TÉMA

John Roberts

Už žádné regulace uhlíkových emisí z elektráren vládou, rozhodl americký nejvyšší soud

Konzervativní většina amerického nejvyššího soudu ve čtvrtek zasadila ránu snahám bojovat proti klimatickým změnám. Zakročila totiž proti schopnosti vlády regulovat uhlíkové emise elektráren na základě zásadního environmentálního zákona ze 60. let. Podle amerických médií tento verdikt dál podkopává klimatické plány amerického prezidenta Joea Bidena.
1. 7. 2022|

Americký nejvyšší soud zrušil právo na potrat dané verdiktem z roku 1973

Nejvyšší soud Spojených států v pátek zrušil právo na potrat dané verdiktem z roku 1973. Ženy v celých USA podle něj měly právo na interrupci zhruba do třiadvacátého týdne těhotenství. To, že se vrcholová instance, v níž nyní převažují konzervativní členové, rozhodla verdikt zrušit, se označuje za historický obrat. Neznamená to, že budou interrupce považované za nelegální, ale rozhodování o nich bude na jednotlivých státech. Podle agentury AP se dá očekávat, že možná až polovina amerických států interrupce zakáže.
24. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 22:36|

USA vyhlížejí klíčový verdikt. Podívejte se, jak by zrušení „Roe v. Wade“ proměnilo Ameriku

Spojené státy s napětím očekávají verdikt nejvyššího soudu týkající se alabamského zákona o potratech. Ten totiž rozhodne nejen o pravidlech v jižanském státě, ale o právu žen na interrupci v celých Spojených státech. Zpráva o pravděpodobném zrušení precedentu známého jako Roe vs. Wade vyvolala protesty po celé zemi. Svůj nesouhlas vyjádřil i prezident Joe Biden.
24. 5. 2022|

Zdražování, zločinnost a pandemie táhnou Bidenovu popularitu po roce hluboko dolů

Demokratický kandidát Joe Biden složil 20. ledna 2021 slavnostní přísahu, a stal se tak 46. prezidentem Spojených států. Jeho nástup do úřadu provázel rozruch kolem exprezidenta Donalda Trumpa. Zatímco na domácím poli patří mezi jeho výrazné kroky v prvním roce z pozice šéfa Bílého domu prosazování investičních balíčků, světovou scénu výrazně ovlivnilo stažení amerických vojáků z Afghánistánu. Bidenova popularita strmě klesla, shodují se odborník na USA z New York University v Praze Tomáš Klvaňa a politolog a historik z Katedry severoamerických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) Francis Raška.
20. 1. 2022|

Nejvyšší soud USA odmítl zablokovat texaský potratový zákon

Americký Nejvyšší soud odmítl zablokovat zákon, kterým Texas zakázal potraty od zhruba šestého týdne těhotenství. Americký prezident Joe Biden dnes rozhodnutí soudu označil za „bezprecedentní útok na ústavní práva žen“. Podle agentury Reuters je verdikt velkou ranou pro zastánce práva na potrat a ukázkou konzervativního složení soudu – odmítnutí uspělo nejtěsnější možnou většinou. Soudci ale zdůraznili, že nehodnotili ústavnost normy a nebrání dalším stížnostem proti zákonu.
2. 9. 2021Aktualizováno2. 9. 2021, 20:09|

Biden chce rozpojené státy znovu spojit. V projevu slíbil, že bude prezidentem všech

Joe Biden slíbil, že bude prezidentem všech Američanů. Chce bojovat stejně tvrdě za ty, kteří jej volili, i za ty, kteří mu svůj hlas nedali. Zdůraznil také, že se občané Spojených států musí sjednotit, aby mohli společně bojovat proti pandemii, rasismu a vnitřnímu terorismu. Biden složil slavnostní přísahu do rukou předsedy amerického nejvyššího soudu Johna Robertse a stal se 46. prezidentem Spojených států.
20. 1. 2021Aktualizováno20. 1. 2021, 21:32|

Zemřela soudkyně Nejvyššího soudu USA Ginsburgová. Trump ji chce okamžitě nahradit

Ve věku 87 let v pátek zemřela soudkyně amerického Nejvyššího soudu Ruth Baderová Ginsburgová. Podlehla komplikacím spojeným s rakovinou slinivky břišní. Její úmrtí by podle agentury Reuters mohlo ještě více převážit poměr sil v devítimístném senátu Nejvyššího soudu na stranu konzervativců, kteří měli dosud převahu pěti ku čtyřem. Prezident Donald Trump uvedl, že ji musí republikáni okamžitě nahradit, byť jeho předchůdci Baracku Obamovi stejné rozhodnutí v posledním roce mandátu neumožnili.
19. 9. 2020Aktualizováno19. 9. 2020, 17:42|

Nejvyšší soud USA odmítl sexuální diskriminaci na pracovišti

Nejvyšší soud Spojených států v pondělí podpořil práva sexuálních menšin, když rozhodl, že zlomový zákon ze 60. let zakazující diskriminaci na pracovišti chrání také homosexuály a transgenderové osoby. Většina soudního senátu se přiklonila k výkladu, že zaměstnavatel, který člověka s menšinovou sexuální orientací kvůli této vlastnosti propustí, daný federální zákon porušuje, informují světové zpravodajské agentury.
15. 6. 2020|

Trumpův exporadce prý tvrdí, že mu prezident přiznal nátlak na Ukrajinu. Demokraté chtějí, aby svědčil

Američtí demokratičtí senátoři chtějí, aby v případu ústavní žaloby na Donalda Trumpa vypovídal prezidentův bývalý bezpečnostní poradce John Bolton. O jeho předvolání usilují obzvláště poté, co byly zveřejněny výňatky z Boltonovy připravované knihy. Podle nich se Trump svému exporadci loni svěřil, že chce zmrazit vojenskou pomoc Ukrajině, dokud mu Kyjev nepomůže v kampani před letošními prezidentskými volbami. O tom, zda bude Bolton jako svědek skutečně předvolán, by měli senátoři hlasovat v pátek.
29. 1. 2020Aktualizováno29. 1. 2020, 19:20|