TÉMA

Fórum

Macron v Praze vyzdvihl jadernou spolupráci. O dostavbu českých bloků soupeří Francie s Koreou

Francouzský prezident Emmanuel Macron na Česko-francouzském jaderném fóru řekl, že chce s spolupráci s Českem v rozvoji jaderné energetiky posilovat, země by měly sdílet například společný vědecký a diplomatický přístup. Technologie je podle něj klíčová pro zachování nezávislosti a konkurenceschopnosti kontinentu. Česká vláda se v současnosti chystá rozhodnout, zda zadá stavbu jednoho, dvou, nebo čtyř nových bloků. Účastníkem tendru je kromě korejské KHNP i francouzská státní společnost EDF, jejíž nabídku francouzská hlava státu podpořila.
5. 3. 2024Aktualizováno5. 3. 2024, 14:10|

Piráti znovu zvolili předsedou Ivana Bartoše. Stranu povede do čtvera voleb

Předsedou Pirátů zůstává Ivan Bartoš. Jeho protikandidátkou byla europoslankyně Markéta Gregorová, oba se v debatě před hlasováním vyslovili pro setrvání strany ve vládě. Kromě předsedy vybrali Piráti také místopředsedkyně. První místopředsedkyní Pirátů bude poslankyně Klára Kocmanová, druhou Gregorová. Třetí místopředsedkyní je jihomoravská krajská radní Jana Holomčík Leitnerová, čtvrtou zastupitelka obce Krnsko Dominika Poživilová Michailidu.
13. 1. 2024Aktualizováno13. 1. 2024, 21:04|

Členové Pirátů chtějí změnu způsobu vedení, říká Michailidu. Špoták by si přál větší soudržnost

Zástupkyně ministra pro legislativu a členka Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí Jana Michailidu (Piráti) v Pirátské straně cítí poptávku po změně způsobu, jakým je partaj vedena a jakým se snaží dělat reformy. Řekla to v pořadu 90' ČT24. Vyzyvatelé na funkci předsedy strany se tak podle ní najdou. Kandidovat chce třeba i hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti), který by si přál, aby strana byla soudržná tak jako v roce 2017.
9. 11. 2023|

Piráti odvolali Michálka z Republikového výboru

Piráti v on-line hlasování Celostátního fóra těsnou většinou rozhodli o odvolání předsedy sněmovního klubu Jakuba Michálka z širšího vedení – Republikového výboru. Michálek potom na sociální síti Instagram oznámil, že rozhodnutí respektuje a v úterý podá rezignaci i na funkci šéfa sněmovní frakce. Dál se chce věnovat přípravě protikorupčních zákonů a modernímu řízení projektů státu. „Reformy vnitřku Pirátské strany čekají na někoho jiného,“ konstatoval.
6. 11. 2023Aktualizováno6. 11. 2023, 23:47|

Zelenskyj oznámil vznik mezinárodní zbrojařské aliance. Z Ukrajiny chce světového výrobce

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil založení mezinárodní aliance zbrojařského průmyslu. Jejím účelem má být mimo jiné posílení obranného potenciálu Ukrajiny. Sobotního zbrojařského fóra v Kyjevě se podle něj zúčastnili zástupci 252 zbrojařských firem z více než třiceti zemí včetně České republiky. Zelenskyj také uvedl, že Ukrajina jako první země na světě vytváří flotilu námořních dronů. Podle prezidenta Rusové kvůli tomu začali ukrývat své válečné lodě.
30. 9. 2023Aktualizováno30. 9. 2023, 19:26|

Deník N: Šéf Pirátů Bartoš se sešel s Blažkem. Chce po něm splnění pěti podmínek

Předseda Pirátů Ivan Bartoš se ve středu sešel s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS), kterého Piráti kritizují. Bartoš mu předal pět podmínek, které po něm a případně po premiérovi Petru Fialovi (ODS) bude chtít splnit, píše web Deník N. Blažek prý s pěticí kroků souhlasil, uvádí server.
29. 6. 2023|

Blažek podle usnesení Pirátů ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát

Pavel Blažek (ODS) ve funkci ministra spravedlnosti ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát i plnění cílů programového prohlášení vlády, usnesli se v on-line hlasování Piráti. Předseda strany Ivan Bartoš chce situaci prodiskutovat s premiérem Petrem Fialou (ODS). Usnesení reaguje na možný střet zájmů ministra spravedlnosti ve vztahu k prošetřování bytové kauzy v Brně. O možných variantách postupu hlasovalo 514 členů Pirátů, pro přijetí usnesení se vyslovilo 369 z nich. Blažek upozornil, že nedůvěru mu on-line vyjádřila méně než třetina Pirátů s právem hlasovat. Zdůraznil naopak podporu své brněnské ODS.
19. 6. 2023Aktualizováno19. 6. 2023, 22:07|

„Stojím tu obtěžkaný vinou.“ Steinmeier jako první poválečný německý prezident vystoupil v památníku holocaustu

Frank-Walter Steinmeier v projevu u příležitosti 75. výročí osvobození nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi přiznal zodpovědnost Němců za vyvraždění šesti milionů Židů za druhé světové války. V jeruzalémském památníku holocaustu Jad Vašem promluvil jako první poválečný prezident Německa. Do Izraele se sjeli nejvyšší představitelé pěti desítek států. Českou republiku zastupuje premiér Andrej Babiš (ANO).
23. 1. 2020Aktualizováno23. 1. 2020, 20:07|

Předsedou Pirátů zůstává Ivan Bartoš, první místopředsedkyní Olga Richterová

Ivan Bartoš zůstává v čele Pirátů. Předsednickou funkci obhájil v sobotu na celostátním fóru v Ostravě. Na stejnou pozici kandidovali také poslanec Mikuláš Ferjenčík a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Pikal. Pikal se stal nakonec místopředsedou, zvolen byl také Radek Holomčík a Martin Kučera, jako první místopředsedkyně pokračuje Olga Richterová. Nové vedení by mělo stranu dovést do krajských a následně do sněmovních voleb.
11. 1. 2020Aktualizováno11. 1. 2020, 19:15|