TÉMA

Příprava

Česko se připravuje na knižní veletrh ve Frankfurtu. Překvapte nás, radí ředitel akce

Česká republika bude v roce 2026 čestným hostem největšího knižního veletrhu na světě ve Frankfurtu nad Mohanem. Ministerstvo kultury už teď začalo s přípravami a na českou účast vyčlenilo bezmála dvě stě milionů korun. Odborníci se shodují, že pro český literární export jde o obrovskou výzvu.
12. 3. 2024|

Na přípravné lekce češtiny chodí jen část ukrajinských dětí. Navazující jazyková podpora na školách často chybí úplně

Dva roky po začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu chodí do tuzemských škol skoro padesát tisíc ukrajinských dětí, které utekly do Česka. Jen polovina z nich ale prošla speciálními hodinami češtiny, na které mají v prvním roce nárok všichni cizinci. Část dětí pak vzdělávací systém opouští předčasně.
1. 3. 2024|

Jihem Čech jezdily vlaky dvoustovkou. Testy mají pomoci i při budování vysokorychlostních tratí

Na železniční trati mezi Soběslaví a Planou nad Lužnicí proběhly rychlostní testy. V nočních hodinách tam vlaky jezdily rychlostí až dvě stě kilometrů za hodinu – a to aby se prověřilo reálné chování železnice a působení vysoké rychlosti na její okolí. Výsledky testování navíc poslouží pro stavbu plánovaných vysokorychlostních tratí (VRT) v Česku, do kterých chce stát v příštích letech investovat 800 miliard korun. Po těch by už vlaky měly jezdit rychlostí až 320 kilometrů za hodinu.
27. 10. 2023|

Před třiceti lety si bývalý agent StB Minařík vyslechl rozsudek za přípravu atentátu na Svobodnou Evropu

Před třiceti lety si bývalý agent StB Pavel Minařík vyslechl rozsudek za přípravu atentátu v mnichovském sídle rádia Svobodná Evropa. Do vězení kvůli tomu ale nikdy nenastoupil. Nadřízená instance čtyřletý trest zrušila a státní zástupci už pak u soudů neuspěli.
17. 9. 2023|

Miluje hudbu i divadlo, teď si chce Oksana v Česku osvojit dítě z Ukrajiny

Praha chce začít připravovat pěstouny pro ukrajinské děti. Nyní hledají zájemce i se znalostí tamního jazyka a kultury. Podle magistrátu na náhradní rodinu momentálně čeká několik dětí z napadené země. Vedení metropole chce být také připraveno na vývoj války a případný příchod dalších dětí, které budou v Česku potřebovat pěstounskou péči.
10. 9. 2023|

Soud uložil Zsuzsové za objednání vraždy Kuciaka a Kušnírové 25 let, Kočnera zprostil obžaloby

Soud první instance na Slovensku v novém líčení uznal obžalovanou Alenu Zsuzsovou vinnou ze sjednání vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Zsuzsová je také vinna z podílu na přípravě nedokonané vraždy někdejšího elitního prokurátora a nynějšího generálního prokurátora Slovenska Maroše Žilinky. Soud jí uložil trest vězení v délce 25 let, žalobce žádal doživotí. Verdikt není pravomocný. Soud naopak opět nepravomocně osvobodil Mariana Kočnera, který čelil obžalobě z objednání Kuciakovy vraždy, a nově ho zprostil také obžaloby z objednání vražd zmíněných prokurátorů a také jednoho právníka. Žalobce už ohlásil odvolání vůči všem rozhodnutím soudu.
19. 5. 2023Aktualizováno19. 5. 2023, 18:44|

V Británii trénují zvoníci. Budou oznamovat korunovaci nového krále

Korunovace krále Karla III., na kterou se v těchto dnech připravuje celá Británie, má staletá nepsaná pravidla. Jedním z dávných zvyků je také to, že se v tento den rozezvučí všechny zvony v zemi. Kostely k tomu ale potřebují desetitisíce nových dobrovolných zvoníků, kteří se už několik týdnů pečlivě připravují na významný den.
1. 5. 2023|

Vrchní soud potvrdil mladíkovi podmínku za přípravu bombových útoků. Změnil mu ale formu léčby

Olomoucký vrchní soud v úterý potvrdil mladíkovi podmíněný trest za přípravu bombových útoků u tří velvyslanectví v Praze. Vyhověl však jeho odvolání a zmírnil mu ochrannou psychiatrickou léčbu z ústavní na ambulantní. Rozhodl tak poté, co vyslechl znalce z oboru psychologie a psychiatrie, podle kterých obžalovaný změnil pohled na své jednání. Mladík byl souzen za přípravu teroristického útoku. Muž je již plnoletý, v době činu mu bylo 17 let, souzen tak byl jako mladistvý, kdy mu hrozil maximálně pětiletý trest vězení.
21. 3. 2023Aktualizováno21. 3. 2023, 13:32|

Pokud dodávky antibiotik nezvýší výrobci, ministerstvo zdravotnictví je bude shánět v cizině

Ministerstvo zdravotnictví slibuje, že zajistí pro české pacienty dostatek léků. Pokud to nepůjde jinak, objedná zahraniční alternativy. Teď v lékárnách nejvíc chybí antibiotika, ale i medikamenty na odkašlávání nebo na horečky. Ministerstvo ale říká, že se lidé nemusí ničeho obávat. Problém řešila nově založená pracovní skupina pro dostupnost léků, která se s distributory dohodla na častějším hlášení zásob léků. Resort ministra Vlastimila Válka (TOP 09) zároveň jedná s výrobci o případných mimořádných dodávkách.
4. 1. 2023Aktualizováno4. 1. 2023, 20:02|

Příprava budoucích pěstounů by se měla sjednotit, pomoci má novela

Prověřování a školení budoucích pěstounů se na různých místech v Česku liší. Zatímco někde trvá půl roku, jinde i více než dva. Sjednocení pravidel a také odstranění některých administrativních překážek teď slibuje ministerstvo práce a sociálních věcí.
6. 9. 2022|

Jak velká bude letní covidová vlna, se teprve ukáže. Stát by se ale měl připravit, nabádají lékaři

V minulých dvou letech byly letní měsíce v Česku, potažmo většině Evropy, obdobím největšího útlumu epidemie covidu-19. Letos ale začaly počty nakažených již před začátkem prázdnin růst. Lékaři nyní nabádají odpovědné autority, aby se včas připravily na možnou letní vlnu i na podzim. Připouštějí však, že se teprve ukáže, jak vážná ona letní vlna bude. Čas na přípravu podle nich každopádně ještě je.
29. 6. 2022|

Biden varoval Zelenského, že Rusové mohou dojít až do Kyjeva. Město oprašuje letité plány na ochranu obyvatel

Napětí mezi Ruskem a Ukrajinou se podle jejího prezidenta Volodymyra Zelenského nezvyšuje. Nevyloučil, že by se to nemohlo stát v budoucnu, varoval ale před panikou. O tom, že by Moskva mohla podniknout invazi do tří týdnů, informoval Zelenského jeho americký protějšek Joe Biden. Ruské jednotky by podle něj mohly dojít až do Kyjeva. Město proto oprášilo 70 let staré plány na ochranu civilních obyvatel před bombardováním.
28. 1. 2022|

Letošní rok bude jeden z nejsložitějších, řekl Fiala v novoročním projevu

Novoroční projev přednesl předseda české vlády Petr Fiala (ODS). Letošní rok podle něj bude jedním z nejsložitějších a nejtěžších od vzniku samostatné České republiky. Bude se muset vypořádat s potížemi způsobenými inflací, růstem cen energií i s epidemií covidu-19. Vyřešit je podle něj potrvá dlouho. Doufá, že první pozitivní výsledky přijdou ještě před koncem roku. Jde již o druhý projev vysokého ústavního činitele na Nový rok, předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) k národu promluvil po poledni.
1. 1. 2022Aktualizováno1. 1. 2022, 20:32|

30 let zpět: Vojáci se připravují na mise v zahraničí

Čeští a slovenští vojáci základní služby se před 30 lety mohli hlásit na mise OSN v zahraničí. Podívejte se, jak se zájemci připravovali v Českém Krumlově a co všechno museli pro výběr splňovat.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
17. 9. 2021|

30 let zpět: Železné hory se staly chráněnou krajinnou oblastí

Železné hory se na jaře 1991 staly chráněnou krajinnou oblastí. Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo část Českomoravské vrchoviny o rozloze téměř tří set kilometrů čtverečních po deseti letech snah ochranářů přírody. I díky nim se tamní těžba barytu a zinku musela skrýt pod zem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
18. 5. 2021|

Německá policie v několika spolkových zemích zasahovala proti islamistům kvůli podezření z přípravy útoku

Německá policie v úterý ráno zasahovala v Berlíně, Braniborsku, Durynsku a Severním Porýní-Vestfálsku proti čečenským islamistům. Důvodem je podezření z přípravy teroristického útoku, uvedlo na Twitteru nejvyšší státní zastupitelství v Berlíně. Konkrétní nebezpečí podle něj ale nejspíš nehrozilo. Část německých muslimů proti extremismu bojuje, a to i s nasazením vlastního života.
14. 1. 2020Aktualizováno14. 1. 2020, 17:57|

Za plánování vražd a vydírání potrestal soud v Liberci lékaře Bartáka osmi lety

Liberecký krajský soud odsoudil lékaře Jaroslava Bartáka za přípravu zločinu vraždy tří osob a vydírání k osmiletému trestu ve věznici s ostrahou. Celkem má ve vězení být dvacet let. Už dříve dostal dvanáctiletý trest za sexuální obtěžování asistentek. Za trestnou činnost nyní projednávanou u soudu jednašedesátiletému lékaři hrozilo 15 až 20 let vězení. Verdikt není pravomocný, Barták se na místě odvolal.
15. 10. 2019Aktualizováno15. 10. 2019, 13:52|