TÉMA

3D tisk

Místo dřeva plast. Zlínští vědci vytvořili violoncello pomocí 3D tisku

Nejvhodnější materiály na výrobu violoncell vytisknutých na 3D tiskárně vyvíjejí vědci z Fakulty technologické (FT) zlínské Univerzity Tomáše Bati (UTB). Spolupracují s přerovskou firmou Sensio.cz, která elektrická violoncella pomocí 3D tisku vyrábí. Vývoj trval asi dva roky, testovalo se více materiálů, řekl Tomáš Zvoníček, který se v rámci doktorského studia věnuje vývoji violoncella a studiu akustických vlastností.
29. 8. 2023|

První vesmírná raketa vyrobená na 3D tiskárně odstartovala z Mysu Canaveral. Úspěch byl jen částečný

Americká společnost Relativity Space se už několik let snaží prokázat, že je možné i tak složité a konstrukčně náročné stroje, jako jsou kosmické rakety, vyrábět pomocí 3D tiskáren. Teď se pokusila o start – výsledky jsou rozporuplné.
23. 3. 2023|

Český výzkum je jako raketa, která se odlepila od rampy a začíná zrychlovat, říká vesmírný architekt

Týden vesmíru v Čechách (Czech Space Week) přilákal účastníky z 35 zemí světa. Podle vesmírného architekta a designéra Tomáše Rouska to potvrzuje, že i v tuzemsku mají vesmírné projekty obrovský potenciál. Oblast českého vesmírného průmyslu a výzkumu bych přirovnal k raketě, která se odlepila od odpalovací rampy a začíná zrychlovat, řekl Rousek v Událostech, komentářích.
30. 11. 2022|

Lékaři v Ústí nad Labem voperovali pacientovi část pánve vytvořené 3D tiskárnou

Vůbec poprvé v Česku nahradili lékaři pacientovi část kosti implantátem z 3D tiskárny. Sedmdesátiletému muži v nemocnici Krajské zdravotní v Ústí nad Labem voperovali pánevní jamku vytisknutou z titanového prachu. Tuto první operaci hradila pacientovi pojišťovna spolu s nemocnicí. O financování dalších budou lékaři jednat. Podobných pacientů totiž přibývá.
8. 7. 2022|

V Nizozemsku vytiskli třicetimetrový most. Ušetřili až čtyřicet procent materiálu

V nizozemském městečku Nijmegen otevřeli nejdelší betonový most na světě, který je postavený pomocí 3D tisku. Na jeho stavbě spolupracovala nedaleká univerzita. Projekt dokázal ušetřit až čtyřicet procent materiálu, a tedy i peníze.
4. 10. 2021|

Očkování by se mohlo podávat pomocí náplastí s mikrojehličkami. Vědci vymysleli, jak je vyrábět 3D tiskem

Vědci ze Stanfordovy univerzity a Severokarolínské univerzity v Chapel Hill vytvořili očkovací náplast vytištěnou na 3D tiskárně. Vakcína podaná skrze ni poskytuje větší ochranu než typická očkovací injekce, uvádí vědci.
27. 9. 2021|

Model nenarozeného dítěte podle ultrazvuku nově tisknou v nemocnici v Děčíně

Zdravotní sestry v děčínské porodnici se učí pracovat s 3D tiskárnou; nastávajícím matkám nabízejí iModel ještě nenarozeného dítěte vytisknutý podle ultrazvuku. Mezi těhotnými je o začínající službu zájem.
16. 7. 2021|

Český pavilon bude v Dubaji vyrábět vodu ze vzduchu. Vsadili jsme na hi-tech, vysvětlil Potužník

Výroba vody ze suchého pouštního vzduchu, 3D tisk, český design, umění a technologie. To vše má světu představit český pavilon na výstavě Expo v Dubaji. Kvůli pandemii začne s ročním zpožděním 1. října. Při rozhodování o finálních úpravách interiérů pavilonu pomáhá i jeho model převedený do virtuální reality. Hostem Událostí, komentářů byl generální komisař české účasti na výstavě Jiří František Potužník.
20. 5. 2021|

3D tisk je sexy, technologie jsou budoucnost, říká podnikatel roku Průša

Náš obor je sexy a technologie jsou budoucnost, říká podnikatel Josef Průša, který uspěl v anketě EY Podnikatel roku. Mluví o 3D tisku, o který se začal zajímat před jedenácti lety. Loni přišel s nápadem vyrobit ochranné obličejové štíty, které se staly jedním ze symbolů zápolení s pandemií. V Byznysu ČT24 zakladatel firmy Prusa Research řekl, že chce v lidech probudit lásku k technologiím.
8. 4. 2021|

Izraelská firma se chystá tisknout náhražku masa ve velkém. Do konce roku chce na evropský trh

Izraelská společnost Redefine Meat získala 29 milionů dolarů (612,7 milionu korun) na výstavbu velké pilotní továrny na výrobu náhražky masa za pomocí 3D tiskáren. V nabídce firmy jsou kopie hovězího masa na steaky vyrobené z rostlinných bílkovin. S nabídkou se zaměřuje na restaurace v Izraeli, Evropě a v Asii. Maso z továrny chce firma začít prodávat ještě letos, píše agentura Bloomberg.
16. 2. 2021|

Zahradní nábytek z odpadu. Vědci v Brně vyvinuli 3D tiskárnu, která to dokáže

Nové využití pro vyřazené termoplasty, ze kterých se vyrábí například součásti do aut, našli výzkumníci z Vysokého učení technického v Brně. Z odpadu umí pomocí 3D tiskárny a robota vyrobit například zahradní nábytek. Do budoucna chtějí vědci pracovat i na dalších prototypech a vyvinout tak novou technologii pro nakládání s odpadními materiály.
19. 2. 2020|

Vytiskneš a bydlíš. V Dubaji oficiálně dokončili největší 3D stavbu na světě

Tisk pomocí 3D technologie rychle proniká do všech průmyslových oblastí. Nyní ho využili i stavitelé v Dubaji. Díky speciálnímu rameni, které se dovede otočit kolem své osy a měnit výšku na základě počítačového plánu, postavili největší 3D budovu světa. Nová technologie by v budoucnu mohla podstatně zrychlit konstrukci domů. Představitelé Dubaje zároveň říkají, že do roku 2030 chtějí, aby 25 procent nových staveb bylo vytištěných 3D procesem.
13. 2. 2020|

Takhle zní hlas ze záhrobí. Vědci rekonstruovali řeč tři tisíce let mrtvého egyptského kněze

Archeologové splnili přání pradávnému egyptkému knězi. Muži, který žil zhruba před třemi tisíci lety, dokázali za pomocí magnetické rezonance a 3D tisku vrátit hlas.
24. 1. 2020|