Česko se připravuje na knižní veletrh ve Frankfurtu. Překvapte nás, radí ředitel akce

Česko se připravuje na Frankfurtský knižní veletrh (zdroj: ČT24)

Česká republika bude v roce 2026 čestným hostem největšího knižního veletrhu na světě ve Frankfurtu nad Mohanem. Ministerstvo kultury už teď začalo s přípravami a na českou účast vyčlenilo bezmála dvě stě milionů korun. Odborníci se shodují, že pro český literární export jde o obrovskou výzvu.

Frankfurtský knižní veletrh je největší svátek literatury na planetě, ale zároveň tvrdý byznys s autorskými právy. Ve Frankfurtu se rozhoduje o tom, kteří autoři budou ve světě vidět.

„Potom, co jsme se stali jako Finsko hlavním hostem veletrhu, jsme chtěli zvýšit množství prodaných práv na finské autory a tím navýšit příjmy z exportu. V roce 2011 to bylo 1,3 milionu eur a v roce 2022 už to byly takřka čtyři miliony,“ přiblížila ředitelka Finské literární výměny Tiia Strandénová.

Příležitost pro export české literatury

„Export není nikdy dostatečný,“ podotýká ředitel Moravské zemské knihovny Tomáš Kubíček. Dodává, že vývoz literatury se zvýšil po Lipském knižním veletrhu, v současnosti ale stagnuje. „Musíte nás ve Frankfurtu překvapit. Překvapit nakladatelský svět. U vás je tolik k objevování. Máte spoustu mladých autorů,“ radí ředitel Frankfurtského knižního veletrhu Juergen Boos.

Podle manažerky zahraničních práv z nakladatelství Argo Veroniky Chaloupkové je třeba soustředit se na autory, kteří mají potenciál a kteří už mají své místo na zahraničních trzích. Na vzestupu je podle ní zejména komiksová tvorba.

„Komiks nabírá na zájmu, zejména ve Velké Británii,“ souhlasí vedoucí Českého literárního centra Martin Krafl. Vidí ale i další perspektivní oblasti. „Dokážeme navázat na silnou generaci autorů literatury pro děti a mládež, to bude, myslím, jeden ze stěžejních fokusů našeho hostování,“ nastínil.

Českou účast doprovodí motto Česko – země na pobřeží. Odkazuje k Zimní pohádce Williama Shakespeara, který české země označil jako součást světového oceánu literatury.