TÉMA

Městská doprava

Lidé jezdí v teplické MHD už měsíc bez placení, chyba softwaru by mohla zmizet o víkendu

Ani po měsíci se nepodařilo opravit chyby v odbavovacím systému MHD v Teplicích. Cestující tak nadále jezdí zdarma. Náměstek primátora Tomáš Hadviga (ANO) ve středu řekl, že dodavatel, firma Mikroelektronika, přislíbil zprovoznění systému na víkend. V provozu není ani vnější a vnitřní vizuální a akustický informační systém, takže se například neukazují čísla linek. Za každý den, kdy se lidé nemohou odbavit, dostane Mikroelektronika pokutu.
31. 1. 2024|

Český dron pro čtyři osoby by mohl tiše létat v centru měst z budovy na budovu

Kolmý start i přistání a zásluhou elektrického pohonu i tichý let až 300 kilometrů, to slibuje bezpilotní stroj Miya. S podporou ministerstva průmyslu ho vyvíjí Výzkumný a zkušební letecký ústav. Podle představ autorů bude sloužit k civilním i vojenským účelům. Určený je pro čtyři pasažéry.
9. 11. 2022|

V Liberci otevřeli stanici CNG pro městské autobusy. Pro plyn už nemusí do Jablonce

Do vybudování vlastní čerpací stanice na stlačený zemní plyn (CNG) investoval Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou. Od projektu za 23 milionů korun si slibuje výraznou úsporu nákladů. Jen na plynu by měl ušetřit až třetinu, další úspory představuje čas lidí a naježděné kilometry, dosud totiž autobusy z Liberce musí tankovat právě v Jablonci.
11. 6. 2021|
Blog

Čepický: Chceme dobře fungující městskou dopravu, nebo parkovací anarchii?

Před pár dny jsem se šel podívat do pražského Centra architektury a městského plánování na přednášku o dalším rozvoji tramvajové dopravy v Praze. Ve slovech představitelů města, účastnili se například radní Adam Scheinherr nebo Petr Hlaváček, s radostí nacházím opravdový zájem o veřejnou dopravu a její rozvoj. Ovšem dlouhodobě mám pocit, že městu uniká jeden základní problém.
29. 10. 2019|

Liberec pořídil starší kloubové autobusy. Zastávky jsou na ně krátké

Liberec nakoupil pro svou městskou dopravu ojeté autobusy – mezi nimi i několik kloubových. Teprve když  byly nasazené do provozu, zjistilo se, že se nevejdou do zastávek ve městě. Ty navíc ve většině případů neumožňují bezpečný nástup či výstup. Na řešení už se pracuje, zastávky městské dopravy se budou přestavovat. Opravy vyjdou radnici nejméně na deset milionů korun.
15. 10. 2019|