TÉMA

Jiří Bláha

Místo kola radši plavky, vtipkují lidé v Hradci Králové. Tamní cyklostezky se potýkají s problémy

Rozšiřování cyklostezek v Hradci Králové provázejí potíže. Staveniště té v městských lesích za osm milionů korun je pod vodou. Hotová měla být v červnu, práce teď nepokračují. Druhá trasa do Ruseka je sice dokončená, ale i tam způsobuje problémy voda. Dodavatel navíc zkrachoval.
24. 4. 2023|

Předražená lávka v Hradci má stát ještě o dalších pět milionů víc, radní o tom budou jednat

Už nyní je to jedna z nejdražších staveb svého druhu v zemi. Lávka přes Labe v Hradci Králové ale i těsně před otevřením dál zdražuje. Na úterní jednání radních míří návrh na zvýšení ceny o dalších bezmála pět milionů korun. Cena měla být před devíti lety 34 milionů, teď se vyšplhala na víc než pětinásobek, a to na celkem 175 milionů s daní.
17. 2. 2023|

Hradecká lávka pro pěší se zřejmě prodraží. Konečná cena by mohla dosáhnout 170 milionů

Lávka pro pěší a cyklisty přes řeku Labe v Hradci Králové možná opět podraží. Původně měla rozpočet 35 milionů korun. Loni, kdy stavba začala, už byla cena na 160 milionech. Nyní by mohla cena narůst o dalších sedm a půl milionu. Radní sice nárůst nákladů neschválili, přesto míří návrh k zastupitelům. Pokud zastupitelstvo zdražení lávky schválí, bude cena projektu už bezmála na 170 milionech včetně DPH. Lávka má být hotová příští rok v březnu.
16. 8. 2022|

Radní v Hradci Králové upozornili na podezřelou studii o splavnění Labe, vítězem tendru je firma exministra dopravy

Podezření na střet zájmů mají někteří radní v Hradci Králové v případě veřejné soutěže na studii o plavbě na Labi. Vítězem tendru se staly Středoevropský institut pro rozvoj dopravy (SIRDO) s firmou Aquatis. Šéfem institutu je přitom bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík, který je zároveň poradcem jednoho z náměstků primátora, Jiřího Bláhy (ODS). A to přímo ve věci budoucího splavnění Labe.
13. 6. 2022|

Dodavatelé chtějí zvednout cenu multifunkční arény v Hradci Králové

Sdružení tří dodavatelských firem chce zvednout cenu multifunkční arény, která je největší investicí Hradce Králové v posledních desetiletích, a to o jedenáct a půl procenta, tedy skoro o sedmdesát milionů korun. Argumentuje stejně jako většina stavitelů – tedy inflací, zdražováním materiálu i válkou na Ukrajině.
23. 5. 2022|

V rezoluci jsou podle europoslance Knotka lži a je zbytečná. Je nezbytná kvůli vnitřnímu trhu, brání ji Peksa

Evropský parlament schválil rezoluci vyzývající Evropskou komisi k dalším krokům proti České republice kvůli údajnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) ve vztahu ke skupině Agrofert. Europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti) připustil, že dotace, které do Agrofertu jdou, nejsou k tíži evropského, nýbrž jen státního rozpočtu, přesto to považuje ve vztahu k jednotnému unijnímu trhu za nepřijatelné. O rezoluci europarlamentu hovořili v Událostech, komentářích i Interview ČT24 čeští politici působící v Praze i Bruselu.
11. 6. 2021|

Sněmovna schválila návrh odškodnění protiprávně sterilizovaným ženám

Poslanci schválili návrh odškodnění protiprávně sterilizovaných žen. Předlohu nyní dostane k posouzení Senát. Projednávaly se také úpravy dětských skupin, které dříve vznikaly v reakci na chybějící místa v mateřských školách. K hlasování o jejich přeměně na jesle ale nedošlo. Podle kritiků předloha skupiny zlikviduje, ministryně Maláčová ji hájila. Sněmovna také v prvním čtení podpořila novelu poslanců ČSSD, jejímž cílem je zmírnit podmínky pro přiznání ošetřovatelského volna.
4. 6. 2021Aktualizováno4. 6. 2021, 15:18|

Hradec Králové zhasne staré semafory. Chystá se vybudovat desítky „smart“ křižovatek

V Hradci Králové by měla v polovině června začít stavba Inteligentního dopravního systému (IDS) za 229 milionů korun bez DPH. Systém má zvýšit plynulost a bezpečnost dopravy ve městě, s jeho spuštěním se počítá v roce 2023. Součástí systému bude i modul na měření rychlosti aut a hlídání průjezdů křižovatek na červenou. Hlavní částí systému bude osazení 38 křižovatek novými semafory se zabudovaným řízením dopravy.
2. 6. 2021|

Lidé v karanténě či izolaci mají dál dostávat k nemocenské bonus, schválili poslanci

Příspěvek až 370 korun zřejmě budou dostávat lidé v izolaci a karanténě až do konce června. Předpokládá to vládní novela, kterou schválili poslanci zrychleně ve stavu legislativní nouze. Schvalování návrhu KSČM na prodloužení zákonné dovolené o týden nejméně na pět týdnů provázely spory, sněmovna je tak opět nedokončila. Kdy se dolní komora k finálnímu kolu projednávání předlohy vrátí, není jasné. Poslanci naopak schválili vznik vyšetřovací komise k loňské ekologické havárii na Bečvě, zjištění má předložit do září.
21. 4. 2021Aktualizováno21. 4. 2021, 17:48|

Skončila platnost koaliční smlouvy v Hradci Králové. Bude se hledat nové vedení města

Občanští demokraté a ANO ukončili koaliční smlouvu pro menšinovou vládu na radnici stotisícového Hradce Králové. Cílem tohoto kroku je vytvořit prostor pro vznik vedení města založeného buď na novém a pevném koaličním uskupení, nebo na principu otevřeného vedení za účasti dalších stran a hnutí.
29. 3. 2021Aktualizováno29. 3. 2021, 14:06|

Podzemní parkoviště v centru Hradce Králové je možné, ukázaly sondy

Pod historickým Velkým náměstím v centru Hradce Králové je podle geologických rozborů možné postavit podzemní parkoviště. Ukázaly to sondy, které radnice nechala udělat na konci loňského roku na třech místech na náměstí, uvedl mluvčí radnice Petr Vinklář. Proti stavbě podzemních garáží se loni vyslovili východočeští archeologové. Stavba podle nich ohrozí hodnoty, pro které je území chráněno jako památková rezervace.
26. 1. 2021|

Krize ve vedení Hradce Králové pokračuje. Zastupitelé odvolali náměstkyni Pourovou

Zastupitelé Hradce Králové v pondělí neschválili návrh na odvolání z funkcí náměstka primátora Martina Hanouska (Zelení) a radního Adama Záruby (Změna pro Hradec). Funkci náměstkyně naopak opustí Věra Pourová (ANO). Odvolání Hanouska a Záruby navrhl předseda zastupitelského klubu ODS Martin Soukup. Stalo se tak poté, co uskupení Zelení a Změna pro Hradec 26. listopadu vystoupili z vládnoucí trojkoalice, kterou vedle nich tvořily ještě ANO a ODS.
7. 12. 2020|

Developer v Hradci prodává stavební pozemky. Územní plán tam ale stavbu nedovoluje

Na realitním webu se objevil inzerát na prodej parcel a domů v žádané lokalitě v Hradci Králové Svinarech. Developer nabízí 31 domů, které tu plánuje postavit. Problém je v tom, že územní plán města v této zóně žádnou výstavbu nedovoluje.
2. 12. 2020|

V Hradci Králové se rozpadla koalice. Vypověděli ji Zelení a Změna

Uskupení Změna pro Hradec a Zelení vypovědělo koaliční smlouvu o vládě v Hradci Králové s hnutím ANO a ODS. Informoval o tom lídr hradeckých Zelených a náměstek hradeckého primátora Martin Hanousek. Koalice ANO, ODS a Změny pro Hradec a Zelených měla dosud v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 19 hlasů. Změna a Zelení mají tři zastupitele.
26. 11. 2020Aktualizováno26. 11. 2020, 15:41|

Radůza možná vymění harmoniku za tu autobusovou. I další umělci si hledají jinou práci

Kulturní akce jsou od 12. října z důvodu pandemie covidu-19 zakázané, protikoronavirová opatření ale do kultury zasahují už od letošního března. Zrušené a odkládané koncerty nebo představení znamenají pro řadu umělců existenční problémy, zvláště pro ty, kteří nejsou zaměstnanci. Někteří hledají práci mimo svůj obor. Mezi nimi písničkářka Radůza.
17. 10. 2020|

Spor o hradeckou armádní střelnici. Ministerstvo obrany kolem ní vytyčilo ochranné pásmo, město tam chce stavět

Magistrát Hradce Králové je ve sporu s ministerstvem obrany kvůli návrhu nového územního plánu. Armáda vytyčila kolem své střelnice pásmo hlukové zátěže a zablokovala tím budoucí výstavbu v této části města. Návrh územního plánu s ní naopak počítá.
27. 7. 2020|

Správcem stavby fotbalového stadionu v Hradci Králové bude společnost Arcadis

Správcem stavby nového fotbalového stadionu v Hradci Králové bude za 31,8 milionu korun bez DPH společnost Arcadis Czech Republic. Rozhodli o tom zastupitelé města. Učinili tím důležitý krok k vypsání čtvrtého tendru na stavební firmu pro stavbu stadionu. Radnice stavbu fotbalové arény na místě nevyhovujícího všesportovního stadionu připravuje přes 15 let.
29. 6. 2020|

Odkud, kam a proč? Výzkum ukáže, jaký smysl dávají v Česku rychlovlaky

Vysokorychlostní železniční tratě se v Česku zatím začínají projektovat, za pět let by již mohly první úseky začít i fyzicky vznikat a nejpozději do deseti let se po nich začne i jezdit. Zatím bez jednoznačné odpovědi však je ta nejdůležitější otázka: Kdo jimi bude jezdit? Ve spolupráci několika fakult Masarykovy i Karlovy univerzity vzniká výzkum, který by to měl do detailu ukázat.
1. 2. 2020|

Hradec Králové zrušil třetí tendr na lávku i na fotbalový stadion

Zastupitelé Hradce Králové v úterý zrušili i třetí soutěž na stavbu lávky přes Labe v lokalitě Aldis a také třetí tendr na výstavbu fotbalového stadionu. O stavbu obou projektů chce město dál usilovat. Zastupitelé uložili náměstkovi primátora pro investice Jiřímu Bláhovi (ODS), aby v březnu 2020 předložil možné varianty řešení výstavby stadionu.
29. 10. 2019|