TÉMA

Byznys

Kyjev se musí starat o periferie, jinak o ně může přijít, varuje Krogman

Pokud chce Kyjev udržet Ukrajinu pohromadě, musí podporovat východní periferie, řekl v Interview ČT24 prezident Ukrajinsko-české obchodní komory a majitel firmy Agromino Petr Krogman. Stát se podle něj sice snaží pomoci, ale plošná opatření posilují zejména západ země, což může znamenat riziko pro celistvost Ukrajiny.
21. 2. 2023|

30 let zpět: Nový supermarket v Dolních Měcholupech postavily české firmy

V Praze v Dolních Měcholupech vyrostl před 30 lety další supermarket, a tak se místní občané kromě dostupnějšího nakupování mohli těšit na stovku pracovních příležitostí. Nový objekt vynikal tím, že byl postaven během 12 měsíců pouze českými společnostmi bez účasti zahraničního kapitálu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
29. 8. 2022|

Olympiáda legitimizuje genocidu. Čína se chce pomstít světu a ten selhává, varuje Ujgurka Rushan Abbas

Lidstvo stojí před zkouškou, ve které selhává, je přesvědčena Ujgurka Rushan Abbas, která s organizací Kampaň pro Ujgury roky usilovala o zastavení olympiády v Pekingu kvůli genocidě v Sin-ťiangu. Mezinárodní olympijský výbor viní z legitimizace zločinů proti lidskosti, upozorňuje ale, že nejde pouze o Ujgury, ale o demokracii všude ve světě. Čína totiž minulé století vnímá jako etapu ponížení ze strany Západu a toto století plánuje odplatu. „Moderní kolonizace nevypadá tak, že přijde člověk a namíří vám pušku mezi oči, nevyžaduje hlavně tanků,“ varuje lidskoprávní aktivistka v rozhovoru pro ČT24.
10. 2. 2022|

30 let zpět: Založení prvního československo-amerického podniku Ralston-Bateria s.r.o.

V pražském hotelu Intercontinental bylo slavnostně oznámeno založení největšího společného československo-amerického podniku s názvem Ralston-Bateria s.r.o. Jednalo se o společný podnik Bateria Slaný s nynější společností Energizer Holdings. Proč zájem americké společnosti směřoval právě k nám? A jaké byly prvotní plány společného podnikání?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
27. 6. 2021|

Evropská komise obvinila Apple z porušování antimonopolních zákonů

Evropská komise (EK) v pátek obvinila americkou technologickou společnost Apple z porušování antimonopolních zákonů. Zaslala firmě seznam námitek a požaduje po ní, aby vysvětlila, jakým způsobem uplatňuje pravidla ve svém internetovém obchodě App Store. Komise má totiž podezření, že Apple zneužívá svého dominantního postavení na trhu streamování hudby tím, že zavádí restriktivní pravidla pro vývojáře. Americká firma, kterou už Brusel v minulosti trestal vysokými pokutami za jiné praktiky, vybírání poplatků od konkurence hájí.
30. 4. 2021Aktualizováno30. 4. 2021, 15:29|

Podnikatelé požadují obnovení politických misí do zahraničí, zvyšují podle nich export

Z byznysové sféry se ozývají hlasy volající po obnovení politických misí do zahraničí. Návštěvy v doprovodu ústavních činitelů podle nich výrazně zvyšují export a pomáhají v navazování nových kontaktů. Politici jsou zatím s plánováním cest opatrní.
11. 1. 2021|

Izrael přehodnocuje byznys s Čínou. Přispívá k tomu i tlak z Washingtonu

Izrael v posledních víc než deseti letech výrazně rozvíjel investice a obchod s Čínou. Zatímco dosud panovala v zemi široká politická shoda na tom, že byznys s Čínou je užitečný, nyní se pohled na něj mění a v úvahu se začínají víc brát bezpečnostní faktory. Vliv na měnící se postoj má i tlak ze Spojených států.
13. 8. 2020|

„Žlutý ekonomický kruh.“ Prodemokratické firmy a obyvatelé Hongkongu si navzájem pomáhají

V čínském Pekingu začne o víkendu schůze, která má uvést v platnost zákon o národní bezpečnosti pro Hongkong, podle kritiků omezí jeho demokratické svobody. Jedním z důsledků hongkongských protestů je přitom takzvaná „žlutá ekonomika“ –⁠ lidé podporující demokracii utrácejí peníze u stejně smýšlejících podnikatelů. Systém v době koronaviru pomohl přežít krizi mnoha malým a středním firmám.
27. 6. 2020|
Koronavirus

Zájem o letenky do Itálie kvůli koronaviru klesá. Prodeje se snížily o 70 procent

Zájem Čechů o létání kvůli koronaviru klesá. Prodeje letenek do Itálie se v posledním týdnu meziročně snížily až o sedmdesát procent. Zájem klesá i u dalších destinací v Evropě a Asii. Vyplývá to z informací prodejců. Koronavirus dosud zasáhl 53 zemí po celém světě, úřady přitom hlásí přes 83 tisíc nakažených, většinou s mírným průběhem. V Evropě je nejvíce postižená Itálie.
28. 2. 2020|

V australském Novém Jižním Walesu bují domorodý byznys. Aborigincům pomáhá místní vláda

Původní obyvatelé Austrálie hromadně podnikají. Jen ve státě Nový Jižní Wales otevřeli už na pět set firem. Osmisettisícová menšina, která tvoří jen kolem tří procent celkové populace, stále patří mezi nejchudší vrstvy. Úřady se proto rozhodly zahájit program na podporu jejich byznysu.
2. 11. 2019|