TÉMA

Kněz

Církev rozšíří vyšetřování vlivného kněze, který radil i papežům. Desítky žen ho viní ze sexuálního zneužívání

Katolická církev rozšiřuje vyšetřování slovinského kněze Marka Rupnika. Dříve respektovaný duchovní a vlivný umělec, který utvářel moderní výtvarný styl katolické církve ve službách papežů, je obviňován ze sexuálního zneužívání a duševního nátlaku. Stálo ho to už členství v jezuitském řádu i postavení ve Vatikánu. Přitom ale nadále pracuje ve Slovinsku jako kněz.
23. 2. 2024|

Ukrajinská vesnice, ze které místní opět chtějí mít místo k životu. Pomáhají si, jak mohou

V ukrajinské vesnici Kotljareve žije 1500 lidí. Sedmdesát místních mužů odešlo válčit. Jak se žije těm, kteří v ní zůstali, natáčel zpravodaj ČT na Ukrajině Jan Šilhan.
27. 6. 2023|

Soud potrestal čtyři muže v případu vraždy kněze u francouzského Rouenu

V souvislosti s vražedným útokem na katolického kněze Jacquese Hamela ve francouzském Rouenu potrestal soud v Paříži čtyři muže. Nejde přímo o útočníky na církevního představitele, protože ty policie zastřelila. Nejvyšší, doživotní trest si odnesl náborář teroristické organizace Islámský stát (IS) Rachid Kassim, který byl souzen v nepřítomnosti. Úřady se domnívají, že zemřel v řadách této organizace v Iráku. Další tři muži, kteří jsou ve vazbě, dostali tresty od osmi do třinácti let.
9. 3. 2022|

Muži obžalovaní ze spoluúčasti na vraždě kněze u Rouenu stanuli před soudem

V Paříži začal soud se čtyřmi muži obžalovanými ze spoluúčasti na vraždě katolického kněze Jacquese Hamela v roce 2016 v kostele poblíž Rouenu. Před soudem stanuli tři obžalovaní, osud čtvrtého je nejasný, uvedla agentura AFP. Dva útočníky, kteří kněze připravili o život, zabili na útěku policisté. Útok, ke kterému se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS), ve Francii vzbudil silné emoce.
14. 2. 2022|

Před sto lety se narodil biskup Davídek. Za komunismu tajně vysvětil tři ženy i ženaté muže

12. ledna 1921 se narodil Felix Maria Davídek, tajně vysvěcený biskup a zakladatel takzvané podzemní církve v Československu. Jeho společenství Koinotés, které vzniklo v 60. letech, vytvořilo alternativu k oficiální, komunisty velmi ostře sledované církvi. Davídek mimo dohled režimu vysvětil celou generaci kněží, včetně žen a ženatých mužů, čímž se dostal do sporu s Vatikánem. Obdoby podzemních církví sahají do počátku křesťanství vůbec a přežívají dodnes, například v Číně.
12. 1. 2021Aktualizováno12. 1. 2021, 11:19|

Kardinál Pell věděl o zneužívání dětí, uvedla australská komise. Podle ní takto hřešilo sedm procent kněžích

Australský kardinál George Pell věděl o sexuálním zneužívání mladistvých kněžími v Austrálii, nepodnikl ale žádné kroky, aby mu zabránil. Uvedla to australská královská komise, která byla vyšetřením případů pověřena. Její šetření skončilo už v roce 2017, informace týkající se Pella byly však zveřejněny až ve čtvrtek, napsal zpravodajský server BBC News.
7. 5. 2020|

Polská policie navrhla zastavit stíhání kněze z Dětmarovic. Trestný čin neprokázala

Polští policisté vyslechli římskokatolického kněze z Dětmarovic podezřelého z toho, že si v katovickém hotelu domluvil schůzku s nezletilým chlapcem a chtěl s ním mít pohlavní styk. Podle policistů byl mladý muž zletilý a schůzku si domluvil dobrovolně, trestný čin faráři neprokázali.
29. 10. 2019|