TÉMA

Hnojiva

Evropa je jediná, kdo řeší klimatickou změnu, tvrdí Doležal. Podle experta Hnutí Duha je nutné jednat rychle

Povinnost nechávat pole ladem způsobuje problémy i na zbytku polí, kritizoval ve čtvrteční 90' ČT24 prezident Agrární komory Jan Doležal s tím, že nikde mimo Evropu takové podmínky neplatí. Expert na zemědělství Hnutí Duha Martin Rexa říká, že ne každá taková plocha musí nutně omezovat zemědělskou produkci. Klimatická změna podle něj postupuje velmi rychle a je nutné se bavit o změně. Doležal je přesvědčen, že Evropa je jediná, kdo klimatickou změnu řeší.
23. 2. 2024|

Evropa hledá cestu, jak získávat vzácné prvky. Praseodym chce najít v hnojivech

Evropská závislost na vzácných kovech se stává stále větším problémem, hlavně proto, že bez nich se nedají vyrábět moderní technologie. A tak hledá řešení, která by ji zbavila nutnosti nakupovat je z Číny nebo Konga. Tým norského vědce Arneho Ratvika nyní přišel s ambiciózním plánem získávat vzácné prvky z hnojiv.
4. 1. 2024|

Energetická krize se promítá do cen hnojiv. Chybějí dodavatelům i zemědělcům

Drahá a nedostupná hnojiva jsou dalším následkem vysokých cen energií, především plynu, který je potřebný pro jejich výrobu. Vysoké náklady řadu producentů odradily. Sklady tuzemských dodavatelů jsou proto poloprázdné a zemědělci omezují hnojení.
25. 9. 2022|

Šéf OSN Guterres vyzval k odstranění překážek pro vývoz ruských potravin

Ruská hnojiva a zemědělské produkty musí získat přístup na světové trhy. Pokud nebudou odstraněny překážky, které tomu dosud brání, hrozí globální potravinová krize. V sobotu to v Istanbulu podle agentury Reuters uvedl generální tajemník OSN António Guterres.
20. 8. 2022|

Venkovským fotbalovým klubům chybějí hráči i peníze, zachránit je často může jen sloučení

Po letní pauze ožila fotbalová hřiště a začaly soutěže, včetně těch nejnižších – okresních přeborů. Venkovské kluby překonaly zákaz covidové činnosti, teď ale čelí další hrozbě, růstu cen za energie. Kvůli nedostatku hráčů i peněz se začaly oddíly slučovat.
8. 8. 2022|

Nový objev slibuje nahradit zatím nenahraditelná hnojiva pomocí enzymů

Vědcům z Sheffieldské univerzity se podařilo objevit enzym, který umožňuje získávat snadno fosfor. Pokud by se povedlo prosadit ho v průmyslových rozměrech, mělo by to podle autorů studie potenciál nahradit dnešní fosfátová hnojiva, bez nichž je moderní zemědělství nepředstavitelné.
13. 4. 2022|

Válka v „obilnici Evropy“ ohrožuje sýpky. Unie podpoří své zemědělce, aby zabránila nedostatku

Ruskem rozpoutaná válka ohrožuje produkci potravin na Ukrajině. To může znamenat globální problém, protože je napadená země pátým největším exportérem obilí na světě a závislé jsou na ní například Libanon, Sýrie, Somálsko nebo Egypt. Evropská unie kvůli obavám ze zemědělské tísně vyčlenila pět set milionů eur na pomoc evropským zemědělcům a umožní pěstovat plodiny i na půdě, která nyní povinně leží ladem. Připravit se tak chce na možný nedostatek potravin a jejich prudké zdražení.
23. 3. 2022|

Bolsonaro je nepředvídatelný, může podepsat v Moskvě cokoliv, analyzuje odborník na Latinskou Ameriku

Brazilský prezident Jair Bolsonaro je na zahraniční cestě v Moskvě, kde se ve středu setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, to vše v době napjaté situace mezi Ruskem a sousední Ukrajinou. To ale brazilského prezidenta příliš nezajímá, podle Lukáše Perutky z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy mu jde především o sebe a posílení mezinárodního obrazu před nadcházejícími volbami.
16. 2. 2022|

Zemědělcům ztěžuje práci nedostatek hnojiv, hrozí kvůli tomu i zdražení potravin

Práci zemědělců komplikuje prudké zdražování průmyslových hnojiv. Oproti loňsku stoupla jejich cena až trojnásobně, ve skladech mnohdy úplně chybí. To může v příštím roce způsobit menší úrodu a zdražování potravin.
11. 11. 2021|

Senátoři jsou proti omezení telekomunikačního marketingu, sněmovna ho chce povolit jen se souhlasem volaného

Senát vrátil do Poslanecké sněmovny novelu zákona o elektronických komunikacích. Vláda ji chce použít především pro rychlejší zavádění vysokorychlostního internetu, ale senátorům hlavně vadilo omezení možností telefonického marketingu. Poslanci mohou jejich veto přehlasovat, jak upozornil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), ve sněmovně prošla novela téměř jednomyslně. Na problémy naopak v Senátu nenarazila novela zákona o hnojivech, která zavede jednotnou evidenci hnojení.
21. 7. 2021|

30 let zpět: Znečištění Orlické přehrady

Orlická nádrž bývala ještě počátkem 90. let silně znečištěna továrnou na výrobu celulózy, odpadními vodami či zemědělskými hnojivy. Problém řešili ekologové na konferenci v Písku. Navrhli například dobudovat čističky odpadních vod poblíž přehrady.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
22. 3. 2021|

Podzemí Moravského krasu ochrání tráva. Zabrání prosáknutí vody znečištěné hnojivy

Zemědělci začali zatravňovat ornou půdu nad jeskyněmi v Moravském krasu. Ochránci přírody tím chtějí zabránit znečištění podzemní vody v krasovém prostředí nebezpečnými látkami. Směs obohacují různými druhy trav, aby v okolí závrtů vzniklo i pestřejší prostředí pro motýly, vzácné brouky a další živočichy.
18. 10. 2019|