TÉMA

Hrušky

Dva roky od tornáda na Moravě obce stále opravují škody

Od tornáda na Břeclavsku a Hodonínsku v sobotu uplynuly dva roky. Obce na Břeclavsku a Hodonínsku však stále nemají opravené vše, co živel zničil. Potřebují dále investovat do veřejných budov, vodovodů, komunikací či zeleně. V pátek ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo novou výzvu na obnovu majetku obcí a kraje. Čekání na výzvu však bylo podle starostů dlouhé. Navíc zatím nevědí, co dostanou z předešlé výzvy, řekl v sobotu ČTK starosta Lužic na Hodonínsku Tomáš Klásek (za KDU-ČSL).
24. 6. 2023|

Hrušky demontují poslední sloupy provizorního vedení, které bylo vybudováno po tornádu

V Hruškách demontují poslední provizorní sloupy elektrického vedení, které byly vybudovány po ničivém tornádu. To se prohnalo pomezím Břeclavska a Hodonínska 24. června 2021. Tornádo srovnalo se zemí celou jižní část obce a zničilo také několik dalších vesnic. Díky transparentnímu účtu, kam mohli lidé zasílat peníze postiženým, vybrala obec sedmdesát milionů korun. Hrušky budují nové elektrické vedení pod zemí a díky výkopům ukládají i optické kabely tam, kde ještě nebyly.
3. 4. 2023|

V obcích zasažených tornádem pokračují stavební práce, řada budov stále není opravená

V obcích zasažených tornádem stále neutichl stavební ruch. Zatímco rodinné domy jsou už z velké části opravené, na obecním majetku pracují řemeslníci ve větší míře až teď. Ani na druhé výročí v červnu nebudou zdaleka všechny budovy v pořádku.
6. 3. 2023|

Obce začaly vyplácet peníze za náhrobky poničené tornádem

Víc než rok a půl po tornádu, které se prohnalo jižní Moravou, se k obyvatelům zasažených obcí dostávají peníze na opravu náhrobků. Bouře poničila hroby v Hruškách, Moravské Nové Vsi a Mikulčicích. Kompenzaci poskytlo ministerstvo pro místní rozvoj. Rozdělení peněz jednotlivým žadatelům mají na starost obce, v každé z nich však rozdělování peněz probíhá jinak.
6. 2. 2023|

Obyvatelé Žďáru nad Sázavou si rozdělili 27 parcel. Týden kvůli nim čekali před radnicí

Radnice ve Žďáru nad Sázavou zaregistrovala zájemce o všech 27 parcel na stavbu řadových domů v ulici Vápenická. Před městským úřadem v Žižkově ulici kvůli tomu lidé čekali celý týden. Město totiž nabízí pozemky za pevně danou cenu 2357 korun na metr čtvereční bez daně. Úředníci zapsali také sedm náhradníků pro případ, že by si někteří evidovaní zájemci ještě koupi rozmysleli.
12. 9. 2022|

Obcím chybí krizové plány, lidé musí podle americké lektorky vědět, co mají při tornádu dělat

V jihomoravských obcích zasažených loňským tornádem se konají různé připomínkové akce. V Moravské Nové vsi uspořádali seminář Jak přežít tornádo s odbornou lektorkou z USA Cecilií Rokusek, kterou nepřipravenost obcí a lidí na tornádo překvapila. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) chce zavést pro starosty obcí povinnost absolvovat krizové bezpečnostní školení. Zároveň chce zřídit centra bezpečnosti, kde by se mládež i dospělí učili, jak postupovat v krizových situacích.
24. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 23:21|

Před rokem zasáhlo jih Moravy ničivé tornádo. Obnova obcí potrvá podle starostů minimálně 5 let

Po roce od ničivého tornáda, které zasáhlo Břeclavsko a Hodonínsko loni 24. června, má už většina obyvatel střechu nad hlavou. V Moravské Nové Vsi dokončují opravy kostela, děti se vrátily do opravených škol. Energetici ale například ještě nedokončili ukládání rozvodů elektřiny pod zem. Obnova obcí potrvá podle starostů ještě minimálně pět let. Škody po tornádu dosáhly miliard korun, poničeno bylo na dvanáct set domů, šestinu bylo nutné zbourat. Na následky zranění způsobených tornádem zemřelo šest lidí.
24. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 20:17|

Břeclavská nemocnice za 46 milionů opravila střechy, které loni poničilo krupobití

Nemocnice v Břeclavi v úterý dokončila rekonstrukci střech, které loni poškodilo krupobití předcházející tornádu. Celkové náklady byly 46 milionů korun, informoval ředitel špitálu Petr Baťka. Podle něj také do budov zatékalo, proto se maluje na všech odděleních zdravotnického zařízení. Zřizovatelem nemocnice je Jihomoravský kraj, který uhradil většinu nákladů.
1. 2. 2022|

Půl roku od ničivého tornáda. Dokument mapuje přípravy na Vánoce v zasažených rodinách

Uplynulo šest měsíců od ničivého tornáda na jižní Moravě. Smutná připomínka přírodní katastrofy, kvůli které zemřelo šest lidí, připadá přesně na Štědrý den. Živel tehdy způsobil miliardové škody a v obcích na Břeclavsku a Hodonínsku dosud nejsou dokončené opravy. Řada rodin proto bude muset trávit svátky v provizorních podmínkách. Jak budou slavit Vánoce rodiny, které ničivé tornádo zasáhlo, zmapoval úsek časosběrného dokumentu uvedeného v 90' ČT24.
24. 12. 2021|

Lidé z obcí zasažených tornádem se chystají na Vánoce. Dobrovolníci rozdávali v Hruškách stromečky a cukroví

Někteří obyvatelé obcí zasažených červnovým tornádem vánoční svátky nestráví doma, ale v provizorních podmínkách. Dům jim vzal živel a nový ještě nestihli postavit. Aby lidem Vánoce zpříjemnili, rozdali dobrovolníci v Hruškách přes tři stovky vánočních stromků s ozdobami, cukrovím a dárky za jeden a půl milionu korun.
10. 12. 2021|

Ovocnáři poslali obcím zasaženým tornádem stovky jabloní, švestek nebo meruněk

Školkařský svaz Ovocnářské unie předal stovky ovocných stromků obcím, které v červnu zasáhlo tornádo. Rozdělí si je obyvatelé Hrušek, Lužic, Mikulčic i Moravské Nové Vsi. Ti, kterým živel zničil zahrady, je dostanou zdarma. Zeleň vysazovali dobrovolníci rovněž v Hodoníně.
18. 11. 2021|

Jihomoravský hejtman převzal 6,5 milionu korun od Tchaj-wanu na pomoc obcím postiženým tornádem

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) převzal ve středu v Lužicích na Hodonínsku šek na 6,5 milionu korun od zástupců tchaj-wanské delegace na řešení následků červnového tornáda. Kraj přijal podporu desítek dárců z řad států, krajů a měst, podle Grolicha je ale částka z Tchaj-wanu jedna z nejvyšších. Peníze mají jít na obnovu krajského a obecního majetku, finanční podpora pro obyvatele poničených obcí má jít z ostatních sbírek.
8. 9. 2021|

V tornádem zasažených obcích končí stav nebezpečí. Kraj bude chtít po vládě další peníze

V obcích na jižní Moravě, které na konci června zasáhlo tornádo, v pondělí končí stav nebezpečí. Z oblastí tak odchází například vojáci, kteří pomáhali zejména ve skladech. Naopak policisté ve stejném nasazení jako doposud zůstanou na místě do 3. září. I nadále však bude policie do oblastí posílat pravidelné hlídky. Podle hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha (KDU-ČSL) jde o formální věc. Změna je podle něj zejména v tom, že práce ve skladech si budou nyní koordinovat obce.
23. 8. 2021Aktualizováno23. 8. 2021, 11:45|

Začíná festival TrutnOFF BrnoON. Věnovaný je Jihomoravanům zasaženým tornádem

V Brně ve čtyři odpoledne začíná hudební festival TrutnOFF BrnoON, který je letos věnovaný lidem z oblastí zasažených tornádem. Ti mají vstup na akci zcela zdarma. Festival probíhá v areálu Na Střelnici, představí se na něm pět desítek kapel všech žánrů. Akci budou doprovázet bohoslužby, přednášky, poezie mladých básníků, divadlo nebo meditace.
20. 8. 2021|

Kameníci i dobrovolníci opravují stovky hrobů, které na jihu Moravy poničilo červnové tornádo

Plné ruce práce mají kameníci z Hodonínska a Břeclavska. Opravit musí stovky hrobů, které poničilo na konci června tornádo. Zasáhlo hřbitovy v Hruškách, Moravské Nové Vsi i Mikulčicích. Například v Hruškách je zdevastovaných až devadesát procent hrobů.
10. 8. 2021Aktualizováno10. 8. 2021, 20:24|

Na opravu až třetiny domů po tornádu chybí materiál a řemeslníci. Pomáhají i profesní cechy

Odhadem pětina až třetina domů v tornádem zasažených Mikulčicích podle starostky obce ještě není zcela zajištěna proti dešti. Podobná situace je i v okolních obcích. Na opravy tam lidé potřebují stavební materiál a hlavně řemeslníky, které pomáhají kontaktovat i profesní cechy. Spíš než facebookové iniciativy obce preferují dobrovolnickou pomoc organizovanou přes krizová centra.
10. 8. 2021|

Obcemi poničenými tornádem putují statici a projektanti. Radí s výstavbou domů

Odborníci z České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT) zorganizovali putovní poradnu v jihomoravských obcích, které poničilo tornádo. Statici, projektanti a také právníci přímo na místě radí lidem s výstavbou nových domů. Stánek je určený zejména těm, kteří definitivně přišli o střechu nad hlavou a stavbu nového domu budou zařizovat úplně od začátku.
3. 8. 2021|

Po tornádu zbyly také zničené školy. Tamní děti v září budou muset dojíždět jinam

Je přesně polovina letních prázdnin a děti ze dvou obcí postižených tornádem už teď vědí, že v září nebudou moct nastoupit do svých škol. Budovy v Hruškách a v Moravské Nové Vsi jsou silně poškozené a nestihnou se opravit.
1. 8. 2021|

Zásoby pomoci pro obce po tornádu leží ve skladech. Část už nebude potřeba

Tisíce čisticích prostředků nebo desítky krabic s trvanlivým jídlem. Zásoby pomoci určené obcím poničeným tornádem leží ve skladech v Břeclavi a v Hodoníně. Už teď je ale jasné, že ne všechno budou místní potřebovat. Naopak stále jsou potřeba dobrovolníci, kvůli kterým se například v Mikulčicích pohádali.
27. 7. 2021|

Obce jsou k nepoznání, pořád ale potřebujeme dobrovolníky, říká hejtman Grolich měsíc po tornádu

V sobotu 24. července je to měsíc od ničivého tornáda, které zpustošilo obce na jižní Moravě. Tornádo zabilo šest lidí a stovky dalších zranilo. Poškodilo zhruba dvanáct set domů a skoro dvě stě z nich muselo jít k zemi. Tragédie vyvolala obrovskou vlnu solidarity a lidé přispěli na pomoc zasaženým oblastem víc než miliardou korun. Rekonstrukce postižených obcí byly tématem pořadu 90' ČT24.
24. 7. 2021|

V Hruškách se bourá poslední objekt. Český červený kříž proplatí náklady na odhadce

Hasiči v pátek v Hruškách na Břeclavsku bourají poslední dům zničený červnovou bouří a tornádem. Demolice ale mají pokračovat i v Mikulčicích a Moravské Nové Vsi, řekl po jednání krizového štábu v Podivíně hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Celkem bylo ke stržení určeno asi dvě stě domů z dvanácti set zasažených, zhruba polovinu poslali k zemi hasiči a zboření druhé části zajistili sami majitelé. Od pátku lze také žádat o dotaci na úklid odpadů a obnovu infrastruktury a zeleně poničených tornádem. Ministerstvo životního prostředí na to vyčlenilo 500 milionů korun. Český červený kříž by měl proplácet náklady na odhadce, kteří určují výši škody.
16. 7. 2021Aktualizováno16. 7. 2021, 20:03|

Bez plynu či elektřiny jsou v tornádem postižených obcích stále desítky domácností. Zůstávají policisté, hasiči i vojáci

Bez plynu či bez elektřiny jsou v tornádem postižených obcích na Hodonínsku a Břeclavsku stále desítky domácností. Problémem je především elektřina, musí se budovat provizorní vedení. Po jednání krizového štábu to uvedl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Na místě zůstávají hasiči, policisté i armáda.
9. 7. 2021Aktualizováno9. 7. 2021, 20:18|

Do většiny obcí zasažených tornádem mohou vjet auta. Hasiči už poslali k zemi dvacítku domů

Policie od středy uvolnila vjezd do tornádem postižených obcí na Hodonínsku a Břeclavsku. Hasiči mají v obcích 41 požadavků na demolice. Zatím šlo k zemi 20 domů, jejichž demolici řídili, celkem má jít o 185 domů. Kvůli poškození domů bude potřebovat dlouhodobější ubytování více než dvacítka rodin.
7. 7. 2021Aktualizováno7. 7. 2021, 20:19|

Dotace na bydlení po tornádu se o dary snižovat nebude, navrhne po kritice Dostálová

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) na středečním mimořádném jednání vlády navrhne úpravu nařízení, podle kterého se mají dary z veřejných sbírek odečítat ze státní dotace pro lidi zasažené bouří a tornádem na jižní Moravě. Napsala to na Twitteru. Snižování dotace o dary vzbudilo kritiku. Opoziční politici kritizují také snížení dotace o náhrady od pojišťoven, které lidé dostanou. U nich se změna pravidel nechystá, řekl David Hořínek z odboru komunikace ministerstva pro místní rozvoj. Ke státní podpoře lidem po tornádu bude chtít ODS zařadit mimořádný bod na středeční schůzi sněmovny.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 13:57|