteří i rok. Domovy nedokážou se stávajícími kapacitami uspokojit ani akutní žádosti, a tak někteří senioři místo ve specializovaných domovech leží v nemocnicích.
8. 2. 2023|

Týraných seniorů přibývá, ministerstvo chce poslat do sociálních zařízení inspektory v utajení

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje nová pravidla pro kontroly ústavů sociální péče pro seniory. Nově by měly probíhat v utajení. Jde o reakci na přibývající případy šikanování a nevhodného zacházení s obyvateli domovů pro seniory. Podle policie se s takovou zkušeností svěří svým známým jenom zlomek lidí ve vyšším věku.
20. 1. 2023|

Soud musí přezkoumat příčetnost muže, který vjel autem do domova seniorů a smrtelně zranil ženu

Plzeňský krajský soud se bude muset znovu zabývat případem Josefa Kijanici, který úmyslně vjel autem do tachovského domova seniorů a způsobil vážné zranění jedné z obyvatelek, která následně zemřela. Podle odvolacího soudu bude muset důkladněji zkoumat, jestli byl narkoman v době činu příčetný, nebo ne. Pokud by revizní posudek dospěl k závěru, že toxická psychóza vymazala mužovy rozpoznávací a ovládací schopnosti, bylo by ho možné potrestat za opilství, ne za smrtelné těžké ublížení na zdraví.
16. 11. 2022|

Nový domov seniorů v Opočně je hotový. Sloužit má kvůli problémům s vybavením až na podzim

V areálu bývalé nemocnice v Opočně na Rychnovsku skončila stavba domova seniorů. Přestavba jedné z budov vyšla na více než sto milionů korun a začala v září 2020. Klientům začne domov sloužit na podzim, do té doby se musí ještě dovybavit. Města Opočno a Dobruška, kterým byl objekt v pátek předán, však mají problém s dodávkou vybavení.
6. 5. 2022|

Ústeckému kraji se podařilo prodat zámek v Liběšicích. Vydražil se za 27 milionů

Ústeckému kraji se po pěti letech podařilo v elektronické aukci prodat zámek v Liběšicích na Litoměřicku. Zájemce za nemovitost, ke které patří památkově chráněný secesní skleník a další stavby, zaplatí 27 milionů korun. Vyvolávací cena byla o sedm milionů korun nižší, řekla mluvčí kraje Magdalena Fraňková. Vydražit se podařilo při elektronické aukci také nemovitosti v Mostě.
2. 3. 2022|

Policie obvinila muže z pronásledování lékaře, žena čelí obvinění z šíření poplašné zprávy o úmrtí po očkování

Pražští policisté obvinili z nebezpečného pronásledování devětadvacetiletého muže, který podle nich dlouhodobě omezoval známého lékaře v běžném způsobu života. Z šíření poplašné zprávy také obvinili pětačtyřicetiletou ženu. Podle vyšetřovatelů šířila poplašné zprávy například o tom, že v domově seniorů zemřeli důchodci po podání vakcíny nebo že Českou republiku obsadí vojáci NATO s cílem vyhladit Čechy. V tiskové zprávě to uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.
26. 1. 2022|

Za péči v sociálních službách i doma by se podle ministerstva od března mohlo platit víc

Lidé s postižením a senioři by mohli za pobyt v domovech i péči doma od března zaplatit víc. Navýšení úhrad má umožnit novela vyhlášky, kterou připravilo ministerstvo práce. Upravuje nejvyšší možné částky, které mohou poskytovatelé za sociální služby žádat. Úhrady se neměnily osm let. Za den v zařízení a za stravu by se podle návrhu mohly zvednout o pětinu, za hodinu pomoci a podpory pak o 12 až 14 procent. Provozovatelé služeb si dlouhodobě stěžují na nedostatek peněz a žádají navýšení částek. Poukazují na zdražování a vyšší náklady, ale i na růst penzí a příspěvků na péči. Některé organizace na podporu handicapovaných ale záměr zvednout ceny kritizují.
25. 1. 2022|

Domovy pro seniory kvůli koronaviru opět omezují návštěvy, někde už je úplně zavřeno

Přibývá domovů pro seniory, které kvůli zhoršení epidemiologické situace omezují či zakazují návštěvy. Například v Plzeňském kraji už jsou podle mluvčí Heleny Frintové návštěvy zakázané ve třech zařízeních. Jinde ředitelé domovů zkracují návštěvní hodiny nebo přestávají přijímat samotesty jako důkaz bezinfekčnosti.
30. 10. 2021|

Dvě zahrady za dva domovy. Liberec a hejtmanství dohodly výměnu majetku za tři čtvrtě miliardy

Město Liberec a hejtmanství se domluvily na neobvyklé výměně několika institucí. Liberecký kraj od města převezme tamní zoologickou i botanickou zahradu, naopak hejtmanství na Liberec převede domovy seniorů Na Františkově a ve Vratislavicích nad Nisou. K výměně majetku za tři čtvrtě miliardy korun má dojít už s příchodem Nového roku. Změna má nejvíce pomoci zoologické zahradě.
29. 10. 2021|

Reagovat můžeme i do několika hodin, říkají domovy seniorů k třetí dávce očkování

Domovy seniorů se připravují na třetí dávku očkování. Třeba v Libereckém a Moravskoslezském kraji už mají hotové seznamy těch, kteří by ji mohli dostat. Další zjišťují zájem klientů, jednat jsou pak připraveni i v řádu několika hodin. Vyplývá to z výpovědí jedenácti oslovených předsedů krajských organizací Asociace poskytovatelů sociálních služeb (APSS), kteří jsou zároveň řediteli domovů pro seniory.
4. 9. 2021|

Sokolov má nový domov pro seniory. První klienty přijme v lednu příštího roku

První senioři nastoupí do nového pobytového zařízení se zvláštním režimem na místě bývalé 4. základní školy v Sokolově začátkem ledna. Největší investice města za posledních dvacet let vyšla na 166 milionů korun, více než třetinu tvořila dotace. S náborem klientů, kterých bude 61, začne nový domov seniorů se čtyřiadvacetibodovou péčí v říjnu, řekla starostka Sokolova Renata Oulehlová (ANO).
30. 8. 2021|

Sasko zavírá školy. Učí se v nich i čeští žáci, kteří se do lavic vrátili před pár dny

Sasko od pondělí zavírá všechny školy. Třeba jen v Pirně studuje téměř stovka českých žáků a někteří se do lavic vrátili teprve před pár dny. V Sasku je nyní epidemická situace nejhorší ze všech 16 německých spolkových zemí.
12. 12. 2020|

V hornoslavkovském zařízení pro seniory se nakazil veškerý personál. Na pomoc museli přijít hasiči

Bez potřebné péče zůstali podle karlovarského krajského úřadu klienti zařízení pro seniory v Horním Slavkově na Sokolovsku. Testy totiž ukázaly, že se úplně všichni zaměstnanci nakazili koronavirem. Z klientů se nakazila polovina. Část z nich je přitom na asistenci závislá. Na pomoc kraj zavolal pečovatelské služby i hasiče a záchranku.
10. 12. 2020|

Seniorům chybí hlavně kontakt s rodinou. Podle odborníků může být izolace nebezpečná

Domovy seniorů v Česku se kvůli koronavirové pandemii opět uzavřely. Staří lidé většinou tato opatření chápou, ale chybějící kontakt s rodinou je pro ně velkou komplikací. Za prvních šest měsíců letošního roku počet úmrtí v sociálních zařízeních vzrostl, což podle odborníků z geriatrie souvisí právě i s izolací a zhoršenou dostupností zdravotní péče.
12. 10. 2020|

Ve čtvrtek proběhnou volby v pobytových zařízeních v karanténě, týkají se jen pěti institucí

Volby v pobytových zařízeních, která jsou v karanténě, se budou ve čtvrtek konat pouze v Královéhradeckém a Jihomoravském kraji. Většina krajů totiž žádné instituce v karanténě kvůli pandemii koronaviru nemá. Vyplývá to z informací, které Česká televize získala v jednotlivých krajích. Na čtvrtek 1. října přitom připadají volby v uzavřených zařízeních, jako jsou domovy seniorů, hospice nebo LDN. Jde o jeden ze tří zvláštních způsobů hlasování podle speciálního zákona, který v srpnu schválili poslanci.
1. 10. 2020|

Pět zaměstnanců domova seniorů v Černožicích má covid-19. Klienti jsou zdraví

Testy prokázaly nákazu koronavirem u pěti zaměstnanců Domova důchodců v Černožicích na Královéhradecku. Mezi nimi je i ošetřovatelka, u které se covid-19 potvrdil už v pátek. Nemoc se ale nakonec neprokázala u žádného z klientů domova. Počty nakažených ale v Česku dále rostou, v úterý jen do odpoledne přibylo 145 pozitivně testovaných. Ministr zdravotnictví navíc usiluje o znásobení počtu prováděných testů.
28. 7. 2020Aktualizováno28. 7. 2020, 19:04|