TÉMA

Novoroční projev

Vládní koalici rozděluje téma přijetí eura. Stanjura nyní považuje debatu za zbytečnou

TOP 09 chce společně s hnutím Starostové a nezávislí (STAN) letos vytvořit pozici vládního zmocněnce pro přijetí eura a debatovat o vstupu Česka do systému směnných kurzů ERM II., což je předstupeň pro přijetí společné evropské měny. Ve prospěch přijetí eura se vyslovují i zástupci KDU-ČSL a Pirátů. Naopak ODS jako jediná stana vládní koalice trvá na koruně. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) proto považuje debatu o euru v současné době za zbytečnou.
2. 1. 2024|

„Nemůžeme se kvůli strachu vzdát svobody,“ zdůraznil prezident Pavel v novoročním projevu

Česká společnost se po prosincovém masakru na filozofické fakultě v Praze musí snažit překonat strach, který v ní krutý čin střelce vyvolal, protože není možné na úkor strachu obětovat svobodu. Prezident Petr Pavel to uvedl v novoročním projevu. Lidi vyzval k tomu, aby neignorovali problémy ve svém okolí a sami usilovali o větší bezpečí komunity a celého národa. Pavel dále ocenil stabilitu současné vládní koalice, ale vytknul jí, že neumí své nepopulární, ovšem nutné reformy dostatečně vysvětlit veřejnosti.
1. 1. 2024Aktualizováno1. 1. 2024, 20:03|

Fiala označil Pavlův projev za povzbuzující, Okamura za snahu vyvinit vládu z jejích chyb

Zástupci vládních stran na novoročním projevu prezidenta republiky Petra Pavla oceňují vyváženost a povzbuzující vyznění. Z opozice zaznívají hlasy, že Pavel zvolil témata, která současnému kabinetu nahrávají.
1. 1. 2024Aktualizováno1. 1. 2024, 15:57|

Fiala v novoročním projevu odmítl poraženecký postoj. Krize zvládneme, věří

Premiér Petr Fiala (ODS) v neděli vystoupil s novoročním projevem. Připomněl během něj třicet let existence České republiky a zhodnotil vývoj země. Český národ podle něj na sebe může být hrdý a neměl by se považovat za bezvýznamný. Zdravé sebevědomí i neztrácení naděje podle něj pomůžou zvládnout krize, ve kterých se nejen Česko ocitlo. Fiala také nastínil plán vlády na jejich řešení – škrty ve státních výdajích o 70 miliard korun, investice do obrany nebo pokračování v transformaci energetiky.
1. 1. 2023Aktualizováno1. 1. 2023, 20:16|

Věcný a státnický, hodnotí koaliční politici Fialův projev. Podle opozice byl ale povrchní a nenabídl řešení

Premiér Petr Fiala (ODS) dokázal ve svém prvním novoročním projevu ve funkci popsat hlavní problémy země i nastínit řešení, shodli se předsedové koaličních stran. Fialův projev hodnotí jako věcný a státnický. Naopak zástupci opozice projev kritizovali. Fiala podle nich pokračoval ve volební kampani a nenabídl konkrétní řešení problémů.
1. 1. 2022|

Letošní rok bude jeden z nejsložitějších, řekl Fiala v novoročním projevu

Novoroční projev přednesl předseda české vlády Petr Fiala (ODS). Letošní rok podle něj bude jedním z nejsložitějších a nejtěžších od vzniku samostatné České republiky. Bude se muset vypořádat s potížemi způsobenými inflací, růstem cen energií i s epidemií covidu-19. Vyřešit je podle něj potrvá dlouho. Doufá, že první pozitivní výsledky přijdou ještě před koncem roku. Jde již o druhý projev vysokého ústavního činitele na Nový rok, předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) k národu promluvil po poledni.
1. 1. 2022Aktualizováno1. 1. 2022, 20:32|

30 let zpět: Obtížný proces našeho nového historického sebehledání

Novoroční projev prezidenta republiky o „zneklidňujícím stavu naší země“ na přelomu let 1991 a 1992. Václav Havel ocenil budování demokratické společnosti a jejích institucí, s politováním však upozornil také na řadu jejích neduhů. Za nejnaléhavější problém označil neschopnost české a slovenské politické reprezentace najít společnou řeč ohledně budoucího soužití obou národů ve společném státě.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
1. 1. 2022|

Nepřemýšlejme nevolnicky, vyzvala Čaputová v novoročním projevu

Máme za sebou těžký rok, ale také rok, ve kterém jsme se už v nových podmínkách naučili trochu žít a přizpůsobit se změnám, řekla v novoročním projevu slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Slováky zároveň vyzvala, aby se semkli při řešení pandemie, nedali se vyprovokovat projevy nenávisti a aby nepřemýšleli „nevolnicky“.
1. 1. 2022|

Předání moci po volbách proběhlo kultivovaně, ocenil předseda Senátu Miloš Vystrčil

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) ocenil v novoročním projevu kultivované předání moci po loňských sněmovních volbách. Vyzdvihl přístup expremiéra Andreje Babiše (ANO) i prezidenta republiky Miloše Zemana. Letos pak bude pro ČR důležité zvládnout koronavirovou pandemii, rostoucí ceny či zadlužení, uvedl Vystrčil. Vyzval proto k sebevědomé slušnosti, větší smířlivosti a k solidaritě podobné té, kterou lidé projevili při nápravě škod po loňském tornádu na Moravě.
1. 1. 2022Aktualizováno1. 1. 2022, 15:44|

Novoroční projev nového kancléře. Scholz vyzývá k solidaritě, rozdělení v německé společnosti nevidí

Německý spolkový kancléř Olaf Scholz vyzývá k solidaritě a soudržnosti v boji proti koronaviru i během nadcházející obnovy země. Ve svém prvním novoročním projevu ve funkci kancléře také apeluje na občany, aby se kvůli rychle se šířící variantě omikron nechali naočkovat, a žádá o pochopení nově zavedených omezení. Scholzův zhruba desetiminutový projev odvysílají německé televize v pátek večer, o jeho obsahu předem informovala média.
31. 12. 2021|

„Rok 2021 začíná neutěšeně.“ Nadějí je vakcína, prohlásil Babiš v novoročním projevu

Rok 2021 začíná podle premiéra Andreje Babiše (ANO) neutěšeně, Česku se zatím nepodařilo zkrotit epidemii koronaviru. Uvedl to v novoročním projevu. Pandemie podle něj ukázala, jak jsme přes veškeré moderní technologie zranitelní a že způsob života nemusí být samozřejmý. Ukázala ale také lidskou solidaritu, prohlásil. Naději vidí předseda vlády ve vakcíně. Cesta k proočkovanosti je ale dlouhá, uvedl s výzvou k zachovávání ostražitosti.
1. 1. 2021Aktualizováno1. 1. 2021, 23:05|

Táhnout za jeden provaz je v našem zájmu. Vystrčil v novoročním projevu vyzval k jednotě a odpovědnosti

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) poděkoval v novoročním projevu zdravotníkům a všem, kdo se v loňském roce podíleli na boji s pandemií. Vyzval také k solidaritě a spolupráci nejen v boji s koronavirem. Svým prvním novoročním projevem navázal na tradici, kterou založil jeho loni zesnulý předchůdce Jaroslav Kubera (ODS).
1. 1. 2021Aktualizováno1. 1. 2021, 16:18|

Život Rusů se vrátí k normálu, vyjádřil Putin naději v novoročním projevu

Ruský prezident Vladimir Putin ve svém novoročním projevu konstatoval, že uplynulý rok byl mimo jiné kvůli pandemii koronaviru obtížný pro všechny. Vyjádřil také naději, že v nadcházejícím období se podaří Rusům vrátit k normálnímu životu. Agentura TASS upozornila, že Putinovo letošní novoroční přání trvalo šest minut, nejdéle ze všech jeho podobných vystoupení v 21. století.
31. 12. 2020|

„Nikdy jsme nevyhlíželi nový rok s takovou nadějí,“ řekla Merkelová v novoročním poselství

Pandemie nemoci covid-19 se stala politickým, sociálním i ekonomickým úkolem století. Ve svém poselství k nadcházejícímu roku 2021, které v předstihu zveřejnila média, to říká německá kancléřka Angela Merkelová. Varuje sice, že zima bude těžká, zároveň ale ujišťuje, že Německo se může spolehnout nejen na vakcínu, ale i na sebe samotné. S novoročním projevem před Němce předstupuje Merkelová zřejmě naposledy. V září zemi čekají volby, ve kterých se po 16 letech v čele vlády již o úřad kancléřky nebude ucházet.
31. 12. 2020|

Babiš chválí HDP a export, ale mnoho lidí strádá a má exekuce, kritizují premiéra Bartoš i Okamura

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu ve svém novoročním projevu vyzdvihl, že se České republice ekonomicky daří a země roste a bohatne. Předseda Pirátů Ivan Bartoš ale upozorňuje, že miliony lidí nejsou ekonomicky zabezpečeny a strádají. Předseda SPD Tomio Okamura zase připomněl statisíce lidí v exekuci. Projevu premiéra Babiše i dalších ústavních činitelů se věnoval pořad Události, komentáře.
3. 1. 2020|

Kubera v novoročním projevu varoval před omezováním svobody. Kritizoval „politickou korektnost“ a „zelené tsunami“

Před omezováním svobody a vlivem sociálních sítí v novoročním projevu varoval předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Pozastavil se nad rozmachem „zeleného byznysu“, který je prý založen na šíření strachu z klimatických změn. Pozitivně naopak hodnotil změny, kterých Česko za tři desetiletí dosáhlo.
1. 1. 2020Aktualizováno1. 1. 2020, 14:14|

30 let zpět: Naše země nevzkvétá

První leden 1990 a možná nejdůležitější projev Václava Havla. Právě tady zazněla slova, že „Naše země nevzkvétá“.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
1. 1. 2020|

Rozhoduje se ve volbách, ne na ulici ani udáváním do Bruselu, vzkázal v novoročním projevu šéf sněmovny Vondráček

Předseda Poslanecké sněmovny a místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček ve svém novoročním projevu připomněl, že Česká republika „završila třetí dekádu svobodné existence“ a je tak v poločase budování demokracie. „Měli bychom na této cestě pokročit dál,“ dodal mimo jiné šéf sněmovny. Zmínil také klimatické změny, migraci a rovněž protivládní demonstrace a volby v roce 2020. Podle něj bude možná největší výzvou roku 2020 „vydržet sami se sebou“.
1. 1. 2020|