TÉMA

Kočka

Miliony kilometrů vzdálená sonda NASA poslala laserem na Zemi video s kočkou

Laserové zařízení na palubě modulu Psyche amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) odeslalo ze vzdálenosti 31 milionů kilometrů na Zemi video – patnáctivteřinový záběr kočky jménem Taters, která se ohání po světle z laserového ukazovátka. Podle NASA jde o testování technologií přenášejících data ze vzdáleného vesmíru, které usnadní budoucí mise s lidskou posádkou do vesmíru.
20. 12. 2023|

Kočičí předení má vlastnosti zvuků mnohem větších zvířat. Popsal to výzkum s českým podílem

Předení u koček pomáhá vytvářet speciální polštářek uvnitř hlasivek. Vyplývá to z bádání mezinárodního týmu odborníků, na němž se podílela Laboratoř výzkumu hlasu na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého (PřF UP) v Olomouci. Dosavadní teorie tyto nízkofrekvenční zvuky přisuzovala opakovaným nervovým vzruchům a následnému stahování a uvolňování hlasivek. Podle nového výzkumu je kočičí hrtan při průchodu vzduchu schopen sám vytvářet nízkofrekvenční zvuk bez nutnosti nervových impulzů právě za pomoci tohoto polštářku.
17. 10. 2023|

V Polsku se nakazily desítky koček ptačí chřipkou. Riziko pro lidi je zatím mírné

Téměř tři desítky koček v Polsku se nakazily ptačí chřipkou, informuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Nejsou ale zatím žádné zprávy o tom, že by se nákaza podtypem viru chřipky H5N1 přenesla i na člověka.
18. 7. 2023|

Proti přemnoženým zdivočelým kočkám zakročí v Austrálii Felixer, robot s toxickým gelem

Australská vláda plánuje zakročit proti milionům tamních zdivočelých koček pomocí robotů střílejících jed. Kočky domácí, které nemají přirozeného nepřítele, se na kontinentu přemnožily a likvidují australské původní druhy, píší místní média.
18. 7. 2023|

Některým veterinářům chybí léky. Nemají třeba oční kapky

Veterináři hlásí nedostatek některých léků pro zvířata. Podle čtyř dotázaných veterinářů je největší nedostatek u oftalmologických léčiv. Nedostatek nejvíce přisuzují propojení s léčivy pro lidi, kterých je nedostatek. Léky jsou ale schopni nahradit jinou značkou, případně jiným lékem s podobným účinkem.
12. 5. 2023|

Veterináři často řeší nedostatek krve. Vhodné zvířecí dárce hledají i na sociálních sítích

Nedostatek krve na veterinárních klinikách může být pro zvířata fatální. Některé mají krevní banky. Najít vhodného psího či kočičího dárce ale není pro veterináře jednoduché. Někdy musí oslovovat i své známé, klienty nebo vypsat výzvu na sociálních sítích. České televizi to potvrdily oslovené veterinární ordinace. V některých případech si majitelé zvířat musejí shánět vhodného dárce sami.
7. 1. 2023|
Doporučujeme

Kočky jsou nebezpečný invazivní druh, oznámila Polská akademie věd. Zaskočila tím veřejnost

Když Polská akademie věd zařadila kočku domácí mezi invazivní, tedy nepůvodní druhy, mnohé tím zaskočila, nebo dokonce rozčílila, napsala agentura AP. Pro chovatele koček se ale nic nezměnilo, ujistily úřady.
27. 7. 2022Aktualizováno31. 7. 2022, 14:03|

Kočky divoké na moravsko-slovenském pomezí ohrožuje křížení s kočkou domácí

Křížení s kočkou domácí je jeden z faktorů, který zásadně ohrožuje evropské populace vzácné kočky divoké. Míra hybridizace se mezi různými oblastmi Evropy liší. Díky společnému přeshraničnímu projektu „Hledáme kočku, pozor, divokou!“ jsou dnes k dispozici první důkazy, že se jedinci kříží i v karpatské populaci na moravsko-slovenském pomezí.
23. 6. 2022|

Přehřátí může za horka postihnout i psy a kočky. S chlazením se to však nesmí přehánět, říká veterinářka

Tropické teploty, které v Česku panují v posledních dnech, představují velkou zátěž pro organismus, nejen pro lidský, ale i zvířecí. Češi chovají zejména psy nebo kočky, oblíbení jsou však i zakrslí králíci nebo morčata. Všem těmto zvířatům je nutné v horkém počasí věnovat zvýšenou pozornost. Pokud dojde k přehřátí, je nutné zvířata i chladit, v žádném případě však ne házením do studené vody, upozorňují veterináři.
31. 7. 2020Aktualizováno31. 7. 2020, 13:28|
Infiltrace

Obchod se soucitem. Dokument rozkrývá, kam mizí peníze darované na zvířata

Nemocným zvířatům se lidé často snaží pomáhat přes sbírky. Jenže peníze z transparentních účtů nemusí vždy jít na léčení. Zjistili to tvůrci dalšího dílu dokumentárního cyklu Infiltrace a tématu se věnují v epizodě s názvem Obchod se soucitem.
2. 3. 2020|