TÉMA

Jízdní řády

Zdraží vlaky, autobusy i městská doprava. Někteří dopravci navýší ceny až o patnáct procent

Jízdenky podraží. Cenu plánují zvednout téměř všichni železniční dopravci. Cestující si připlatí i v meziměstských autobusových spojích a za veřejnou dopravu v řadě měst. Vláda si chce navíc udělat analýzu, jestli by státnímu rozpočtu pomohlo další omezení slev na jízdném pro studenty a seniory.
28. 11. 2022|

Cestující se postupně vrací do vlaků, některé lokální tratě ale kvůli úsporám zřejmě čeká omezení

Dva a čtvrt roku po začátku covidové pandemie se počty cestujících ve vlacích přibližují původním počtům. Ani jedna vláda přitom nedala železničním dopravcům žádné kompenzace, takže řada z nich se potýká s finančními obtížemi. Lidé si už nyní proto za cestu vlakem připlatí, ceny jízdenek rostou. Počty cestujících jsou klíčové i pro krajské objednatele. Minimálně jeden z nich, Středočeský kraj, už chystá další omezení dopravy na lokálních tratích.
14. 6. 2022|

Strojvedoucí německých drah Deutsche Bahn pokračují ve stávce

Strojvedoucí německé železniční společnosti Deutsche Bahn (DB) i v úterý pokračují ve stávce za vyšší mzdy, která komplikuje cestování milionům lidí. Protest zahájili již v sobotu strojvedoucí nákladních vlaků, ke kterým se v pondělí přidali jejich kolegové z osobní dopravy.
24. 8. 2021|

Dopravci zatím spoje nechávají, do budoucna ale nevylučují omezení

Dopravci k dalšímu omezení spojů kvůli vládním omezením zatím nepřistoupili, ale nevylučují ho. Nedělní spoje pojedou normálně, dál se uvidí podle poptávky na začátku týdne. Vláda od pondělí na tři týdny výrazně omezí pohyb osob. Pro cesty do zaměstnání mimo okres bude potřeba například potvrzení zaměstnavatele, pro cesty k lékaři či na úřady mimo okres pak čestné prohlášení nebo formulář s místem, časem a cílem cesty.
27. 2. 2021|

Stížnosti a pokuty zabraly. Vlakoví dopravci Arriva a Leo Express odstraňují nedostatky

Dva kraje – Pardubický a Liberecký – se dostaly do sporu se soukromými dopravci, kteří od konce loňského roku provozují některé regionální železniční tratě. Uděleny již byly vysoké pokuty a další ještě možná budou následovat. K nejzazšímu kroku, vypovězení smlouvy, však zřejmě nedojde.
17. 1. 2020|

Zmatek na železnici. Na některých tratích v neděli poprvé vyjeli soukromí dopravci

Desítky výrazně zpožděných vlaků, několik spojů, které nedojely vůbec, a zmatky mezi cestujícími. I tak vypadala neděle na železnici. Od půlnoci platí nové jízdní řády. České dráhy musely přenechat asi pět procent přepravy soukromým dopravcům a někteří z nich měli potíže.
15. 12. 2019|