TÉMA

Nakupování

E-shopy loni zaznamenaly pokles tržeb, letos očekávají zlepšení díky nižší inflaci

Češi v roce 2023 šetřili nejen v kamenných obchodech, ale i na internetu. V e-shopech nakoupili zboží za 185 miliard korun – v meziročním srovnání se jedná o šestiprocentní pokles. Pro letošek očekávají představitelé e-komerce nárůst tržeb, spoléhají především na pokles inflace.
11. 3. 2024|

Tržby internetových prodejců spadly, novinkou jsou on-line tržiště

Tržby internetových prodejců v Česku klesají spolu s tím, jak domácnosti šetří. V červnu meziročně o víc než sedm procent. To zvyšuje mezi obchodníky konkurenci. Novinkou pro zákazníky je třeba prodej přes on-line tržiště, které funguje trochu jinak než klasický e-shop.
6. 8. 2023|

Drahé Česko: Na co má spotřebitel nárok při nákupu i po něm

S první adventní nedělí se pro obchodníky rozbíhá nejrušnější období v roce, které vyvrcholí za čtyři týdny. Zároveň se ke svému závěru chýlila slevová akce Black Friday. Tento díl pořadu Drahé Česko se proto věnoval nákupům, slevám a reklamacím. O nekalých obchodních praktikách a na co si dát při nakupování pozor mluvili například právnička Sdružení obrany spotřebitelů – Asociace Alena Máčová či Karolína Kropíková z advokátní kanceláře eLegal.
27. 11. 2022|

30 let zpět: Největší supermarket v Československu

Čárkové kódy, skenery, pokladny napojené na počítače – těmito a dalšími technickými vymoženostmi se mohlo při slavnostním otevření pochlubit Obchodní centrum Růže na pražském Chodově. „Místo, kde se můžete hmatatelně přesvědčit o hlubokém smyslu tržní ekonomiky,“ jak prohlásil jeden ze španělských investorů.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
8. 12. 2021|

Vývoj umělé inteligence doprovázejí závody ve zbrojení, říká šéf úřadu pro kyberbezpečnost

Technologie se staly nástrojem geopolitiky a při vývoji umělé inteligence v současnosti vedou Spojené státy a Čína závody ve zbrojení, které se dají srovnat se sovětsko-americkým soupeřením v čase studené války. V Událostech, komentářích to prohlásil ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Karel Řehka.
2. 12. 2021|

30 let zpět: Čeští obchodníci okrádají své zákazníky

Kontroly České obchodní inspekce ukázaly, že až třetina nákupů v České republice byla v roce 1991 předražená. K nepoctivostem docházelo jak ve státních podnicích, tak u soukromých podnikatelů.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
8. 8. 2021|

Lidé vracejí vánoční dárky, jistotu mají u e-shopů. V kamenných prodejnách záleží na obchodníkovi

I přes zavřené obchody je možné nevhodné vánoční dárky vrátit. Po dohodě s obchodníkem buď osobně například v supermarketu, anebo ve výdejním okénku e-shopu. Pokud je ale prodejna zavřená, může balíček zákazník odeslat zpět poštou. Někteří obchodníci pak lhůtu pro vrácení nevhodného dárku prodloužili.
28. 12. 2020|

Vláda potvrdila prodloužení nouzového stavu do 12. prosince. Stupeň rizika klesne od pondělí

Nouzový stav se v Česku kvůli epidemii nového koronaviru prodlužuje do 12. prosince. Po čtvrtečním souhlasu sněmovny to v pátek potvrdila vláda ANO a ČSSD, jinak by zvláštní režim skončil s pátkem. Od pondělí se také sníží stupeň protiepidemického systému PES na 4. úroveň. Zákaz nočního vycházení tak začne platit až od 23:00, do té doby také můžou mít otevřeno ty obchody, které nyní smějí prodávat. Ministři se také dohodli na zachování zákazu nedělního prodeje a omezení počtu zákazníků na plochu prodejny.
20. 11. 2020Aktualizováno20. 11. 2020, 18:44|

30 let zpět: Situace v prodejnách stavebnin

Potřebujete trubky? Nařežte si. Sháníte další stavební materiál? Počkejte si. Zájemci o stavebniny si museli poradit svépomocí. Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
31. 8. 2020|

Nákup by pro nevidomé mohl být snazší, nové aplikace poradí s výběrem zboží i platbou

Rozpoznat zboží v regálech nebo rozlišit hodnotu bankovek – pro nevidomé zásadní problém. Pomoci jim v tom mohou nové mobilní aplikace. Jejich tvůrci je nedávno vylepšili na specializovaném hackathonu.
31. 8. 2020|

Levnější potraviny i drogerie. Zájem o nákupy v sousedních státech opět roste

Češi znovu vyjíždějí za nákupy do okolních zemí. V posledních týdnech přibývá takových cest hlavně do Německa. Tamní vláda totiž dočasně snížila DPH, třeba u potravin o dvě procenta. Obchody to promítly do cen, a zboží tedy od začátku července mírně zlevnilo. České ministerstvo financí daň snižovat nechce s tím, že by z toho profitovaly jen řetězce. Svaz obchodu a průmyslu takovou obavu odmítl.
27. 7. 2020|