TÉMA

Sderot

Izrael zachvátila vlna válečné turistiky. Na místa teroristických útoků míří davy návštěvníků

Místa loňských teroristických útoků v Izraeli jsou stále častěji cílem turistů. Davy návštěvníků směřují například do oblasti u hranic s Gazou, kde se konal taneční festival a Hamás tam povraždil 364 lidí. Turisty zajímá také město Sderot na jihu země. Místní obyvatelé z toho nejsou nadšení, protože touží znovu normálně žít, zjistil blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.
23. 2. 2024|

V Pásmu Gazy opět vypukly boje. Příměří skončilo, jednání však neustávají

V Pásmu Gazy vypršelo příměří mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás. Ani jedna ze stran do 6:00 SEČ neoznámila jeho prodloužení. Krátce před uplynutím doby příměří se v Izraeli u Pásma Gazy rozezněl poplach varující před leteckými útoky. Jeruzalém to označil za porušení dohody a oznámil pokračování vojenských operací proti Hamásu. Média informují o útocích napříč oblastí. Podle katarského ministerstva však vyjednávání o klidu zbraní navzdory bojům pokračují. Zahraniční zpravodaj ČT David Borek podotkl, že stále existuje šance na uzavření příměří mezi oběma stranami.
1. 12. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 19:53|

Izraelci z rizikových oblastí se mohou díky příměří na chvíli vrátit do opuštěných domovů

Čtyřdenní klid zbraní, který začal v bojích mezi Izraelci a teroristickým Hamásem platit v pátek ráno, využili Izraelci žijící poblíž bojových oblastí k tomu, aby se na chvíli vrátili do svých domovů, které museli před týdny spěšně opustit. Vrátili se i obyvatelé města Sderot, které se nachází jen několik kilomentrů od hranice s Pásmem Gazy.
25. 11. 2023|

Sderot po útoku Hamásu čelí úbytku obyvatel. Nyní tam putují stovky novinářů

Zatímco v izraelském Sderotu ještě nedávno žilo přes třicet tisíc lidí, dnes jich ve městě zůstala jen desetina. Město, které se nachází poblíž hranic s Pásmem Gazy, bylo zvyklé na raketové údery, během 7. října se ale stalo terčem útoku islamistů z Hamásu. Místo starousedlíků do něj nyní míří novináři. Izraelské ministerstvo obrany přitom navrhuje prodloužit evakuaci pohraničí.
27. 10. 2023|

Drsná izraelská Fauda se stala realitou. Seriálový Doron pomáhá „bratrům“ v boji s Hamásem

Izraelský herec Lior Raz, hvězda seriálu Fauda, se vydal do jihoizraelského města Sderot, které napadli teroristé z Hamásu. Informoval o tom The Jewish Chronicle a další média. Bývalý člen speciálních sil pomáhá dobrovolníkům, kteří se spolu s vojáky snaží obnovit pořádek na hranicích s Gazou. Seriálový velitel elitní izraelské jednotky známý jako Doron dostal za úkol osvobodit dvě rodiny ze zajetí.
11. 10. 2023|

Izrael hlásí přes sedm set obětí útoků Hamásu, na jihu země se stále bojuje

Izraelská armáda pokračuje na jihu země v boji s teroristy z hnutí Hamás. Počet obětí palestinských ozbrojenců už podle izraelské vlády překonal sedm stovek. Palestinské úřady v Pásmu Gazy oznámily, že počet obětí po izraelských náletech stoupl na 413. Na obou stranách jsou také tisíce zraněných. Izraelský kabinet hlásí přes sto unesených lidí. Izraelská armáda chce do 24 hodin napadené pohraniční obce evakuovat. Libanonské hnutí Hizballáh ostřelovalo sever židovského státu, ten reagoval protiútokem dělostřelectva. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že jeho země se vydává do dlouhé a těžké války.
8. 10. 2023Aktualizováno8. 10. 2023, 22:51|

„Izrael je ve válce.“ Země hlásí přes 250 mrtvých a vrací Hamásu úder

Vojenský vůdce palestinského hnutí Hamás Muhammad Díf oznámil, že skupina zahájila vojenskou operaci proti Izraeli. Řekl to poté, co do Izraele pronikly skupiny teroristů z Pásma Gazy, které podle médií unášejí vojáky i civilisty. V ulicích měst na jihu země se bojuje a na Izrael létají salvy raket, Hamás tvrdí, že jich vypálil několik tisíc. Útok má nejméně 250 obětí a 1450 zraněných. Premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že Izrael je ve válce. Izraelská armáda zahájila odvetné útoky na Pásmo Gazy, po kterých Palestinci hlásí 232 mrtvých a 1697 zraněných, a povolává rezervisty. Prezident palestinské autonomie Mahmúd Abbás prohlásil, že palestinský lid má právo bránit se „teroru osadníků a okupačních vojáků“.
7. 10. 2023Aktualizováno7. 10. 2023, 23:55|

Izrael oznámil konec operace v Džanínu, z Pásma Gazy na něj letěly rakety

Izraelská armáda oficiálně ukončila operaci v palestinském městě Džanín, které leží na okupovaném Západním břehu Jordánu. Podle zahraničních tiskových agentur izraelské ozbrojené síly uvedly, že se z místa stáhli všichni vojáci. Armáda v Džanínu provedla jednu z největších operací za poslední léta namířenou podle Izraele proti palestinským teroristům. Ozbrojenci v Pásmu Gazy v noci na středu odpálili proti Izraeli pět raket, které zneškodnila protivzdušná obrana. Nikomu se nic nestalo. Izrael odpověděl leteckým úderem v Pásmu Gazy.
5. 7. 2023Aktualizováno5. 7. 2023, 14:47|

Při izraelské operaci Štít a šíp zemřelo v Pásmu Gazy dvacet lidí. Následovala odvetná raketová palba

Izrael při protiteroristické operaci v Pásmu Gazy a na Západním břehu zabil dvě desítky lidí, přes čtyřicet lidí utrpělo zranění. Izrael postupuje proti skupině Islámský džihád (PIJ), podle palestinského ministerstva zdravotnictví je mezi oběťmi pět dětí a čtyři ženy. V odvetě teroristé z Pásma Gazy vypálili na izraelské území za dva dny 270 raket, většinu dle úřadů zachytil obranný systém a nikdo nebyl zraněn.
10. 5. 2023Aktualizováno10. 5. 2023, 17:21|

Měsíc žádná raketa ani nálet. Pandemie utlumila konflikt v Gaze, zřejmě však jen na chvíli

Šíření koronaviru utlumilo konflikt mezi Izraelem a islamisty v Pásmu Gazy. Od posledního raketového poplachu uplynul přesně jeden měsíc a v oblasti panuje bezprecedentní klid. Místo raket se teď na obou stranách hranice řeší hlavně epidemie. Uklidnění je ale patrně jen dočasné.
27. 4. 2020|