TÉMA

Restrikce

Německo udělalo formální tečku za pandemií. Ukončilo provoz covidové aplikace

Oficiální německá mobilní aplikace Corona-Warn-App pro varování před koronavirem ve čtvrtek přešla do spánkového režimu, což je dalším symbolem překonání pandemie covidu-19. Projekt za téměř 230 milionů eur definitivně skončil, stejně jako protipandemická opatření. Ta ve spolkové republice skončila letos na jaře.
1. 6. 2023|

Změna covidové politiky způsobila v Číně chaos, na zrušení opatření tlačili i podnikatelé či politici

Čína se potýká s rozsáhlou vlnou covidu-19 poté, co v prosinci po pouličních protestech většinu opatření proti šíření nemoci zrušila. Peking od začátku pandemie uplatňoval politiku nulového covidu, kterou charakterizovaly dlouhé lockdowny a časté plošné testování obyvatel. Podle zpravodajky ČT v Asii Barbory Šámalové nyní zavládl v zemi chaos, ačkoliv propaganda se snaží vyvolat dojem, že změna byla plánovaná dlouho dopředu. Na zrušení restrikcí také tlačili někteří podnikatelé či činitelé.
10. 1. 2023|

Čína částečně uvolnila přísné restrikce, bezpříznakoví už nemusejí do izolačních center

Čína skoro po třech letech částečně uvolňuje přísná protikoronavirová opatření, která ohrozila ekonomický chod země, vedla k frustraci ve společnosti a nedávno vyvolala vlnu protestů. Lidé, kteří mají jen lehké příznaky covidu-19, a pacienti zcela bez symptomů budou moci nově strávit izolaci doma, změny se týkají i škol či cestování. Oznámila to Národní zdravotní komise (NHC).
7. 12. 2022Aktualizováno7. 12. 2022, 22:46|

Covid pozitivních rychle přibývá. Žádné restrikce nechystám, vzkázal ministr Válek

V Česku přibývá lidí nakažených koronavirem. Zatímco ještě před měsícem nedosahovaly denní počty 500, v uplynulých dnech už to byl víc než dvojnásobek. Nejvíc tento pátek. To laboratoře odhalily přes 1800 pozitivních vzorků, což je nejvyšší přírůstek od začátku května. Epidemiologové navíc předpokládají, že křivka bude dál stoupat, a to minimálně 14 dní až tři týdny.
10. 7. 2022|

Úřady v Šanghaji umožní částečnou obnovu aktivit obchodů, kadeřnictví či zeleninových trhů

Od pondělí by se mohla částečně obnovit aktivita obchodů a provozoven v Šanghaji. O povolení provozu informovali zástupci radnice. Velká část čínské finanční metropole se od konce března nachází v přísném lockdownu, kvůli němuž jsou také zavřené obchody, restaurace a provozovny služeb. Epidemiologická situace ve městě se ale zlepšuje a úřady mimo oblasti, které jsou v izolaci, v sobotu nezaznamenaly žádný nový případ covidu, uvedla agentura Reuters. V Pekingu úřady částečně prodloužily nařízení, aby lidé pracovali z domova.
15. 5. 2022|

V Číně roste nespokojenost s covidovými uzávěrami, kritické hlasy vláda cenzuruje

Čínská vláda drží politiku nulové tolerance ke covidu-19 a mezitím bez slitování cenzuruje každou stížnost nebo protest na sociálních sítích. Pátý týden je v karanténě šestadvacetimilionové město Šanghaj; venku se mohou projít obyvatelé pouze šesti distriktů. Aktuální vlnou covidu jsou zasaženi zejména senioři, u kterých je nízká proočkovanost. Podle biochemika Libora Grubhoffera Čína zneužívá svoji moc nad obyvateli, základ kolektivní imunity podle něj v zemi není dostatečný.
2. 5. 2022Aktualizováno2. 5. 2022, 22:24|

V Česku je reprodukční číslo těsně pod jednou. V Německu se nákaza covidem rychle šíří

Ve čtvrtek v Česku přibylo 9783 případů koronaviru, reinfekce z toho tvoří 1545 případů. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Počty nově nakažených v mezitýdenním srovnání vzrostly, množství hospitalizovaných i pacientů ve vážném stavu nicméně klesá. Situace ale všude příznivá není, vysoké přírůstky zaznamenává Německo i jihovýchodní Asie.
11. 3. 2022Aktualizováno11. 3. 2022, 14:14|

Pracují v hutním průmyslu i sociálních službách. Někteří bývalí zaměstnanci karvinských dolů ale své místo ještě hledají

Stali se z nich řidiči, ošetřovatelé i elektrikáři. Přesně před rokem museli někteří karvinští horníci opustit své zaměstnání. Těžba v Dole Darkov skončila 23. února 2021 symbolickým vyvezením posledního vozíku černého uhlí. Následně 27. února ukončil provoz také karvinský Důl ČSA. Bývalým zaměstnancům pomáhá i projekt Nová šichta. Situace dopadla i na regionální trh práce.
23. 2. 2022|

Služby, kultura i sportoviště kvůli cenám energií zdražují. Díky rozvolnění ale zákazníků přibylo

Restauracím, bazénům i dalším službám díky zrušení povinných kontrol bezinfekčnosti v minulém týdnu razantně přibylo zákazníků. Například restaurace teď evidují nejvyšší tržby od začátku letošního roku. Více lidé utrácejí momentálně i za kulturu, a to o zhruba čtyřicet procent než před rozvolněním pravidel. Růst tržeb však není dán pouze rozvolněním restrikcí, ale také výrazným zdražováním.
20. 2. 2022|

Kanadské policii se podařilo ukončit obležení Ottawy protestujícími s kamiony

Kanadské policii se patrně podařilo ukončit blokádu ulic metropole po třech týdnech protestů proti pandemickým opatřením. V sobotu v Ottawě zasahovaly stovky těžkooděnců, kteří získali zpět kontrolu nad ulicemi kolem parlamentních budov.
19. 2. 2022Aktualizováno20. 2. 2022, 07:28|

Nově nakažených covidem je za pátek v pracovním dni nejméně za pět týdnů

Testy v Česku v pátek prokázaly 13 774 nově nakažených koronavirem, což bylo v pracovním dni nejméně za pět týdnů. Proti předchozímu pátku nakažených ubylo o víc než třetinu. Podobným tempem na 2568 se snížil také páteční počet podezření na opakovanou nákazu. Méně než před týdnem se ale také testovalo. Incidence dál klesla, za sedm dní připadá na 100 tisíc obyvatel 1048 nových případů. Počet lidí v nemocnicích s covidem-19 se snížil na 3578.
19. 2. 2022Aktualizováno19. 2. 2022, 19:55|

Pandemie ve světě: Německo zruší opatření, Slovensko i Rakousko rozvolní

Slovenský premiér Eduard Heger ve středu ohlásil rušení epidemických restrikcí postupně od konce února. Na konci března by se země podle něj měla vrátit do režimu, který v zemi platil před vypuknutím pandemie nemoci covid-19. Rakousko zruší prakticky veškerá proticovidová opatření od 5. března. Při vstupu do země bude potřeba doklad o očkování, o prodělání nemoci či negativní test na covid. Švýcarsko od čtvrtka ruší téměř všechna koronavirová opatření. V Německu hlavní pandemická omezení skončí do 20. března.
16. 2. 2022Aktualizováno16. 2. 2022, 20:33|

Do restaurací i hotelů opět jen s testem. Rakousko uvolní opatření

Navzdory vysokým počtům nakažených koronavirem uvolní Rakousko některá protipandemická opatření. Podle kancléře Karla Nehammera budou mírnější pravidla platit v obchodu, gastronomii nebo turismu. Navzdory ohlášenému uvolňování demonstrovaly ve Vídni tisíce lidí. Požadovali, aby vláda uvolnila restrikce ihned. Odmítli také povinné očkování, které má platit od února. Předlohu musí schválit ještě horní komora parlamentu.
29. 1. 2022|

Přibylo 55 tisíc nakažených covidem. Dál se plní nemocnice, ubývá ale těžkých případů

Testy v Česku v pátek potvrdily 47 220 nových případů a dalších 8004 lidí mělo pozitivní test, u nějž bylo podezření na reinfekci. Celkem tedy vzrostlo množství nakažených o 55 224. Plní se nemocnice, covidových pacientů v nich je více než po čtvrtku, ale i více než minulý týden. Ubývá však pacientů v těžkém stavu.
29. 1. 2022Aktualizováno29. 1. 2022, 17:16|

Johnson měl podle televize ITV během uzávěry narozeninovou oslavu

Britský premiér Boris Johnson měl narozeninovou oslavu během první koronavirové uzávěry na jaře 2020, uvedla televizní stanice ITV. V té době platily přísné restrikce zakazující společenská shromáždění uvnitř budov. Podle stanice se na organizaci večírku, který se konal 19. června, údajně podílela premiérova manželka Carrie. Akce v premiérově sídle v Downing Street se mělo účastnit až třicet lidí.
24. 1. 2022Aktualizováno24. 1. 2022, 22:15|

Balík a Patočka se střetli o osobní odpovědnost při zvládání pandemie

Nový kabinet od svého nástupu mluví především o osobní odpovědnosti. Ta je spolu se svobodou rozhodování jedním z pilířů konzervativní politiky. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) třeba vyzval k zodpovědnosti v souvislosti s covidem. Podle šéfredaktora levicového Deníku Referendum Jakuba Patočky to ale nestačí. Politolog a zastupitel Bludova Stanislav Balík (za ODS) upozornil, že k dodržování restrikcí nestačí je vydat – potřebují podporu i ve společnosti. Přeli se v úterních Událostech, komentářích.
5. 1. 2022|

Skončil nouzový stav, mnohá omezení kvůli covidu nadále platí

O půlnoci ze soboty na neděli v Česku skončil nouzový stav, kvůli covidu ale nadále platí mnohá omezení. Na Boží hod vánoční přibylo 1086 případů, laboratoře zpracovaly ale pouze patnáct tisíc vzorků. Dále klesá počet hospitalizovaných.
26. 12. 2021Aktualizováno26. 12. 2021, 20:10|

České firmy příští rok očekávají růst ekonomiky i přetrvávající rizika

Růst tuzemské ekonomiky v příštím roce dosáhne čtyř procent, mzdy reálně porostou, odhadují zaměstnavatelské svazy. Největší obavy mají české firmy z rychle rostoucích cen materiálu polotovarů a energie, nestabilních dodávek a vývoje pandemie.
26. 12. 2021Aktualizováno26. 12. 2021, 08:49|

Pandemie ve světě: Jihoevropské státy zavádějí roušky venku, Izrael a Chile začnou se čtvrtou dávkou

Italská vláda nařídí nošení roušek ve venkovních prostorách, stejné opatření schválilo také Španělsko. Od pátku by mělo totéž platit rovněž v Řecku. Zpřísňuje i Švédsko či některé australské státy. Izrael a Chile oznámily, že začnou se čtvrtou dávkou vakcíny. Čína nařídila uzávěru pro třináct milionů obyvatel města Si-an na severu země. Riziko hospitalizace s omikronem je o polovinu nižší než u delty, uvedla britská agentura pro zdravotní bezpečnost (UKHSA).
23. 12. 2021Aktualizováno23. 12. 2021, 19:13|

Pandemie ve světě: Řecko zavede povinné očkování seniorů, slovenské nemocnice jsou za kritickou hranicí

Řecko zavede povinné očkování proti covidu-19 pro lidi starší šedesáti let a za nedodržení této povinnost bude od poloviny ledna vybírat měsíční pokutu sto eur (asi dva a půl tisíce korun). V přetížených slovenských nemocnicích je nejvíc pacientů s covidem od letošního března. Zároveň už je jejich počet nad hranicí, kterou úřady dříve označily za kritickou pro zajištění zdravotní péče. Německý ústavní soud zamítl stížnosti proti epidemické nouzové brzdě.
30. 11. 2021Aktualizováno30. 11. 2021, 23:07|

Nejistá epidemická situace dopadá na hotely i další služby, hosté odkládají rezervace

Přesně měsíc před vypuknutím silvestrovských oslav hoteliéři ani restauratéři nevědí, za jakých podmínek se odehrají a zda to vůbec bude možné. Nouzový stav v Česku má skončit šest dní před koncem roku. Vyloučit nelze ani jeho prodloužení. Některá ubytovací zařízení proto nyní registrují menší počty zamluvených pokojů. Provozovny omezují program.
30. 11. 2021|

Slovenská vláda schválila dvoutýdenní uzávěru, začne platit o půlnoci

Na Slovensku od půlnoci na čtvrtek začne v souvislosti s nepříznivou epidemickou situací kolem nemoci covid-19 celostátní uzávěra, která prozatím potrvá dva týdny. Její součástí bude výrazné omezení volného pohybu lidí. Řekli to představitelé vlády, která opatření ve středu schválila. Zaměstnavatelé budou od příštího týdne kontrolovat covidové certifikáty zaměstnanců. Po deseti dnech vláda opatření vyhodnotí, podle premiéra Eduarda Hegera se ale případné uvolnění restrikcí bude vztahovat jen na naočkované a na ty, kdo onemocnění prodělali.
24. 11. 2021Aktualizováno24. 11. 2021, 23:19|

V pondělí přibylo více než 14 tisíc nakažených. Nemocnice v Kyjově vyhlásila stav postižení

V pondělí v Česku přibylo 14 480 potvrzených případů onemocnění covid-19. Je to dosud nejvyšší pondělní přírůstek. Před týdnem bylo skoro o tři tisíce nově nakažených méně. Vládní rada pro zdravotní rizika v úterý podpořila povinné očkování lidí nad 60 let. Do českých nemocnic míří další vojáci, například do Jihlavy, Havlíčkova Brodu, Teplic nebo Ústí nad Labem. Nemocnice v Kyjově dokonce vyhlásila stav postižení, kapacita ARO je podle vedení téměř vyčerpaná. S rostoucím počtem nakažených přibývá také výjezdů záchranářů, na jihu Moravy zvažují proto traumatologický plán.
23. 11. 2021Aktualizováno23. 11. 2021, 19:08|

Pandemie ve světě: Evropské země kvůli nákaze zpřísňují opatření, Rakousko zahajuje uzávěru

Řada evropských zemí kvůli stále rychlejšímu šíření nákazy koronavirem podstatně zpřísní restrikce. Rakousko zahájilo uzávěru, během které smějí lidé opouštět domov jen v nejnutnějších případech, a uzavře se pro turisty. Sasko zavírá bary, kluby a ruší vánoční trhy, Slovensko a Řecko výrazně ztíží život neočkovaným. Vakcíny proti covidu pro děti by měly státy Evropské unie dostat 20. prosince. Premiéři Nizozemska a Belgie odsoudili víkendové protesty proti opatřením, které v obou zemích probíhaly.
22. 11. 2021Aktualizováno22. 11. 2021, 22:15|