TÉMA

Laboratoře

Testy v neděli odhalily 10 549 případů covidu. Vláda se chystá rozvolňovat už tento týden

V neděli bylo v Česku zaznamenáno poprvé za tři týdny méně než deset tisíc nových případů covidu-19. Laboratoře odhalily 9060 nově nakažených, téměř o patnáct tisíc méně než minulou neděli. Dalších 1489 lidí se koronavirem nakazilo opakovaně, i v tomto případě je to mezitýdenní pokles. Vláda bude podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) schvalovat rozvolnění koronavirových pravidel tuto i příští středu. I přes zlepšování stavu epidemie  vybídl Rakušan k opatrnosti. Podle Státního zdravotního ústavu už v Česku naprosto převládá varianta omikron, radí proto zároveň odebírat vzorky z nosu i z krku.
7. 2. 2022Aktualizováno7. 2. 2022, 17:48|

Přibylo o polovinu více případů koronaviru než před týdnem. Omikron potká každého, tvrdí virolog

Laboratoře v Česku ve středu potvrdily 11 452 případů koronaviru, jde o více než padesátiprocentní nárůst oproti minulému týdnu. Na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní připadá 478 nově nakažených, vyšší byla týdenní incidence naposledy před Vánocemi. Dál se snížil počet lidí s covidem-19 v nemocnicích, je nejnižší od konce října. S variantou omikron se potká každý, řekl virolog Evžen Bouřa. Hlavní zbraní proti covidu zůstane podle něj očkování. Farmaceutické firmy už také vyvíjí vakcínu zaměřenou na omikron, která by měla být účinnější než dnešní očkovací látky, připomněl Bouřa.
13. 1. 2022Aktualizováno13. 1. 2022, 18:34|

V úterý přibylo 16 691 nakažených covidem. Babiš chce zkrátit lhůtu pro přeočkování pro všechny

V Česku v úterý přibylo 16 691 potvrzených případů koronaviru, je to nejnižší úterní nárůst od 9. listopadu. Proti minulému úterý to bylo zhruba o 2800 méně. Denní počty nových případů koronaviru zpomalují v mezitýdenním srovnání 13 dní v řadě. Mírný úbytek je patrný také v počtu hospitalizovaných, v úterý jich bylo podle aktuálních statistik 5850, z toho v těžkém stavu bylo 966 z nich. Pandemický zákon před Ústavním soudem obstál. Zrušil jen část paragrafu o způsobu náhrady škod způsobených pandemickými opatřeními. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) chce zkrátit lhůtu pro přeočkování proti covidu pro všechny občany.
15. 12. 2021Aktualizováno15. 12. 2021, 21:07|

Epidemie dál klesá, v pátek přibylo 12 386 případů covidu

V pátek testy v Česku potvrdily 12 386 případů nákazy novým typem koronaviru. Bylo to zhruba o 5300 případů méně než před týdnem a zároveň nejnižší počet v pracovním dni od poloviny listopadu. Sedmidenní incidence poprvé po třech týdnech klesla pod 900 případů na 100 tisíc obyvatel. V nemocnicích bylo v pátek 6222 pacientů s covidem, v mezitýdenním srovnání přibližně o 800 méně.
11. 12. 2021Aktualizováno11. 12. 2021, 20:15|

Prosperují v těžké době. Obrat rumunských pohřebních firem rychle roste

Soutěž o nejrychleji rostoucí sektor má v Rumunsku neblahého favorita:  je jím pohřebnictví. Obrat firem, které v něm působí, se letos oproti roku 2019 téměř zdvojnásobí, uvedla společnost Frame ve své analýze.
25. 11. 2021|

Očkování bude možné i bez registrace, rozestup mezi dávkami se sníží

Ministerstvo zdravotnictví chce k očkování přesvědčit lidi, kteří zatím váhají. V létě plánuje umožnit vakcinaci bez předchozí registrace. Od poloviny prázdnin by se taky měl zkrátit interval mezi dávkami přípravku od společností Pfizer a BioNTech, a to opět na tři týdny. Lidé by od té chvíle měli mít možnost zvolit si termín druhé injekce.
23. 6. 2021|

Na letní tábor budou dětem nakonec stačit i PCR testy udělané sedm dní před začátkem

Pravidla pro testování před letními tábory se opět mění a vrací k původnímu návrhu. PCR testy bude možné si udělat až sedm dní před nástupem a během pobytu už další nebude nutný. Antigenní testy bude třeba opakovat nejpozději po sedmi dnech. Ministerstvo zdravotnictví změnu oznámilo po úterní kritice ze strany pořadatelů táborů.
16. 6. 2021|

Testování kompletně zdarma je iluze, na problémy naráží třeba sportovci nebo návštěvy v nemocnici

I druhý den po změně ve frekvenci hrazení preventivních testů pokračují nejasnosti. Některá odběrová místa, zejména ta při soukromých laboratořích stále nenabízejí PCR vyšetření hrazené plošně ze zdravotního pojištění. A to i přesto, že ministerstvo v úterý rozhodlo o zvýšení plateb od pojišťoven na 614 korun za PCR test. Ministerstvo zdravotnictví přijalo opatření, že lidé mají nárok bez doplatku na PCR test dvakrát do měsíce a antigenní test jednou za týden. Na některých místech jsou přitom testy zapotřebí častěji. Třeba v nemocnici nesmí být starší 48 hodin.
2. 6. 2021|

Index rizika epidemie stoupnul na dosud nejvyšší hodnotu. Poslední den roku přibylo přes 13 tisíc případů

Česko do nového roku vstupuje s indexem rizika koronavirové epidemie na dosud nejvyšší úrovni. K pátku stoupl na 90 bodů ze sta a zůstává v nejvyšším pátém stupni pohotovosti. Za nárůstem je zvýšení zjednodušeného reprodukčního čísla i ostatních ukazatelů, podle nichž se skóre počítá. Nových případů na Silvestra proti předchozím dvěma rekordním dnům ubylo. Laboratoře jich v posledním dni roku odhalily 13 274, méně než v předešlých dvou dnech se ale také testovalo. Pozitivní byla rekordní polovina testů.
1. 1. 2021Aktualizováno1. 1. 2021, 20:42|

V Česku ubývá odběrových míst na covid, nemají vzorky. Závisí na nich ale uvolňování opatření

Počty nakažených koronavirem klesají stejně jako počty otestovaných. Ulevuje se i laboratořím, některá odběrová místa proto omezují kapacity nebo se úplně ruší. Intenzita testování přitom výrazně ovlivňuje index protiepidemického systému (PES). Každý čtvrtý provedený test je stále pozitivní.
19. 11. 2020|

Nový systém by mohl usnadnit trasování nakažených, využívá ho už několik laboratoří

Hygienické stanice uvažují o změně způsobu trasování při dohledávání možných nakažených. Omezit by se měl počet lidí, které hygienici kontaktují. Vládu o tom v pondělí informoval ministr zdravotnictví. Chce tím ulevit přetíženým stanicím v ohniscích nákazy. Pomoct by měl i jednotný systém, který vzniká v Olomouci v rámci Chytré karantény.
8. 9. 2020|

Ne všichni dobrovolníci šijí roušky. Ti v laboratořích pomáhají s testováním nebo vyvíjejí aplikace

Do boje s nákazou koronavirem se na mnoha místech zapojili dobrovolníci. Mezi nimi i stovky studentů nebo zaměstnanců výzkumných ústavů a vysokých škol.
26. 4. 2020|