TÉMA

Kurzarbeit

Kurzarbeit je jen pojistka při nedostatku plynu, řekl Jurečka. Schválen by měl být do konce roku

O takzvaném kurzarbeitu v pondělí jednali zástupci odborů a zaměstnavatelů s ministry na zasedání tripartity. Návrh na nařízení, které by pro firmy spustilo možnost v případě nedostatku plynu čerpat státní příspěvek na zaměstnance, poslalo do zkráceného připomínkového řízení ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Podle šéfa tohoto resortu Mariana Jurečky (KDU-ČSL) by mohlo být nařízení jako pojistka nachystáno a Evropskou komisí schváleno do konce roku. „Nic ale nenasvědčuje tomu, že by bylo třeba ho nastartovat,“ uvedl s odkazem na zásoby plynu.
14. 11. 2022|

Poslanci se kvůli zastropování cen energií sejdou v pátek

Vládní energetickou novelu ke stanovení maximálních cen elektřiny a plynu projednají poslanci v pátek od 11:00. Schůzi svolala předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Vláda v pondělí oznámila, že stanovila maximální ceny elektřiny a plynu. Vliv na výši záloh bude mít stanovení cenového stropu již v listopadu. Za stejné ceny by měly nakupovat i samosprávy či veřejné instituce prostřednictvím státního obchodníka s energiemi.
13. 9. 2022Aktualizováno13. 9. 2022, 20:04|

Bez evropského řešení cen energií vláda přijde s vlastním, týkat se může i zastropování, řekl Jurečka

Nenajde-li EU společné řešení ohledně rostoucích cen energií, je česká vláda připravena přijít s vlastním řešením. Může se týkat i zastropování cen energií. V pořadu Partie na CNN Prima News to uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO) je k řešení na úrovni EU skeptický. Poukázal na to, že mnohé země už ceny zastropovaly samy a společné řešení jim nemusí vyhovovat i kvůli rozdílným energetickým zdrojům. V neděli nicméně podpořil zastropování cen elektřiny na evropské úrovni rakouský kancléř Karl Nehammer. Trh se podle něj nyní sám regulovat nedokáže.
28. 8. 2022Aktualizováno28. 8. 2022, 19:03|

Snížení DPH na energie situaci nevyřeší, shodli se Pilný, Michalik a Středula

Automobilový průmysl v Česku je v krizi. Kvůli nedostatku čipů čelí dalšímu možnému omezení výroby i na další měsíce a týdny. Zabývat se problémem bude v pondělí jednání tripartity. Na pomoc automobilkám by se měl podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly použít program Antivirus, který bude nejspíš prodloužen až do poloviny příštího roku. S tím nesouhlasí bývalý ministr financí Ivan Pilný ani místopředseda Starostů Věslav Michalik. V Otázkách Václava Moravce diskutovali mimo jiné i o návrhu na snížení DPH na ceny energií i o rostoucí inflaci.
17. 10. 2021|

Senát schválil kurzarbeit. S úpravou do sněmovny vrátil zvýšení přídavků na děti

Senátoři ve středu schválili pravidla kurzarbeitu. Při výpadku práce by pracovníci měli 80 procent výdělku, čtyři pětiny do 1,5násobku průměrné mzdy by hradil stát. Naopak o přídavcích na děti bude muset znovu hlasovat Poslanecká sněmovna. Senát se zvýšením dávky a rozšířením počtu příjemců sice souhlasil, ale návrh poslancům vrátil s úpravou. Na úvod schůze vystoupila lídryně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská.
9. 6. 2021Aktualizováno9. 6. 2021, 20:11|

Sněmovna schválila pravidla kurzarbeitu, zaměstnanec dostane za neodpracovanou dobu 80 procent výdělku

Sněmovna schválila pravidla kurzarbeitu podle návrhu ANO, ČSSD a KSČM. Předloha předpokládá, že zaměstnavatelé by pracovníkům platili za neodpracovanou dobu nejméně 80 procent jejich výdělku. Stát by firmám poskytl čtyři pětiny této náhrady i s odvody, a to do 1,5násobku celostátní průměrné mzdy. Zaměstnanci by navíc mohli být doma až čtyři dny v týdnu, nejvýše rok. Novelu nyní dostane k posouzení Senát. Účinná by mohla být dle předpokladů od července.
7. 5. 2021Aktualizováno7. 5. 2021, 20:02|

Šíření nákazy dál zpomaluje, denní nárůst počtu případů byl ve čtvrtek podruhé za sebou pod dva tisíce

Testy ve čtvrtek prokázaly 1559 nově nakažených, o 670 méně než před týdnem. Denní nárůst počtu případů tak klesl podruhé za sebou pod dva tisíce. Ve čtvrtek bylo podle premiéra Andreje Babiše (ANO) proti covidu očkováno rekordních 81 753 lidí. V Česku nyní připadá na sto tisíc obyvatel 111 případů covidu za sedm dní, o sedm případů méně než předchozí den. Ve srovnání s dalšími zeměmi EU je pak Česko podle počtu nových případů za 14 dní stejně jako před týdnem patnácté. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) upozornil, že navzdory lepší celkové epidemické situaci je potřeba zachovat opatrnost kvůli těžkým průběhům nemoci u některých pacientů.
7. 5. 2021Aktualizováno7. 5. 2021, 19:52|

Koalice se shodla na kurzarbeitu, sněmovna by ho mohla řešit ještě v březnu

Jednání o kurzarbeitu se posunula. Legislativa umožní, aby stát firmám v potížích hradil část nákladů na mzdy. Koaliční strany po měsících sporů chtějí předložit společný pozměňovací návrh. V Poslanecké sněmovně by se o něm mohlo mluvit ještě do konce března. Princip kurzarbeitu má podporu i u opozice.
19. 3. 2021|

O zákonu o dostavbě Dukovan poslanci ještě nerozhodli. Lepší než jej schválit na sílu, myslí si Drábová

Dolní komora se v pátek zabývala zákonem o stavbě nového bloku dukovanské elektrárny. Zatím bez výsledku, sněmovna totiž jednání o něm opět přerušila. Opozice chce uzákonit bezpečnostní záruky, koalice to odmítá. Podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové, která je zároveň místostarostkou Pyšel za STAN, je to lepší než protlačit zákon na sílu. Poslanci také projednávali nová pravidla kurzarbeitu, věc vrátili do druhého čtení.
19. 2. 2021Aktualizováno19. 2. 2021, 16:04|

Poslanci nedokončili jednání o exekuční novele

Sněmovna přerušila projednávání návrhu takzvaného nízkouhlíkového zákona, který se týká výkupu elektřiny z plánovaného bloku Jaderné elektrárny Dukovany. O odškodňovacím zákonu má sněmovna jednat až v pátek, opozici se nepodařilo bod prosadit na program, stejně jako vládní novelu o kompenzačním bonusu, kterou vrátil poslancům Senát. Projednávání změn v exekucích poslanci nedokončili.
10. 2. 2021Aktualizováno10. 2. 2021, 19:10|

Řadě firem chybí pracovníci. Některá místa přitom stát udržuje v klinické smrti, řekl exministr Pilný

Vláda jedná o finančním bonusu pro lidi v karanténě. Má takové opatření smysl? A na co by se měla česká vláda soustředit v době epidemie covidu-19? Na otázky odpovídal bývalý ministr financí a pražský zastupitel za hnutí ANO Ivan Pilný v pořadu Interview ČT24.
2. 2. 2021|

Kurzarbeit prošel do závěrečného čtení. Názory poslanců na jeho podobu se stále výrazně liší

Poslanci sice ve středu poslali do třetího, závěrečného čtení pravidla zkrácené práce, tedy takzvaného kurzarbeitu, ale stále zůstávají značně rozděleni v názorech na jejich finální podobu. Celkem bylo podáno více než třicet pozměňovacích návrhů, mezi nimi jsou i ty vzájemně protichůdné od vládních stran ANO a ČSSD. Dolní komora bude nová pravidla schvalovat pravděpodobně v únoru.
20. 1. 2021|

Startuje příjem žádostí do Covid – gastro, vláda rozdělí 2,5 miliardy korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) spustilo příjem žádostí do nového programu Covid – gastro uzavřené provozovny. O podporu 400 korun na zaměstnance za každý den uzavření kvůli vládním protiepidemickým opatřením mohou žádat podnikatelé, kterým klesly v posledním kvartálu loňského roku tržby v meziročním srovnání nejméně o třicet procent. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) v pondělí zdůraznila, že je nutné do konce ledna kurzarbeit schválit, jinak hrozí skokový růst nezaměstnanosti.
18. 1. 2021Aktualizováno18. 1. 2021, 14:53|

Vyšší přídavky na děti jsou podle Maláčové nejlepší způsob podpory rodin. Dostanou jen málo, varuje Richterová

Rozšíření přídavků na děti, které plánuje ministerstvo práce a sociálních věcí, ve skutečnosti rodinám s dětmi příliš nepomůže, kvůli nízkému životnímu minimu dětí dostanou nakonec jen málo peněz. Je o tom přesvědčena místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Olga Richterová (Piráti). Naopak podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) jde o nejlepší cestu, jak rodiny s dětmi ochránit před chudobou. Maláčová, Richterová a také europoslanec a pražský zastupitel Jiří Pospíšil (TOP 09) diskutovali o sociální legislativě v Událostech, komentářích.
13. 1. 2021|

Podnikatelé a odbory vyzvali sněmovnu ke schválení kurzarbeitu

Organizace zaměstnavatelů a odbory vyzvaly sněmovnu, aby se urychleně dohodla na kurzarbeitu a schválila ho. Pokud by se zákon do konce roku nestihl přijmout, žádají podnikatelé a odboráři vládu o prodloužení programu Antivirus. Uvedli to šéfové Svazu průmyslu a dopravy, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů, Českomoravské konfederace odborových svazů, Hospodářské komory a Asociace malých a středních podniků. Kurzarbeit upravuje novela o zaměstnanosti. Sněmovna ji začala projednávat začátkem října.
2. 12. 2020|

V Německu přibývá firem, které spoléhají na kurzarbeit. Zejména jde o hotely

Poměr firem, které využívají režim kurzarbeit, v Německu v listopadu vystoupil na 28 procent, zatímco v říjnu činil 24,8 procenta. Zvýšil se přitom poprvé po několika měsících, uvedl v pondělí na základě svých anket ekonomický institut Ifo. Nejvíce vzrostl poměr zúčastněných firem v hotelnictví a v pohostinství.
30. 11. 2020|

Úřadu práce chybí personál. Lidé by měli některé dávky dostávat dál bez dokládání příjmů, schválila vláda

Úřady práce se potýkají s výpadkem personálu. V polovině října jim chybělo zhruba 1150 zaměstnanců. Zůstali doma s dětmi na ošetřovném po uzavření škol, jsou v karanténě či na nemocenské, vyplývá z podkladů k návrhu zákona o dočasném zjednodušení pravidel pro vyplácení některých dávek, který podle tiskového oddělení ministerstva práce schválila vláda. Ministerstvo uvádí, že navrhuje opatření, aby zabránilo „kolapsu při vyplácení dávek“, u kterých se nárok posuzuje každého čtvrt roku.
19. 10. 2020|
Události komentáře

Vláda musí prodloužit pomoc, říká Středula. Náhrady je třeba skutečně vyplácet, doplňuje Wiesner

Jednoznačně musí být ochráněny životy a zdraví občanů, to je nade vše, nad ekonomiku i politické půtky, zdůraznil v pořadu Události, komentáře předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Zároveň podle něj vláda musí rychle spustit kompenzační opatření pro rodiny, samoživitele, firmy i OSVČ a taky ochránit kritickou infrastrukturu. „Aby se k lockdownu náhodou nepřichomýtl ještě blackout, to by byla tragická situace,“ dodal. Prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner doplnil, že vládní pomoc je hlavně potřeba skutečně realizovat.
13. 10. 2020|

Zaměstnavatelé žádají urychlené přijetí kompenzačních opatření, firmy odhadují ztráty

Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů požaduje po vládě, aby urychleně přijala kompenzační opatření vůči zasaženým oborům nejen v průmyslu a službách, ale zejména v turistickém ruchu, hotelnictví, pohostinství, kulturní a sportovní sféře a také vůči jejich dodavatelským řetězcům, sdělil prezident konfederace Jan Wiesner. Vláda ve čtvrtek rozhodla o zavedení série opatření proti šíření onemocnění covid-19, která mají ekonomické důsledky. Předseda vlády v pátek potvrdil, že kompenzace se budou řešit příští týden a na starosti je bude mít vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).
9. 10. 2020Aktualizováno9. 10. 2020, 15:54|

Musíme z kurzarbeitu udělat ve sněmovně dobrý návrh, říká ministryně. Šéfka TOP 09 odmítá zabetonovávat místa bez perspektivy

Kurzarbeit se nám moc nepovedl, přiznal premiér. Jak moc lidem postiženým krizí skutečně pomůže? Poslanecká sněmovna ve středu schválila první návrh podoby kurzarbeitu. Dále ale bude upravován. O jeho podobě se v pořadu Události komentáře bavila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.
8. 10. 2020|

Sněmovna pustila do druhého čtení nová pravidla kurzarbeitu. Vládní návrh upraví

Poslanci ve středu v prvním čtení podpořili nová pravidla takzvaného kurzarbeitu. Vládní návrh budou dál upravovat. Podobu pravidel, jak je navrhl kabinet, kritizovali zaměstnavatelé, odbory i opozice. Do finále pak poslanci posunuli navrhovaný zákaz zakládání a organizování paramilitárních ozbrojených skupin k prosazování politických nebo ideologických cílů. Sněmovna se zároveň přiklání k zachování současné desetileté platnosti zbrojních průkazů. Vláda ji chtěla zkrátit na polovinu. Sněmovna též propustila do závěrečného čtení vládní novelu, která zavádí možnost využití paušální daně.
7. 10. 2020Aktualizováno7. 10. 2020, 16:58|

Zmastili jste kurzarbeit, řekl Hanák premiérovi. Babiš souhlasil a čeká opravu ve sněmovně

Velkou brzdou rozvoje české ekonomiky je stavební právo, problémem je i nedostatek pracovníků, řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák na probíhajícím on-line sněmu svazu. A nedaří se podle něj digitalizace státní správy. Sněm hodnotí uplynulý rok poznamenaný pandemií koronaviru a zabývá se tím, jak dál. Hanák také kritizoval přijatou formu kurzarbeitu. Rovněž premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že se návrh nových pravidel kurzarbeitu nepovedl, nikdo není spokojený. Ve sněmovně proto o něm očekává dlouhou debatu.
5. 10. 2020Aktualizováno5. 10. 2020, 15:38|
Interview ČT24

Lidé s nestabilním zaměstnáním nejrychleji pocítí „osekávání“ kvůli krizi, statistiky to ale nezachytí, soudí sociolog

Současná pandemie a restriktivní opatření proti jejímu šíření nejvíce ekonomicky dopadají na lidi s nestabilním zaměstnáním, uvedl v pořadu Interview ČT24 sociolog Daniel Prokop. Tedy kupříkladu na osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) ve službách, lidi mající dohody o provedení práce či dostávající příjem „na ruku“ v rámci šedé ekonomiky.
3. 10. 2020|

Nezaměstnanost v září zůstala na srpnových 3,8 procenta

Nezaměstnanost v září zůstala na srpnových 3,8 procenta. Lidí bez práce meziměsíčně mírně ubylo, zhruba o dva tisíce. Ukazuje to na úspěch programu Antivirus, uvedla při oznamování výsledků ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).
2. 10. 2020Aktualizováno2. 10. 2020, 13:47|