TÉMA

Obecné ohrožení z nedbalosti

Za tlačenici na diskotéce ve Slušovicích uložil soud organizátorovi podmínku. Muž prohlásil vinu a omluvil se

Za předloňskou tlačenici na diskotéce ve Slušovicích na Zlínsku, při které utrpělo zranění dvanáct lidí, uložil zlínský okresní soud jejímu organizátorovi Jiřímu Kotkovi trest odnětí svobody na tři roky s podmíněným odkladem na zkušební dobu tři a půl roku. Vyhověl návrhu státního zástupce. Obhajoba žádala trest odnětí svobody na dva roky s podmíněným odkladem na zkušební dobu tří let. Za obecné ohrožení z nedbalosti muži hrozilo až osm let vězení. Kotek před soudem prohlásil vinu, dříve ji odmítal. Rozsudek není pravomocný, zúčastněné strany si ponechaly lhůtu pro případné odvolání.
20. 3. 2024Aktualizováno20. 3. 2024, 11:33|

Odvolací soud uložil podmíněné tresty v případu pádu mostu ve Vilémově na Vysočině

Odvolací soud v Pardubicích znovu uložil podmíněné tresty pro čtyři muže obžalované kvůli tragickému pádu mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku. Všichni byli odsouzeni na 1,5 roku vězení s podmíněným odkladem na dva roky. Soud se případem zabýval poté, co Nejvyšší soud rozsudek zrušil. V případu jde o Michala Hejkala, Milana Macuru, Juraje Noska a Františka Lízala. Na stavbě působili v různých rolích, jako dozor či stavbyvedoucí. Podle soudu zavinili obecné ohrožení z nedbalosti.
19. 3. 2024|

Státní zastupitelství obžalovalo ředitele ústavu ve Vejprtech, kde při požáru zemřeli klienti

Ředitel Městské správy sociálních služeb ve Vejprtech na Chomutovsku Viktor Koláček půjde před soud. O podání obžaloby informovala ČT Eva Seifertová z Okresního státního zastupitelství v Chomutově. Policie muže viní z obecného ohrožení z nedbalosti v souvislosti s požárem v domově pro klienty s mentálním handicapem v roce 2020. Požár patří mezi nejtragičtější v Česku, vyžádal si celkem devět obětí.
29. 2. 2024|

Státní zastupitelství obžalovalo muže a firmu v souvislosti s tlačenicí na slušovické diskotéce

Kvůli loňskému neštěstí na diskotéce ve Slušovicích na Zlínsku padla obžaloba. ČT to sdělil Jan Zubek z Okresního státního zastupitelství ve Zlíně. Obžalobě z obecného ohrožení z nedbalosti čelí jeden muž a firma. Muži hrozí v případě odsouzení až osmileté vězení, firmě peněžitý trest a zákaz činnosti. Případem se nyní bude zabývat Okresní soud ve Zlíně. Při tlačenici na schodišti, které vede do hudebního klubu, se loni v říjnu zranilo dvanáct lidí. Pět z nich skončilo v nemocnici, všichni pacienti byli nezletilí.
5. 9. 2023|

S dohašováním požáru v Žebráku pomáhá těžká technika, škoda dosáhla téměř dvou miliard

Těžká technika pomáhá s dohašováním požáru průmyslové haly společnosti Novares CZ Zebrak, která v Žebráku vyrábí plastové díly pro auta. Hasiči postupně odjíždějí, v úterý odpoledne na místě zůstane jedna jednotka hasičů, ti budou areál kontrolovat termokamerou. Likvidaci požáru vyhlásí zřejmě ve středu ráno, případně v dopoledních hodinách, uvedl okolo 17:00 mluvčí středočeských hasičů Jan Sýkora.
15. 8. 2023Aktualizováno15. 8. 2023, 17:59|

V pražské nemocnici Bulovka spadl výtah se třinácti lidmi. Jedna žena si zlomila nohu

V pražské Fakultní nemocnici Bulovka v neděli pozdě odpoledne spadl výtah z druhého patra do výtahové šachty. Hasiči na Twitteru uvedli, že při zásahu zachránili třináct lidí, z toho jednu zraněnou osobu předali záchranné službě. Mezi cestujícími byly i čtyři děti. Výtah má podle hasičů maximální kapacitu šest lidí. Policie případ prošetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Budova, kde výtah spadl, patří Praze. Výtah byl po kontrole a v dobrém stavu, zřítil se zřejmě kvůli přetížení, uvedl pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).
25. 6. 2023Aktualizováno25. 6. 2023, 20:20|

Případ pádu mostu ve Vilémově míří k Nejvyššímu soudu, stavbyvedoucí podal dovolání

Případ zříceného mostu ve Vilémově bude řešit Nejvyšší soud. Dovolal se k němu jeden z odsouzených stavbyvedoucích Roman Bednařík. České televizi to řekla předsedkyně senátu Okresního soudu v Havlíčkově Brodě Hana Doubková. Most se zřítil v roce 2014, pod ním zahynuli čtyři lidé a další dva se zranili. Soudy potrestaly šest lidí včetně Bednaříka podmíněnými tresty.
26. 5. 2023|

Turisté mohou opět k Pravčické bráně, hasiči požár uhasili. Policie obvinila muže, že ho způsobil

Policie obvinila německého občana, kterého zadržela ve čtvrtek, že způsobil požár v Českém Švýcarsku. Hasiči ráno ukončili zásah v národním parku. Opět průjezdná je silnice z Hřenska na Meznou, turisté se mohli vrátit i na cestu od Tří pramenů k Pravčické bráně, informoval o tom mluvčí národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.
19. 5. 2023Aktualizováno19. 5. 2023, 18:24|

Soud uložil strojvedoucímu za střet lokomotivy s vlakem podmíněný trest a zákaz činnosti

Prostějovský soud uložil strojvedoucímu Janu Šperlichovi za střet jeho lokomotivy s osobním vlakem v Němčičích nad Hanou dva roky vězení s podmíněným odkladem na zkušební dobu tří let. Při nehodě se lehce zranili čtyři lidé. Škodu Drážní inspekce původně vyčíslila na 24 milionů korun, u soudu byla tato škoda prokázána ve výši 10,6 milionu korun. Strojvůdce při zahájení jednání přiznal svou vinu, což se odrazilo i na výši trestu. Rozsudek je pravomocný, obě strany se vzdaly práva na odvolání.
10. 1. 2023Aktualizováno10. 1. 2023, 14:20|

Za tragickou srážku s vězeňským autobusem uložil soud řidiči tahače s tanky podmínku

Za obecné ohrožení z nedbalosti kvůli srážce tahače s vězeňským autobusem z května 2019 potrestal soud řidiče tahače Miroslava Koloce tříletou podmínkou s odkladem na pět let. Na sedm let mu také zakázal řízení, uložil mu i peněžitý trest 84 600 korun. Aktuální rozhodnutí ale není pravomocné. Při nehodě zemřel třiadvacetiletý dozorce a 14 lidí utrpělo zranění. Koloc vinu odmítá.
30. 11. 2022|

Obyvatelé domu v Kunovicích jsou bez vody a elektřiny. Majitel je odpojil kvůli dluhu

V nemocnici zůstávají už jen dvě děti přiotrávené oxidem uhelnatým v Kunovicích na Uherskohradišťsku. Situace v bytovém domě, který je teď odpojený od elektřiny i vody, ale zůstává napjatá.
18. 11. 2022|

Prověřování neštěstí na diskotéce ve Slušovicích zabere policii několik měsíců

Prověřování neštěstí na diskotéce ve Slušovicích na Zlínsku zabere policii zřejmě několik měsíců, a to vzhledem k velkému množství svědků a souvisejícím úkonům trestního řízení. Policisté pravděpodobně přizvou také znalce, který vyhodnotí bezpečnostní parametry prostor diskotéky a únikových tras, sdělila policejní mluvčí Monika Kozumplíková. V noci ze soboty na neděli utrpělo v tlačenici na schodišti, které vede do hudebního klubu, zranění osm lidí. Pět z nich skončilo v nemocnici, hospitalizováni jsou stále tři lidé.
1. 11. 2022Aktualizováno1. 11. 2022, 12:48|

Při požáru na letišti na Kolínsku zřejmě zemřel pilot letadla. Vyšetřování pokračuje

Při středečním požáru na letišti Osičiny v Doubravčicích na Kolínsku zřejmě zemřel třiasedmdesátiletý pilot, jeho totožnost a další podrobnosti má určit pitva. Její výsledky však budou až zhruba za měsíc. Musí totiž proběhnout analýza DNA, jelikož mrtvého není možné ztotožnit. Požár je po ranní kontrole řídicího důstojníka oficiálně zlikvidovaný, vyšetřování okolností pokračuje. Po havárii letadla zde začala hořet i letištní hala. Na místo celou noc dohlíželi hasiči, řekli jejich mluvčí Tomáš Bakalář a jeho policejní kolegyně Barbora Schneeweissová.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 15:35|

Státní zástupkyně obžalovala strojvůdce lokomotivy, která se u Němčic srazila s osobním vlakem

Loňský střet osobního vlaku a nákladní lokomotivy v Němčicích nad Hanou na Prostějovsku bude řešit soud. Minulý týden státní zástupkyně obžalovala strojvedoucího lokomotivy. Při srážce vlaků vykolejily dva vozy osobního vlaku, dva lidé byli zraněni a škoda přesáhla čtyřiadvacet milionů korun. Podle Drážní inspekce zavinil nehodu strojvedoucí lokomotivy. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozí až osm let vězení.
27. 9. 2022|

Nehodu kolotoče v Havířově policie vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti

Sobotní nehodu kolotoče v Havířově, při které se zranilo sedmnáct lidí, vyšetřuje policie jako obecné ohrožení z nedbalosti. Viníka ještě nezná. Vyšetřování okolností neštěstí potrvá týdny až měsíce. Čekat se bude mimo jiné na znalecké posudky, řekl mluvčí moravskoslezské policie René Černohorský. Mezi zraněnými bylo sedm dětí a deset dospělých. V nemocnicích zůstává pět pacientů.
4. 9. 2022|

Kvůli výbuchu skladu v Bílině jsou obvinění dva bývalí policejní pyrotechnici

Generální inspekce bezpečnostních sborů kvůli výbuchu policejního muničního skladu v Bílině na Teplicku před dvěma lety obvinila dva bývalé policejní pyrotechniky, kteří tehdy odpovídali za užívání a ukládání výbušnin ve skladu. Inspekce je viní z obecného ohrožení z nedbalosti, za což jim v případě odsouzení hrozí až pět let vězení a zákaz činnosti. Ve skladu bylo větší než povolené množství výbušného materiálu a na místech, která k tomu nebyla určená.
30. 8. 2022|

Strojvedoucí nestihl včas zastavit, špatně brzdil. Za srážku vlaků u Kdyně ho soud potrestal podmínkou

Domažlický okresní soud uložil podmíněný trest padesátiletému strojvedoucímu Jaroslavu Krotkému za předloňskou srážku osobního motorového vlaku a protijedoucího měřicího vozu v Kdyni na Domažlicku. Při nehodě se zranilo dvacet lidí včetně Krotkého. Strojvedoucímu osobního vlaku hrozilo za obecné ohrožení z nedbalosti až osm let vězení. Soud mu vyměřil trest třicet měsíců se zkušební lhůtou tří let a zákaz řízení vlaků na tři roky.
12. 1. 2022|

Do sbírky pro postižené výbuchem v Koryčanech přispěje Zlínský kraj třemi miliony korun

Radní Zlínského kraje odsouhlasili finanční pomoc rodinám postiženým výbuchem rodinného domu v Koryčanech na Kroměřížsku ve výši tří milionů korun. Příspěvek, který hejtmanství hodlá poslat prostřednictvím veřejné sbírky, ještě musejí schválit krajští zastupitelé v listopadu. Při explozi zahynuli ve středu 15. září dva dobrovolní hasiči, další čtyři lidé včetně dvou hasičů utrpěli zranění.
21. 9. 2021|

Jeden z domů v blízkosti místa výbuchu v Koryčanech začal praskat. Podle statika je neobyvatelný

Jeden z rodinných domů v sousedství domu v Koryčanech na Kroměřížsku, který zničil středeční výbuch, je podle statika neobyvatelný. Po explozi má poškozenou konstrukci, hasiči proto zajistili stabilizaci objektu. Exploze si vyžádala životy dvou zasahujících dobrovolných hasičů, další čtyři lidé utrpěli zranění.
17. 9. 2021Aktualizováno17. 9. 2021, 14:07|

Pracovník špatně přečerpával fenol, další dva na něj nedohlédli. Kvůli děčínské tragédii padla tři obvinění

Kvůli loňskému úniku fenolu v Děčíně, po kterém zahynuli dva lidé, obvinila policie tři pracovníky firmy Chemotex, v jejímž areálu k úniku došlo. Podle policejní mluvčí Aleny Bartošové jsou obviněni z obecného ohrožení z nedbalosti.
16. 10. 2019Aktualizováno16. 10. 2019, 14:56|