TÉMA

Anthony Fauci

Epidemiologovi Faucimu se s covidem zhmotnila noční můra. Teď se bojí, že lidé zapomenou

Na konci roku 2022 se americký epidemiolog Anthony Fauci, který desítky let odborně vedl americký boj proti nakažlivým nemocem, rozhodl skončit ve veřejných funkcích. Teď popsal, kde USA i svět během covidu udělaly největší chyby i pokrok – a také, co v něm vyvolává obavy z budoucnosti.
22. 10. 2023|

Americký imunolog Fauci opustí své veřejné funkce. Podílel se na boji proti AIDS i covidu

Americký imunolog a odborník na infekční nemoci Anthony Fauci, který vešel ve známost širší veřejnosti v USA i ve světě během pandemie covidu-19, oznámil tento týden, že na konci roku opustí své veřejné funkce. Fauci byl přitom poradcem Bílého domu pro zdravotnictví a skoro čtyřicet let vede Národní institut pro alergie a infekční onemocnění (NIAID), který se podílel na vládní reakci na šíření HIV, SARS-CoV-2 a řady dalších virů.
24. 8. 2022|

Pandemie ve světě: Rakousko se otevře pro očkované. Polsko zavede vakcínu povinně pro vybrané profese

Rakušané neočkovaní proti covidu-19 zůstanou v lockdownu i poté, co příští týden v souladu s původními plány skončí v zemi plošná uzávěra. Na své první tiskové konferenci v pozici nového rakouského kancléře to uvedl Karl Nehammer. Na Slovensku přibylo za pondělí 104 úmrtí na onemocnění covid-19, nejvíce za jeden den od letošního března. Země prodlužuje zákaz vycházení s výjimkami a část škol přejde na distanční výuku. O povinném očkování jednala evropská sekce Světové zdravotnické organizace (WHO). Podle ní by mělo být tou poslední možností, ke které se země v motivaci podpořit vakcinaci uchýlí. Pro vybrané profese je zavede od března Polsko, v Belgii proti povinné vakcinaci protestovaly tisíce zdravotníků.
7. 12. 2021Aktualizováno7. 12. 2021, 20:38|

Pandemie ve světě: Británie od očkovaných nežádá karanténu. Německo zintenzivnilo kontroly v pohraničí

Plně naočkovaní cestující z EU a USA po příjezdu do Velké Británie nemusejí od pondělí do karantény. Německá policie po zpřísnění opatření zvýšila četnost namátkových kontrol v pohraničí. Země také nabídne očkování třetí dávkou proticovidové vakcíny ohroženým skupinám obyvatel. Posilovací dávku vakcíny už svým občanům starším 60 let aplikuje Izrael. Americká Florida hlásí rekordní počty hospitalizovaných, přičemž tamní guvernér odmítá protiepidemické restrikce.
2. 8. 2021Aktualizováno2. 8. 2021, 19:08|

Biden urguje tajné služby kvůli zjištění původu covidu, ve hře jsou dva scénáře

Americký prezident Joe Biden nařídil tajným službám, aby znásobily úsilí při pátrání po počátcích šíření covidu-19. V prohlášení mimo jiné uvádí, že zpravodajci váhají mezi dvěma scénáři, nemají ale silné důkazy, aby rozhodli, který je pravděpodobnější. Ve hře tak zůstává kontakt člověka s nakaženým zvířetem, ale i teorie úniku viru při „laboratorní nehodě“. Mluvčí čínské diplomacie Čao Li-ťien obvinil Spojené státy z politizace celé záležitosti.
27. 5. 2021Aktualizováno27. 5. 2021, 15:06|

USA se vrací ke klimatické dohodě, končí i stavba hraniční zdi. Biden se vrhl do práce

Joe Biden jen pár hodin po složení přísahy podepsal 15 nových exekutivních příkazů a dvě nařízení pro federální agentury v oblastech zdravotnictví, hospodářství, imigrace, ekologie či rovnosti. Některé z nich ruší vlajkové lodě politiky Donalda Trumpa. Takto rychlý a rozsáhlý start legislativní činnosti je podle CNN v moderních dějinách ojedinělý. Přijal také přísahu členů svého týmu a Senát mu schválil ředitelku tajných služeb.
20. 1. 2021Aktualizováno21. 1. 2021, 20:33|

Francie uvolňuje i zpřísňuje opatření. Lidé mohou svobodněji cestovat, Nový rok ale oslaví uvnitř

Ve Francii se výrazně zmírnila pravidla pro cestování v rámci země, od úterka tamní obyvatelé už nemusí mít speciální potvrzení, které je opravňovalo k opuštění bydliště. Budou moci cestovat i mezi regiony. Úřady na druhou stranu prodloužily zákaz nočního vycházení, ten nově začíná už v osm hodin večer. Co se týče svátků, Francouzi se dočkají na Vánoce uvolnění, půlnoční oslavu Nového roku ale stráví doma, bude platit zákaz vycházení. S pandemií se potýkají i další země, úřady v USA a Německu řeší očkování proti koronaviru.
15. 12. 2020Aktualizováno15. 12. 2020, 20:36|

V USA dál roste počet nakažených. Lidé by se měli během svátků omezovat, prosí Biden

Téměř čtvrt milionu obětí si už v USA vyžádal covid-19. Za poslední týden Američané denně zaznamenali v průměru 150 tisíc nových případů. Hospitalizováno je na 73 tisíc nemocných, nejvíc od začátku pandemie. Nově zvolený prezident Joe Biden volá po urychleném schválení balíčku pomoci ekonomice. Jednotlivé státy zavádějí další omezení.
17. 11. 2020|

Biden možná přebere Ameriku na vrcholu pandemie. Teď prosí, aby lidé nosili roušky

Nově zvolený americký prezident představil novou pracovní skupinu odborníků, která mu má po převzetí úřadu pomáhat s řešením pandemie covidu-19. Země se nyní potýká s rekordním nárůstem pozitivních případů, za den jich přibývá kolem 100 tisíc.
10. 11. 2020Aktualizováno10. 11. 2020, 20:34|

„Fauci je pohroma.“ Expert Bílého domu pro boj s covidem-19 čelí Trumpově nevoli

Donald Trump častoval hlavního experta Bílého domu pro boj s koronavirem Anthonyho Fauciho a jeho tým slovy pohroma a idioti. Prezident tak vystupňoval svou kritiku směrem k přednímu imunologovi země, se kterým dlouhodobě nesouhlasí. Rozcházejí se spolu hlavně v přístupu ke zvládání pandemie.
21. 10. 2020|

USA by mohly mít až sto tisíc nakažených koronavirem denně, varuje epidemiolog Fauci

Pokud bude pokračovat současný trend pandemie covidu-19 v USA, mohla by země brzy registrovat až sto tisíc nově infikovaných lidí za den. Na jednání v Senátu to řekl epidemiolog a člen krizového štábu Bílého domu pro boj s koronavirem Anthony Fauci. Uznávaný odborník rovněž poznamenal, že se Spojené státy nemohou spoléhat na to, že bude objevena účinná vakcína. Vyzval proto jednotlivé státy ke spolupráci.
30. 6. 2020|

Remdesivir podle studie zkracuje léčbu covidu-19, zárukou přežití ale není

Lék remdesivir podávaný intravenózně deset dní uspíšil vyléčení pacientů hospitalizovaných s nemocí covid-19 o čtyři dny. Pacienti, kteří ho dostávali, se vyléčili za 11 dní, zatímco ti, kterým bylo podáváno placebo, za 15 dní. Vyplývá to ze studie zveřejněné časopisem New England Journal of Medicine. Její autoři zároveň zdůraznili, že podání remdesiviru není samo o sobě zárukou přežití.
23. 5. 2020|

Trump ve sporu s epidemiologem. Varování k otevírání škol označil za nepřijatelné

Americký prezident Donald Trump ve středu večer označil varování předního epidemiologa Bílého domu Anthonyho Fauciho o riziku, které by představovalo příliš rychlé obnovení ekonomiky a otevření škol, za nepřijatelné. Vlivný epidemiolog a člen krizového štábu Bílého domu Fauci v úterý při slyšení v Senátu řekl, že příliš rychlé rušení ochranných opatření přijatých ve snaze zabránit dalšímu šíření nákazy by mohlo přinést „další utrpení a úmrtí“.
14. 5. 2020Aktualizováno14. 5. 2020, 20:17|