TÉMA

Fondy

Schodek všech veřejných rozpočtů bude letos asi o třicet miliard vyšší než před rokem

Česko se letos zřejmě zadluží víc než loni. Schodek všech veřejných rozpočtů – tedy toho státního, různých fondů a samospráv – bude zhruba o třicet miliard vyšší než před rokem. ČT to potvrdil šéf Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl i ministerstvo financí. Deficit veřejných rozpočtů letos stoupne na 3,6 procenta HDP z loňských 3,2. Vybrané daně z příjmu firem vylepšily loňskou srovnávací základnu.
7. 10. 2023|

Median: Češi kvůli inflaci nejčastěji investují do zlata

Češi kvůli ochraně před inflací nejčastěji volí uložení peněz do investičního zlata, termínovaných vkladů nebo realitních fondů. Zatímco investice do zlata preferuje 24 procent lidí, termínovaný vklad 21 procent a fondy investující do nemovitostí 19 procent. Zhruba 60 procent lidí vnímá znehodnocení úspor stejně velkým problémem jako zdražování. Vyplývá to z únorového průzkumu agentury Median mezi dvěma tisíci respondenty.
19. 3. 2023|

Pojišťovny navýšily příspěvky. Nejčastěji se využívají na dentální hygienu či očkování

Zdravotní pojišťovny letos navýšily částky některých příspěvků z fondů prevence. Mezi nejčastěji poptávané patří například ten na dentální hygienu, očkování nebo na pohybové aktivity. K dispozici je přes dvě a čtvrt miliardy korun.
10. 2. 2023|

Na Sicílii odsoudili 91 lidí v kauze pastvinové mafie. Podváděli s dotacemi z EU

Soud na Sicílii poslal do vězení 91 lidí dohromady na více než 600 let kvůli podvodům se zemědělskými dotacemi čerpanými z fondů Evropské unie. Podle italských médií jde o jeden z největších procesů tohoto druhu. Rozsudek soudu první instance jeho předseda četl v noci na úterý víc než hodinu, informují italská média.
1. 11. 2022|

Reportéři ČT: Vítkovice Steel mají zmrazené akcie kvůli údajnému vlivu ruské státní banky

Ocelářský podnik Vítkovice Steel má už dva měsíce zmrazené akcie. České úřady to udělaly kvůli podezření, že známou ostravskou firmu ovládá ruský stát. Po privatizaci v roce 2005 se dostaly do rukou oligarchy Romana Abramoviče a odtud pak do ruské státní banky, která dnes spolufinancuje válku na Ukrajině. Po stopách ruského vlivu na výrobce ocelových plechů se vydal Reportér ČT Michael Fiala.
27. 6. 2022|

Uprchlíky z Ukrajiny budou moci dobrovolně přebírat i další státy EU

Země, které se pro uprchlíky z Ukrajiny stávají novým domovem, začínají být na hraně svých vlastních kapacit. I proto se ministři vnitra členských států Evropské unie shodli, že uprchlíky budou přebírat také další. A to na zcela dobrovolném základu. Unie také poskytne Česku vakcíny pro ukrajinské uprchlíky.
29. 3. 2022|

30 let zpět: Zahájení předkola kupónové privatizace

Před 30 lety bylo zahájeno předkolo kupónové privatizace. Samotné první kolo začalo až v květnu, už od února však zájemci mohli na poštách nakupovat kupónové knížky a k nim určené známky. Jaký byl o nákup zájem a zda pošty nápor lidí zvládaly, ukazují reportáže z Prahy a Tábora.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
17. 2. 2022|

Evropská komise strhne Polsku z fondů kvůli Turówu 15 milionů eur. Varšava se bude bránit

Evropská komise oznámila Polsku, že mu z fondů Evropské unie strhne část pokuty uložené kvůli pokračování provozu Dolu Turów. První část dluhu, který má Polsko jako vůbec první země platit za neuposlechnutí příkazu unijního soudu, činí přibližně 15 milionů eur (363 milionů korun). Částku musí Polsko platit bez ohledu na to, že Praha minulý týden po uzavření mezivládní dohody s Varšavou stáhla u unijního soudu v Lucemburku žalobu. Jedna z podmínek dohody, bariéra mající zabránit odtoku podzemních vod z Česka, je po dvou letech stavby dokončena.
8. 2. 2022Aktualizováno8. 2. 2022, 13:32|

Dosažení dluhové brzdy se aktuálně odsunulo o dva až tři roky, uvedla rozpočtová rada

Česká republika by při aktuálním vývoji ekonomiky a plánech ministerstva financí ohledně konsolidace veřejných financí dosáhla takzvané dluhové brzdy později než v roce 2024, a to zhruba o dva až tři roky. Vyplývá to z pravidelné čtvrtletní zprávy o stavu veřejných financí, kterou zveřejnila Národní rozpočtová rada (NRR).
2. 9. 2021Aktualizováno2. 9. 2021, 14:57|

Moskevský soud označil fondy Navalného za extremistické. Končí tak jejich činnost

Moskevský soud ve středu podle očekávání vyhověl žádosti prokuratury a uznal fondy a štáby spojené s vězněným opozičníkem Alexejem Navalným za extremistické organizace. Verdiktem vstoupil zároveň v platnost zákaz jejich činnosti. Oznámila to večer agentura TASS s odvoláním na sdělení tiskové služby soudu. Jednání se konalo s vyloučením veřejnosti. Podle agentury Reuters rozsudek znamená, že žádný z členů Navalného organizací nebude smět kandidovat v zářijových volbách do parlamentu.
9. 6. 2021|

Zlato překonalo osmileté maximum, letos zdražilo o šestnáct procent

Cena zlata překonala osmileté maximum. V úterý po 17:00 se troyská unce na promptním trhu prodávala podle agentury Reuters za téměř 1769 dolarů, což byla nejvyšší hodnota od roku 2012. Zlato tak od začátku roku zdražilo o více než šestnáct procent. Za růstem v poslední době jsou podle analytiků především obavy z příchodu druhé vlny pandemie i přetrvávající nízká úroveň úrokových sazeb.
23. 6. 2020|
Události komentáře

Věta o jaderné energetice v závěrech summitu dává Česku zelenou, tvrdí Petříček

Premiér Andrej Babiš (ANO) prosazoval na summitu Evropské unie uznání jádra jako „čistého“ energetického zdroje a požadoval ujištění v tom smyslu, že EU nebude bránit rozvoji jaderné energetiky v ČR. Do závěrů summitu se dostala obecná formulace: „Některé členské státy daly najevo, že využívají jadernou energii jako součást svého energetického mixu“. Nic nám tudíž nebrání v přechodu z uhlí na jádro, interpretoval formulaci v Událostech, komentářích ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).
14. 12. 2019|