TÉMA

Radioaktivní odpad

O zbudování a umístění úložiště jaderného odpadu rozhodne jen vláda, schválila sněmovna

O umístění a vybudování hlubinného úložiště jaderného odpadu bude podle sněmovny rozhodovat jen vláda. Poslanci v úterý odmítli podmínit realizaci rozhodnutí kabinetu souhlasem obou parlamentních komor, což chtěl v souladu s původním vládním návrhem Senát. Prosadili tak znovu svou loňskou verzi zákona, který nyní dostane k podpisu prezident Petr Pavel. K samotnému projednávání návrhu se dolní komora dostala až po více než třech hodinách od začátku řádné schůze. Opozice neúspěšně prosazovala dvě desítky změn jejího programu. Poslanci rovněž schválili novely týkající se pracovní doby dobrovolných hasičů či pokut za přetížené kamiony.
6. 2. 2024Aktualizováno6. 2. 2024, 19:13|

Sněmovna schválila novelu, která má pomoci omezit výpadky léků. Řešila i úložiště radioaktivního odpadu

K omezení výpadků dostupnosti léků na českém trhu má přispět vládní novela o léčivech, kterou ve středu schválila sněmovna s některými úpravami. Výrobci budou muset podle předlohy poskytovat léčivý přípravek ještě až dva měsíce po přerušení nebo ukončení dodávek. U léků, které ministerstvo zdravotnictví zařadí na zvláštní seznam, budou udržovat měsíční zásobu i distributoři léčiv. Novelu teď posoudí horní parlamentní komora. Poslanci zároveň schválili pravidla pro přípravu stavby hlubinného úložiště radioaktivního odpadu a také novelu o organizaci sociálního zabezpečení.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 14:54|

Novela o funkčním období státních zástupců jde do výborů, ve sněmovně prošla prvním čtením

První čtení v Poslanecké sněmovně má za sebou novela zákona o státním zastupitelství, která mimo jiné zavede funkční období pro vedoucí státní zástupce. Míří nyní do sněmovních výborů. Úvodní čtení dokončili poslanci také u zákona, který zavádí hromadné žaloby. Druhé čtení již má za sebou novela o hlubinných úložištích jaderného odpadu. Část poslanců by do ní chtěla ukotvit podmínku, aby byla příprava úložiště podmíněna souhlasem obcí.
15. 9. 2023Aktualizováno15. 9. 2023, 13:56|

Lidé budou nejspíš moci o důchody žádat i on-line, sněmovna to schválila

Žádosti o přiznání důchodu budou moci lidé podávat od prosince zřejmě také on-line. Možnost elektronického podání schválila ve středu sněmovna. Zákonodárci také podpořili úpravy v rozhodování o investičních pobídkách, v pořizování státních hmotných rezerv či začlenění rejstříku trestů pod ministerstvo spravedlnosti. Sněmovna měla po poledni na programu i volbu člena širšího vedení Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Skupina poslanců také navrhla v rámci pozměňovacího návrhu zvýšení některých matričních poplatků či zavedení poplatků nových.
13. 9. 2023Aktualizováno13. 9. 2023, 14:59|

SÚRAO lidem v Pošumaví představila geologický průzkum pro stavbu úložiště radioaktivního odpadu

Zástupci Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) lidem v Pošumaví v pátek představili chystaný geologický průzkum pro výstavbu hlubinného úložiště. Mezi čtyřmi lokalitami, kde stát zvažuje, že by mohlo úložiště vzniknout, je Březový potok na Klatovsku. Místní však proti tomu protestují už asi dvacet let.
16. 6. 2023|

Antimonopolní úřad zřejmě získá právo využívat odposlechy, podpořili to poslanci

Antimonopolní úřad by mohl získat právo využívat policejní odposlechy při vyšetřování zakázaných dohod. Do zákona to na základě návrhu hospodářského výboru vložili poslanci. Schválili také přeměnu Ředitelství silnic a dálnic na státní podnik. Sněmovna rovněž podpořila novelu k urychlení výstavby úložiště jaderného odpadu.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 12:51|

Jaderná éra v Německu je u konce. Po více než šedesáti letech v sobotu odpojí poslední reaktory

Německo se blíží konci více než šedesátileté éry jaderných elektráren. V sobotu odpojí poslední tři reaktory, které projdou v příštích patnácti letech demolicí. O ukončení výroby elektrické energie z jádra rozhodla předchozí vláda konzervativní kancléřky Angely Merkelové po havárii v japonské Fukušimě v roce 2011. S následky jaderné kapitoly se budou Němci podle ministryně životního prostředí Steffi Lemkeové potýkat dalších třicet tisíc generací. Berlín stále hledá úložiště pro radioaktivní odpad.
13. 4. 2023Aktualizováno13. 4. 2023, 22:21|

Vládním zmocněncem pro rekonstrukci Ukrajiny se stal Kopečný

Kabinet Petra Fialy (ODS) zřídil funkci vládního zmocněnce pro rekonstrukci Ukrajiny. Do funkce jmenoval bývalého náměstka na resortu obrany Tomáše Kopečného, informoval ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), který návrh připravil. Vláda se zabývala také legislativou související s hlubinným úložištěm radioaktivního odpadu.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 19:21|

Úložiště radioaktivního odpadu mají nového ředitele. Vondrovic nastupuje po Prachařovi, který skončil ve vazbě

Lukáš Vondrovic je novým ředitelem Správy úložišť radioaktivního odpadu. Uspěl ve výběrovém řízení, které vypsalo ministerstvo průmyslu a obchodu. O post se ucházeli ještě další tři lidé. Předchozí ředitel Jan Prachař skončil na jaře ve vazbě, policie ho obvinila kvůli údajnému ovlivňování veřejné zakázky. Řízením úřadu byl pak dočasně pověřen náměstek ministra průmyslu a obchodu.
3. 10. 2022|

Základní model vesmíru je špatně, tvrdí skupina fyziků. Na hledání slabiny pracovali deset let

Stovky vědců spolupracovaly na přesném změření hmotnosti bosonu W, elementární částice zodpovědné za slabou jadernou sílu. Fyzici teď výsledky zveřejnili – a ke svému překvapení zjistili, že boson je hmotnější, než předpovídá Standardní model částicové fyziky. Výsledky vyšly v odborném žurnálu Science.
9. 4. 2022|

Ukrajinská armáda podle úřadů obklíčila ruské jednotky severozápadně od Kyjeva

Ukrajinská armáda obklíčila ruské jednotky ve městech Irpiň, Buča a Hostomel. Vyplývá to ze sdělení místních úřadů, podle nichž se oblast bojů severozápadně od Kyjeva nachází na hraně humanitární katastrofy. Již v úterý ukrajinská armáda oznámila, že obsadila město Makariv západně od metropole. Obě strany konfliktu se ve středu dohodly na vytvoření devíti humanitárních koridorů, mezi evakuovanými městy ale není přístav Mariupol.
23. 3. 2022Aktualizováno23. 3. 2022, 18:53|

Havárie elektrárny Fukušima I změnila pohled na jadernou energii

Některé okamžiky se vryjí do paměti národa. V moderní historii Japonska zasáhl tamní obyvatele 11. březen 2011. Ničivé zemětřesení a následné vlny tsunami způsobily jadernou nehodu v elektrárně Fukušima. Pro řadu občanů země, kde slunce vychází, tenkrát zašlo.
11. 3. 2021|

30 let zpět: Zchátralý a s ekologickou zátěží. Jáchymov čelil násobným problémům

Komunistický režim nedovoloval zveřejňovat výsledky měření výskytu škodlivého záření v Jáchymově a namísto sanace zdravotně závadných budov nechával město chátrat. S těmito i s dalšími problémy se na začátku 90. let potýkalo nové vedení města.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
19. 7. 2020|