TÉMA

iRozhlas

Antimonopolní úřad pozastavil zakázku na nákup aut pro výsadkáře, píše iRozhlas

Antimonopolní úřad pozastavil armádní zakázku na nákup lehkých útočných vozidel pro výsadkáře. Předběžným opatřením zakázal ministerstvu obrany uzavřít smlouvu. Píše o tom server iRozhlas. Rozhodnutí úřad vydal 20. července. Na tendr si u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) stěžovaly dvě firmy.
27. 7. 2023|

Agrofert žaluje zemědělský fond, který ukončil předjednané dotace, píše iRozhlas

Firmy z koncernu Agrofert podaly žalobu na Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), který rozhodl neproplatit dotace u jejich 21 předjednaných projektů. Server iROZHLAS.cz uvedl, že jde o dotace pro společnosti Penam, Olma či Kostelecké uzeniny. Fond žádosti o dotace pozastavil a poté ukončil kvůli unijnímu auditu ke střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Agrofert je součástí Babišových svěřenských fondů.
1. 6. 2023|

Novinářskou cenu Karla Havlíčka Borovského získal Černohorský. Nejlepší reportáž měli Kubal a Hönig

Letošní Novinářské ceny ovládla témata války na Ukrajině. Cenu za nejlepší psaný rozhovor získala Petra Procházková z Deníku N za interview s ruským politologem, v audiovizuální sekci cenu za nejlepší reportáž obdrželi zpravodaj Michal Kubal a kameraman Vojtěch Hönig za příspěvek „Ukrajina: tváře války“. Reportér ČT Václav Černohorský,  který válku rovněž pokrýval, si odnesl Cenu Karla Havlíčka Borovského.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 23:22|

Česko poprvé označí Rusko a Čínu jako bezpečnostní hrozbu, píše iROZHLAS

Česko poprvé ve svých strategických dokumentech jmenuje Rusko a Čínu jako bezpečnostní hrozby, píše server iROZHLAS. Dosud se ve dvou hlavních dokumentech české bezpečnostní a obranné politiky objevovaly obecné formulace jako „některé státy“ či „nestabilita a regionální konflikty v euroatlantickém prostoru“. Serveru to sdělil vrchní ředitel sekce obranné politiky a strategie ministerstva obrany Jan Jireš, který má za svůj resort tvorbu dokumentů na starosti.
8. 4. 2023|

Agrofert uspěl se stížností proti vrácení dotace, píše iRozhlas

Ministerstvo zemědělství zrušilo rozhodnutí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), podle kterého měla firma Schrom Farms z koncernu Agrofert vrátit dotaci téměř 1,6 milionu korun. Důvodem rozhodnutí ministerstva byly procesní vady. Fond je musí odstranit a o případu rozhodnout znovu, píše web iROZHLAS.cz. Agrofert patří do svěřenského fondu bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).
15. 3. 2023|

Zemědělský fond neproplatí půl miliardy korun dotací firmám Agrofertu, píše iRozhlas

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) začal ukončovat 28 žádostí o dotace dceřiných společností Agrofertu, firmy tak na své projekty nedostanou více než půl miliardy korun. Poté, co Evropská komise loni na jaře poslala do Česka závěr auditu ke střetu zájmů tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO) v oblasti zemědělských dotací a vystavila pokutu, je jasné, že Evropská unie peníze neproplatí. Firmy se mohou odvolat nebo i soudně bránit, napsal portál iRozhlas.cz. Holding Agrofert je součástí Babišových svěřenských fondů.
15. 2. 2023|

Jana Peterková musí zaplatit čtvrt milionu korun za lži o úmrtí seniorů

Jana Peterková musí zaplatit pokutu 250 tisíc korun za to, že podle soudu ve videích na sociálních sítích lhala, že v domově pro seniory v Měšicích u Prahy zemřelo po očkování několik lidí. Informoval o tom server iROZHLAS.cz, podle kterého řízení pravomocně zastavil Vrchní soud v Praze.
10. 1. 2023|

Česko se už nebude soudit o dotaci pro Agrofert, vláda žalobu na Komisi stáhla, píše iRozhlas

Vláda rozhodla o stažení žaloby na Evropskou komisi kvůli blokované dotaci pro holding Agrofert. Mluvčí ministerstva zahraničí Mariana Wernerová to potvrdila portálu iRozhlas.cz. Dotaci 821 tisíc korun na modernizaci kuřecí farmy v Bílovci na Novojičínsku Komise odmítla proplatit kvůli střetu zájmů tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO). Jeho vláda ji za to zažalovala u Soudního dvora EU.
8. 9. 2022|

Dvě firmy ze skupiny Agrofert mají vrátit z dotací přes čtyři a půl milionu, píše iROZHLAS

Dvě firmy ze skupiny Agrofert mají vrátit z dotací přibližně 4,6 milionu korun. Kontroly auditorů z ministerstva financí odhalily pochybení u šesti projektů dvou firem z holdingu. Resort také podal kvůli jedné z neoprávněně udělených dotací trestní oznámení na hodnotitele, který žádost posuzoval. Infromoval o tom server iROZHLAS.cz, který má k dispozici dopis českých úřadů Bruselu k auditu ke střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).
6. 6. 2022|

Balák požádal Zemana o milost sám. Ten mu ji udělil bez zdůvodnění, píše iRozhlas

Šéf Lesní správy Lány Miloš Balák požádal prezidenta Miloše Zemana o milost sám. Samotná žádost ale neexistuje, podle Hradu byla totiž jenom ústní, zjistil server iRozhlas. Písemné rozhodnutí o omilostnění Baláka má navíc jenom jednu stránku a žádné zdůvodnění, píše server. Milost pro Baláka vyvolala kritiku řady politiků, právníků, představitelů justice i veřejnosti.
16. 4. 2022|

ČRo: Hrad skartoval předčasně kromě zprávy o Vrběticích i další dokumenty, vyplývá z kontroly

Kromě zprávy o výbuchu ve Vrběticích předčasně skartoval Pražský hrad i další dva tajné dokumenty. Vyplývá to z kontroly Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), jak uvedly server iROZHLAS.cz a Český rozhlas Radiožurnál. NBÚ již dříve uvedl, že bude jako přestupek řešit chyby dvou pracovníků Hradu při evidenci a předávání utajovaných dokumentů.
29. 3. 2022|

Evropská komise odmítla žádost o odklad, česká opatření proti střetu zájmů chce znát do středy

Evropská komise odmítla dvouměsíční odklad termínu, dokdy chce od českých úřadů dostat přehled opatření, kterými republika brání střetu zájmů. Posunula jej pouze z 8. na 22. září. Upozornil na to iRozhlas.cz, který má k dispozici dopis, kterým bruselské Generální ředitelství pro regionální politiku žádost odmítlo. Komise již dříve varovala, že by důsledkem nedostatečné ochrany před střetem zájmů mohlo být zastavení čerpání peněz z evropských fondů. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) je však přesvědčena, že to nehrozí, Česko podle ní plní vše, na čem se s Evropskou komisí domluvilo.
21. 9. 2021Aktualizováno21. 9. 2021, 22:45|

Po auditu na ministerstvu se odpovědným úředníkům sníží platy. Covidová opatření bude zkoumat vládní rada, píše iRozhlas

Po auditu na ministerstvu zdravotnictví, zadanému kvůli přípravě protiepidemických opatření rušených soudy, budou mít odpovědní úředníci snížené platy. Výpověď nikdo nedostane.  Informoval o tom server iRozhlas. Kontroloři vedle nerespektování nejvyšších soudních autorit identifikovali tři hlavní pochybení. Úředníci mají vše napravit do konce října. Koronavirové restrikce vydávané resortem bude také nově přezkoumávat Legislativní rada vlády. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) tak nastaví nový proces ohledně schvalování.
16. 9. 2021|

Kauza kancléře Mynáře a dotace na penzion putuje k nejvyššímu žalobci, píše iROZHLAS

Úřad Regionálního operačního programu (ROP) Střední Morava předal nejvyššímu státnímu zastupitelství návrh, aby podal správní žalobu kvůli vrácení šestimilionové dotace na dostavbu penzionu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. Serveru iROZHLAS.cz to potvrdila vedoucí odboru veřejné kontroly dotačního úřadu Dana Koplíková. Dotaci inkasovala firma hradního kancléře Vratislava Mynáře, ministerstvo financí před časem rozhodlo, že Mynářova firma dotaci vracet nemusí. Mynář sdělil České televizi, že rozhodnutí ministerstva bylo řádně odůvodněné, takže by bylo podání správní žaloby neopodstatněné.
8. 9. 2021Aktualizováno8. 9. 2021, 20:38|

Agrofert podruhé žaloval Evropskou komisi, chce odblokovat dotace, píše iRozhlas

Společnost Mlékárna Hlinsko z holdingu Agrofert podala v dubnu žalobu k Soudnímu dvoru Evropské komise, u kterého si stěžuje na pozastavení dotací na základě auditu o možném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Mlékárna s výsledky auditu, podle kterých Agrofert čerpal dotace neoprávněně, nesouhlasí, informoval o tom  server iRozhlas.cz. Podle něj je to druhá žaloba firem z Agrofertu proti Bruselu, první podala v únoru společnost Primagra.
19. 7. 2021|

Informace o mezinárodním skandálu prosakovala do redakcí. To mohlo urychlit vypuknutí kauzy Vrbětice

Aktuální diplomatickou roztržku mezi Českem a Ruskem odstartovala zpráva, že za sedm let starým výbuchem v muničním skladu Vrbětice stojí ruská tajná služba. A oficiální oznámení této informace ze strany vlády možná odstartovali novináři. Podrobnosti o přicházejícím vypuknutí mezinárodního skandálu k nim už prosakovaly delší dobu. Jakou roli sehrála média v kauze Vrbětice, nastiňuje pořad Newsroom ČT24.
25. 4. 2021|

Registrační systém na antigenní testy posílá data pro cílení reklamy, píše iRozhlas. Blatný to odmítá

Některé nemocnice používají k registraci termínu pro antigenní test na koronavirus nástroj Reservatic, který posílá informace o uživatelích také internetovým firmám, aby mohly lépe cílit reklamu. Nástroj poskytuje stát jako součást centrálního rezervačního systému. Napsal to server iRozhlas.cz. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) to ale odmítá.
13. 1. 2021Aktualizováno13. 1. 2021, 14:08|

Kuchyň místo redakce. Vysoké počty nakažených vrátily novináře preventivně domů

Je to podobný scénář jako na jaře. Počty nakažených koronavirem stoupají, novináři dál nepřetržitě informují o vývoji a nových nařízeních, sami se ale nakazit nesmí. Nemoc a s ní spojená karanténa by totiž ohrozila celé médium. Po letním uvolnění proto redakce opět zpřísňují pravidla. Reportéry dělí na dva nezávislé týmy, podporují nebo přímo nařizují práci z domova a před osobní komunikací dávají přednost komunikaci on-line. Jak teď česká média fungují a co si z první vlny vzala jako ponaučení? Téma pro nedělní Newsroom ČT24.
13. 9. 2020|

Policisté mají na doplnění spisu Čapí hnízdo čas až do konce srpna, píše iRozhlas

Pražským kriminalistům skončí lhůta na doplnění trestního spisu o důkazy v kauze Čapí hnízdo až na konci sprna. Hotovi měli být původně do konce června, požádali ale o víc času a dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch jejich žádosti vyhověl. Uvedl to server iROZHLAS.cz. Ani nový termín ovšem nemusí být konečný. V kauze čelí obvinění z dotačního podvodu premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Mayerová.
2. 7. 2020|