TÉMA

Invalidní důchod

Přibývá mladých, kteří mají kvůli duševní chorobě invalidní důchod

Přibývá mladých lidí, kteří mají invalidní důchod kvůli duševní chorobě. Jen ve věku do devatenácti let jich loni pobíralo dávku přes třináct set. Stále častěji kvůli úzkostným poruchám i těžkým depresím. Podle specialistů může být důvodem mimo jiné špatná dostupnost včasné péče.
11. 2. 2024|

Ukrajinské úřady mnohdy opomíjí tamní ruské obyvatele, i když bojují na straně napadené země

Ukrajina chce umožnit svým občanům žijícím v zahraničí, aby měli dvojí občanství. Tamní úřady přitom často ignorují ruské občany, kteří by naopak chtěli získat ukrajinskou příslušnost. Při posledním sčítání lidu Rusové tvořili šestinu ukrajinské populace.
28. 1. 2024|

Úřady někdy odpírají vyšší příspěvek na péči nebo snižují invalidní důchod, přestože se stav pacienta nelepší

Lékaři i odborná centra se stále častěji setkávají s pacienty, kterým úřady odpírají vyšší příspěvek na péči nebo snižují invalidní důchod – přestože se jejich stav nelepší. Mnohdy se to týká onkologicky nemocných, nevidomých nebo lidí s roztroušenou sklerózou. Stalo se to i tématem pro zástupce ministerstva a vedení sněmovního sociálního výboru.
9. 11. 2023|

Lidé mají problém získat příspěvek na péči nebo invalidní důchod. Stát slibuje změnu systému

Stále více lidí se obrací na lékaře a odborná centra s tím, že mají problém získat příspěvek na péči nebo jim byl snížený invalidní důchod, a to přesto, že se jejich stav nelepší. Ministerstvo práce a sociálních věcí slibuje změnu v systému schvalování příspěvků.
28. 8. 2023|

Udělování invalidních důchodů provázejí nejasnosti. Nastartovat změnu má jednání zúčastněných

Někteří onkologičtí pacienti, nevidomí i lidé s roztroušenou sklerózou mají problém získat invalidní důchod. Podle lékařů i odborných center takových případů přibývá. O úskalích teď budou poprvé jednat organizace, politici i správa sociálního zabezpečení.
25. 4. 2023|

Invalidní důchody se snižují. Zejména těm, kteří se snaží pracovat

Lidé s roztroušenou sklerózou, nevidomí, ale třeba i onkologičtí pacienti se potýkají se snižováním invalidních důchodů – a zejména ti, kteří se snaží pracovat. Stále častěji se proto obracejí na lékaře i organizace, které teď s politiky jednají o změně vyhlášky.
23. 10. 2022|

Srážka za snahu. Pracujícím lidem s invalidním důchodem se krátí podpora

Některým onkologickým pacientům, nemocným s roztroušenou sklerózou nebo lidem po transplantaci klesají invalidní důchody a přicházejí i o příspěvky na pomůcky. Podle odborných center se to týká těch, kdo se přizpůsobili svému zdravotnímu stavu a pracují. Správa sociálního zabezpečení postup zdůvodňuje pokroky v medicíně.
21. 8. 2022|

Pro lidi, kteří kvůli nemoci potřebují být napojeni na přístroje, je zdražování energií velkou zátěží

Zdražování energií v Česku výrazně dopadá i na tisíce pacientů s nemocnými plícemi nebo dýchacími cestami. Ti totiž potřebují k životu přístroje, které jsou připojené na elektřinu. Vedení Národní rady osob se zdravotním postižením proto o podpoře jednalo s ministerstvem práce a sociálních věcí. To teď zvažuje rozšíření mimořádné okamžité pomoci.
3. 7. 2022|

Lidé s invalidní penzí třetího stupně mohou v Česku využít veřejnou dopravu za polovinu ceny

Lidé s invalidní penzí třetího stupně mohou od pátku po Česku cestovat veřejnou dopravou za poloviční cenu stejně jako senioři či děti a studenti. Prokázat se ale musí QR kódem, který jim vydá Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Je možné získat ho na dálku přes její portál nebo osobně v jejích pobočkách. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) jednotlivé členské státy EU mají jiné nastavení slev a mělo by se hledat celoevropské řešení.
1. 7. 2022|

Důchody vzrostou od června i od září, ne všem se ale zvednou stejně

Všechny starobní, invalidní a pozůstalostní důchody se od září kvůli vysoké inflaci znovu mimořádně zvýší. Zásluhová část penze se všem příjemcům zvedne o 5,2 procenta. Průměrný starobní důchod tak vzroste o 699 korun. Zhruba polovina starobních penzistů ale na tuto částku nedosáhne. Lidé s podprůměrnými důchody dostanou méně.
29. 5. 2022|

S výplatou rouškovného mohou nastat problémy, upozornil ombudsman

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček v souvislosti s výplatou takzvaného rouškovného upozornil na dva problémy, s nimiž se mohou setkat lidé, kteří nepobírají důchod na bankovní účet. Příspěvek se totiž nevyplácí s důchodem, pro výplatu v hotovosti se využívá odlišná poštovní služba. Ombudsman to uvedl na svém webu. Problémy mohou také nastat, je-li senior například v nemocnici.
18. 12. 2020|

Invalidní důchodci od ledna ušetří za doplatky na lécích. Do konce roku si však musí podat žádost

Přes 200 tisíc invalidních důchodců zaplatí od Nového roku za doplatky na léky podstatně méně než letos. Od ledna klesne roční limit, nad který jim pojišťovny vrací část zaplacených doplatků, z pěti tisíc na pět set korun. Invalidé ale musejí do konce roku požádat pojišťovnu a doložit svůj handicap. Na pojišťovnu nemusí osobně, stačí poslat e-mail.
9. 12. 2019|

Za zbití číšníka v centru Prahy si bratři z Nizozemska odpykají pět a půl a pět let

Bratři Armin a Aräsh Nahviovi z Nizozemska stráví 5,5 roku a pět let ve vězení za loňské brutální napadení číšníka v centru Prahy. Pražský vrchní soud v úterý potvrdil, že spáchali těžké ublížení na zdraví, nikoliv pokus o vraždu, jak skutek kvalifikovala státní zástupkyně. Arminovi snížil odvolací senát trest o půl roku, Aräshovi výši původního trestu potvrdil. Součástí verdiktu je i desetileté vyhoštění obou bratrů z Česka.
15. 10. 2019Aktualizováno15. 10. 2019, 12:39|

Příslušník StB, který podle státního zástupce šikanoval chartistky, se vrátí před soud

Bývalý příslušník komunistické Státní bezpečnosti (StB) Václav Novotný opět stane před soudem. Obvodní soud pro Prahu 4 ho v září zprostil obžaloby z údajné šikany dvou signatářek Charty 77. Žalobce ale s rozhodnutím nesouhlasí a podal proti němu odvolání. Česká televize to zjistila z justiční databáze. Podle státního zástupce se Novotný podílel na odebrání invalidního důchodu obou žen při akci StB s krycím názvem Prevence.
15. 10. 2019|