TÉMA

Guam

Jižní Korea částečně pozastavuje vojenskou dohodu s KLDR kvůli špionážní družici

Jihokorejská vláda ve středu rozhodla o částečném pozastavení platnosti vojenské dohody s KLDR v reakci na vypuštění špionážní družice oznámené v úterý Pchjongjangem. Informovaly o tom světové agentury. Soul hodlá obnovit průzkumné lety v hraničním pásmu obou zemí, uvedlo jihokorejské ministerstvo obrany. Krok KLDR po Spojených státech či Japonsku rázně odsoudil i generální tajemník OSN António Guterres. USA do oblasti podle agentury Reuters vyslaly ponorku na jaderný pohon.
22. 11. 2023Aktualizováno22. 11. 2023, 13:37|

Americké úřady hledají ve svých systémech čínský malware, který by mohl škodit armádě, píší NYT

Americké úřady pátrají po záškodnickém programu, takzvaném malwaru, o kterém se domnívají, že ho do amerických systémů nainstalovali čínští hackeři. Napsal o tom v sobotu deník The New York Times. Američtí představitelé se obávají, že by takový program mohl vyvolat problémy ve správě energetických a telekomunikačních sítí či v dodávkách americkým vojenským základnám doma a v zahraničí. Peking by mohl program využít například při ozbrojeném konfliktu s Tchaj-wanem.
30. 7. 2023|

Supertajfun Mawar zasáhl tichomořský Guam. Ostrov může odpojit od elektřiny i na týdny

Americký tichomořský ostrov Guam ve středu pocítil dopady supertajfunu Mawar, který se prohnal těsně kolem jeho severních břehů. Bouře odpovídající silou hurikánu čtvrté kategorie přinesla na ostrov silný vichr a husté lijáky. Nízko položené oblasti na pobřeží zaplavily vzedmuté mořské vlny. Přerušeny byly dodávky elektřiny prakticky pro všechny odběratele, informoval zpravodajský server CNN.
24. 5. 2023|

Americká jaderná ponorka narazila v Jihočínském moři do neznámého objektu

Patnáct amerických námořníků utrpělo v sobotu lehčí zranění, když jaderná ponorka USS Connecticut narazila v Jihočínském moři do „neznámého objektu“. S odvoláním na americké námořnictvo o tom informoval server BBC News. Podle námořnictva je plavidlo třídy Seawolf plně funkční a jaderná pohonná jednotka nebyla poškozena. Ponorka zamířila k americkému ostrovu Guam.
8. 10. 2021|

V příští dekádě zasáhnou USA dramatické záplavy. Způsobí je kombinace oteplování a změny v cyklu Měsíce

Pobřežní komunity ve Spojených státech by se měly v příštích deseti letech připravovat na dramatický nárůst množství povodní. Způsobí je od poloviny 30. let 21. století kombinace klimatických proměn a pravidelných změn oběhového cyklu Měsíce.
17. 7. 2021|

Hlavní město USA chce být státem. Posilující demokraté zvyšují jeho šance

Na vlajce Spojených států by mohla přibýt další hvězda. Sílí totiž volání obyvatel hlavního města Washingtonu, aby se z jejich území stal samostatný stát. Hnutí za přetvoření federálního distriktu bojuje už čtyři desetiletí, až teď by ale mohlo být úspěšné. A to díky převaze demokratů v Kongresu, kteří myšlenku na rozdíl od republikánů podporují.
22. 3. 2021|

Tchaj-wan je jednou z čínských tužeb, varuje americký admirál

Čína by mohla do šesti let podniknout invazi na Tchaj-wan v souvislosti s tím, jak se Peking snaží urychlit své snahy o upevnění velmocenského statusu v Asii na úkor Spojených států. Výboru amerického Kongresu to podle listu The Guardian řekl nejvyšší představitel armády USA pro oblast Asie a Pacifiku admirál Philip Davidson. Mluvčí čínské diplomacie jej následně obvinil, že cíleně přehání, aby ospravedlnil zvýšení amerických vojenských výdajů a zesílení přítomnosti USA v Asii.
10. 3. 2021|

Hadi na ostrově Guam se naučili vytvořit ze svého těla laso. Šplhají tak i na stožáry a loví ohrožené ptáky

Přírodovědci popsali, že si hadi na Guamu osvojili zcela nový a doposud nikdy nepozorovaný způsob pohybu. Pomocí zvláštního šplhání, které připomíná točení lasem, dokážou šplhat i na sloupy nebo veřejné osvětlení. Invazivní hadi se kvůli tomu stávají stále větší hrozbou pro místní ptáky.
14. 1. 2021|

Čínská ponorka sestoupila na dno Mariánského příkopu. Asijskou velmoc zajímají zdroje nerostů i ekologie

Čína spustila na dno Mariánského příkopu v Tichém oceánu ponorku. Záběry ponorky odvysílala státní televize CCTV. Na její palubě se nacházeli tři vědečtí pracovníci. Cílem ponoru na nejhlubší místo na zeměkouli bylo pozorování druhů a odebrání vzorků hornin. Ponor na dno příkopu se bude zřejmě opakovat.
23. 11. 2020|

Kongres, soudy, marihuana. Američané rozhodují ve volební smršti

První listopadové úterý se hlavní pozornost upře k prezidentské volbě, v níž úřad obhajuje Donald Trump a postaví se mu Joe Biden. Kromě hlavy exekutivy ale Američané také obmění většinu zákonodárců v Kongresu – konkrétně rozhodnou o novém obsazení Sněmovny reprezentantů a vymění také třetinu senátorů. Možná ještě důležitější jsou pro běžné životy amerických občanů volby na státní úrovni, kde vzniká naprostá většina zákonů. Volit se budou také soudci nejvyšších soudů a několik států pořádá referenda – třeba v Mississippi si vybírají novou vlajku.
2. 11. 2020Aktualizováno5. 11. 2020, 18:44|

Volby prezidenta USA rámují pravidla, která části Američanů berou právo hlasovat

O amerických prezidentských volbách mnozí říkají, že nejsou spravedlivé. Nejde však pouze o fakt, že k tomu, aby se někdo stal hlavou USA, není potřeba nadpoloviční většina hlasů samotných voličů. Problém je i v tom, že někteří lidé vůbec volit nemohou. Takových Američanů jsou miliony, žijí totiž na územích, která nejsou uznanými státy USA. Každý region má také svá pravidla, někde se volí prostřednictvím klasických volebních lístků, jinde zase na terminálech s dotykovými obrazovkami.
22. 10. 2020|

Podívaná na nebi. Část Asie a Afriky sledovala prstencové zatmění Slunce

Obyvatelé některých afrických a asijských států v první polovině nedělního dne pozorovali částečné zatmění Slunce. Astronomický úkaz nastal v 5:45 našeho času a skončil v 11:32 našeho času. Část planety spatřila i nevšední prstencové zatmění, při kterém přirozená zemská družice vytvořila z hvězdy ohnivý kruh.
21. 6. 2020|

Seznam daňových rájů EU se rozšířil. Přibyla Panama, Seychely, Palau a Kajmanské ostrovy

Evropská unie rozšířila seznam území nespolupracujících v daňové oblasti o čtyři. Rozhodli o tom ministři financí členských zemí, kteří přidali na listinu daňových rájů Panamu, Seychely, Palau a Kajmanské ostrovy. Seznam tak bude obsahovat celkem 12 území.
18. 2. 2020Aktualizováno18. 2. 2020, 18:11|