TÉMA

Muzeum východních Čech

Při stavbě dálnic na východě Čech se daří odkrývat miliony artefaktů, nechybí ani tisíce let staré předměty

Na východě Čech probíhá historicky největší záchranný archeologický výzkum. Stavby dálnic D35 a D11, obchvatů a přivaděčů odkrývají miliony historických artefaktů – od keramických střepů až po unikátní, tisíce let staré kovové předměty. Archeologové nyní v zimě pracují na jejich katalogizaci. Protřídit, prozkoumat a označit všechny nálezy nicméně potrvá roky. Podle expertů se něco podobného už zřejmě nebude opakovat.
20. 2. 2024|

Hračky minulého století připomínají dospělým jejich dětský svět v Muzeu východních Čech

Muzeum východních Čech zahájilo poslední letošní výstavu Kouzlo hraček. Expozice představí návštěvníkům hračky převážně z druhé poloviny dvacátého století z rodinné sbírky Věry Dvořáčkové. Dospělé návštěvníky vtáhnou zpět do dětských let například mončičáci, plechové hračky na klíček, céčka, stavebnice Merkur nebo igráčci. Přehlídka čítá zhruba dvě stě exponátů. Výstavu doprovází i dobové fotografie dětí s hračkami.
9. 11. 2023|

Objevené germánské sídliště na Hradecku je výjimečné, tvořily ho dvorce i ulice

Germánské sídliště z doby římské u Sadové na Hradecku objevené letos mezi říčkou Bystřicí a železniční tratí nemá podle archeologů na východě Čech obdoby. Jde o soustavu několika dvorců včetně výrobních objektů, které vymezovaly ulice i veřejná prostranství. Sídliště pravděpodobně obývala tehdejší elita, řekl vedoucí archeologického oddělení Muzea východních Čech (MVČ) v Hradci Králové Miroslav Novák. Vědci je datují do třetího až čtvrtého století našeho letopočtu, nálezy dál analyzují.
31. 10. 2023|

Regály tak jako v roce 1911. Jaroměř otevřela památkově chráněný Wenkeův obchodní dům

Jaroměř na Náchodsku v neděli po téměř tříleté rekonstrukci slavnostně otevřela Wenkeův obchodní dům, který je sídlem městského muzea. Oprava modernistické budovy z roku 1911, která je od roku 2017 národní kulturní památkou, přišla na třicet milionů korun. Součástí investice byla i oprava sousedního domu, čímž muzeum významně rozšířilo výstavní plochu.
26. 3. 2023Aktualizováno26. 3. 2023, 20:02|

Archeologové v trase dálnice D35 našli hroby únětické kultury a nevysvětlitelnou krávu

Archeologové z trasy budoucí dálnice D35 v úseku mezi Sadovou a Hořicemi hlásí první objevy. K zatím nejpozoruhodnějším patří pohřebiště z doby bronzové mezi obcemi Klenice a Horní Černůtky. Kuriózním nálezem z období novověku jsou kosterní pozůstatky krávy s odříznutou hlavou uloženou v břiše. Zkoumaný úsek měří asi 10,5 kilometru.
17. 11. 2022|

Kraj chce přestavět Vrbenského kasárna v Hradci Králové na muzejní a kulturní centrum

Královéhradecký kraj chce přebudovat chátrající Vrbenského kasárna v centru Hradce Králové na muzejní a kulturní centrum. Náklady na opravu budov a vybudování expozic hejtmanství odhaduje na šest set padesát milionů korun. Zhruba ze tří čtvrtin by jej chtělo financovat z evropských dotačních programů, zejména z Národního plánu obnovy. Na rekonstrukci kasáren už má kraj stavební povolení.
12. 7. 2022|

Muzeum v Hradci Králové pořádá virtuální exkurze do „městské“ přírody i pravěkých svatyň

Omezení volného pohybu neznamená, že by lidé nemohli „chodit“ po památkách nebo do přírody. Oboje je totiž možné alespoň virtuálně. Dvě takové exkurze na dálku nabízí na svém webu Muzeum východních Čech v Hradci Králové. Zájemce provede po tajemných pravěkých stavbách a také jim blíže představí faunu a floru, na které mohou narazit i ve městě, „jakmile vystrčí nos, byť v roušce“.
14. 4. 2020|

Hradec Králové otevřel opravené Kotěrovo muzeum. Reklamuje však vysokou vlhkost

Město Hradec Králové po rekonstrukci a dvouletém uzavření znovu otevřelo Muzeum východních Čech. Oprava cenné secesní budovy, která patří městu a je národní kulturní památkou, přišla na sto milionů korun. Zhruba 75 procent opravy městu zaplatí evropská dotace. Plánovaná muzejní expozice ale zatím chybí. Radnice navíc reklamuje vysokou vlhkost v jednom ze sálů.
1. 11. 2019|