TÉMA

Váleční veteráni

Na Ukrajině přibývá válečných veteránů, jejichž zranění vyžadují dlouhou a složitou léčbu

Za necelé dva roky od začátku ruské invaze byly na frontové linii vážně zraněny desítky tisíc ukrajinských vojáků. Podle zdravotníků se nejčastěji jedná o poškození končetin střepinami. Operace a následné rehabilitace trvají dlouhé měsíce.
4. 1. 2024|

Zemřela poslední příslušnice československé jednotky bojující na Dukle

Zemřela Marie Michajlovičová, oznámila Československá obec legionářská. Veteránce druhé světové války, která se jako spojařka československé tankové brigády zúčastnila bojů na východní frontě, bylo 100 let. Podle historiků byla posledním žijícím příslušníkem této brigády.
27. 7. 2022|

Lidé přijali klišé, že jsme národ zbabělců, Švejků a kolaborantů, míní vojenský historik Stehlík

Česko má tisíce národních hrdinů, proti kterým stojí jeden Švejk. A zatímco o něm vědí všichni, o tisících statečných neví nikdo nic. V rozhovoru pro ČT24 ke stému výročí od vydání Haškových Osudů dobrého vojáka Švejka to prohlásil vojenský historik a ředitel Památníku Lidice Eduard Stehlík.
13. 3. 2021Aktualizováno16. 3. 2021, 07:14|

V čele legionářské obce zůstane Budinský. Jsme jednotní a posilujeme, obhajoval svou práci

Předsedou Československé obce legionářské (ČsOL) se stal Pavel Budinský, který obhájil svůj mandát. Rozhodli o tom členové ČsOL na pravidelném sněmu; zvolili rovněž širší vedení organizace. Akce na pražském Vítkově se v sobotu zúčastnili mimo jiných i místopředseda sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti), poslankyně a starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS) nebo generálmajor Jan Kaše. ČsOL vznikla v roce 1921.
28. 9. 2019Aktualizováno28. 9. 2019, 18:26|