TÉMA

Nikotin

Zákaz kouření budoucích generací na Novém Zélandu se nekoná. Vláda rozhodla o jeho zrušení

Nová koaliční vláda Nového Zélandu, vedená premiérem Christopherem Luxonem, plánuje v úterý zrušit zákon zakazující tabákové výrobky pro budoucí generace. Ten loni přijala vláda bývalé premiérky Jacindy Ardenové. Zrušení zákona kritizují odborníci i lékaři, podle nich povede jen k dalším úmrtím a zdravotním komplikacím obyvatelstva.
27. 2. 2024|

Australská vláda omezuje prodej e-cigaret, až příliš lákaly mladé

Austrálie čelí negativnímu trendu – po předchozím propadu začalo opět přibývat kuřáků. A to i v rizikové skupině dětí ve věku 14 až 17 let. Na vině jsou různé druhy elektronických cigaret. Zboží, o kterém se mnoho lidí domnívá, že je mnohem méně škodlivé než klasické cigarety, začala vláda omezovat.
5. 8. 2023|

Regulaci konopí bych chtěl už příští rok, jde o lepší způsob prevence, říká Vobořil

Ambicí národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila je, aby Česko mělo regulovaný trh s konopím už k 1. lednu 2024. Prohibice návykových látek je podle něj tou nejhorší možností, co se rizik týče. Pokud se regulace trhu s konopím zavede, marihuanu podle něj určitě vyzkouší i lidé, kteří tak dosud neučinili. „Ale to, co se nikde nepotvrdilo, je nárůst lidí závislých nebo každodenních intenzivních uživatelů,“ sdělil v Interview ČT24.
27. 6. 2023|

Zdražení cigaret se dotkne i těch elektronických. Lidé si připlatí desítky korun

Vláda v rámci chystaného balíku úspor plánuje víc zdanit tabákové výrobky i jejich alternativy. Dotkne se to nejen klasických cigaret, ale i zahřívacího tabáku nebo náplní do elektronických cigaret. Lidé si tak připlatí i o několik desítek procent, a to hlavně u takzvaných e-cigaret nebo nikotinových sáčků. Na tyto typy produktů se totiž spotřební daň dosud nevztahovala.
18. 6. 2023|

Pěstování tabáku zatěžuje přírodu. Na ekosystémy i klima má devastující dopad

Pěstování tabáku na úkor potravin je letošním tématem Světového dne bez tabáku, který Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlašuje vždy na 31. května. Cílem celosvětové kampaně je zvýšit povědomí o alternativních možnostech produkce a odbytu pro pěstitele tabáku a povzbudit je k pěstování udržitelných a výživově hodnotných plodin.
31. 5. 2023|

Tabák kouří čtvrtina populace, u mladých vedou sáčky a e-cigarety, ukázal průzkum

Tabákové výrobky podle průzkumu Státního zdravotního ústavu (SZÚ) loni kouřilo 24 procent obyvatel Česka. Další desetina populace užívala elektronické cigarety, 6,6 procenta zahřívaný tabák a 2,8 procenta nikotinové sáčky. U mladých jsou nejoblíbenější elektronické cigarety a nikotinové sáčky. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) kuřáků v populaci mírně ubývá. Jako špatné ale hodnotí to, že s alternativami cigaret častěji začínají mladí, kteří klasické cigarety nekouří.
30. 5. 2023|

Hygienici při kontrole narážejí na elektronické cigarety překračující limity nikotinu, hrozí u nich předávkování

Hygienici při kontrolách na tržištích narážejí na zdraví nebezpečné elektronické cigarety. A dodávají, že uživatel se nikotinem, který obsahují, může i předávkovat. Preventisté navíc varují, že kuřáky elektronických cigaret se v poslední době stávají také děti do patnácti let. A to i přesto, že jim takové zboží podle zákona nesmí nikdo prodat.
24. 2. 2023|

Zákaz prodeje nikotinových sáčků dětem získal podporu poslanců. Schválili i ochranu whistleblowerů

Oznamovatelé protiprávního jednání by mohli být chráněni před případnou odvetou zaměstnavatelů. Návrh příslušné normy v úvodním kole schvalování podpořila sněmovna. Zákonodárci také podpořili zákon o zákazu prodeje nikotinových sáčků dětem a kývli také na novelu o místních poplatcích či smlouvu s Kosovem o zamezení dvojímu zdanění, kterou obě země uzavřely už před zhruba deseti lety.
12. 1. 2023Aktualizováno12. 1. 2023, 17:59|

Nikotinové sáčky dostanou jiné obaly, aby tolik nelákaly děti. Vyhláška stanoví i limit obsahu návykové látky

Od poloviny příštího roku bude v nikotinových sáčcích omezen obsah nikotinu a budou mít upravené obaly, které nebudou tolik lákat děti. Vyplývá to z vyhlášky, kterou připravilo ministerstvo zdravotnictví. Vyhláška sama ovšem nereguluje přístup dětem k nikotinovým sáčkům. K zákazu je potřeba zákon, který momentálně je v Poslanecké sněmovně. Ministerstvo ale očekává, že bude schválen tak, že začne platit nejpozději zároveň s vyhláškou.
11. 11. 2022Aktualizováno11. 11. 2022, 20:24|

Hospody jsou nekuřácké pět let, štamgasti chodí dál. Nostalgie po dýmu a zápachu ale někde zůstává

Už pět let se uvnitř českých restaurací a ve vnitřních veřejných prostorech nekouří. Zákaz začal platit symbolicky na Světový den bez tabáku 31. května 2017. Podle adiktologů měl vliv asi na třicet procent kuřáků, kteří zlozvyk buď omezili, nebo přešli na alternativy. Restaurace, které měly obavy, že jim zákaz vyžene hosty, sice připouštějí, že se to nestalo, ale hlavně menší podniky si i dnes umí představit alespoň částečný návrat k původní praxi.
31. 5. 2022|

Nikotinové sáčky mohou ublížit. Většina starších dětí s nimi má podle policie zkušenost

Policisté v Libereckém kraji zaznamenali spoustu případů, kdy si školáci kupovali a žvýkali nikotinové sáčky. Podle policie se s nimi setkává až osmdesát procent starších školáků. Sáčky, které mívají často různé příchutě, vypadají neškodně, u dětí ale mohou způsobit zdravotní komplikace. Například v Rychnově u Jablonce nad Nisou se snaží se školáky o rizicích diskutovat a varovat i rodiče.
9. 4. 2022|

V Česku přibývá vážných případů rakoviny plic. Lékaři začali využívat nový screening

Přibývá lidí s vážným průběhem rakoviny plic. Většinou přijdou pozdě, to se podle lékařů v covidové době ještě zhoršilo. Nejrizikovějším faktorem je kouření, specialisté se proto více zaměřují na prevenci už u dětí. Zároveň se v Česku rozjíždí nový screeningový program.
4. 2. 2022|

Světem se šíří zákazy e-cigaret, v USA hovoří o epidemii. Představují hrozbu, nebo jsou obavy liché?

Indická vláda se rozhodla zakázat prodej elektronických cigaret, které podle ní představují zdravotní riziko. Výrobci tak ztrácejí potenciálně velký trh. Přitom čím dál více kuřáků využívá e-cigaretu jako náhradu klasického tabáku. Obavy ze zdravotních důsledků vapování v poslední době rostou i v dalších zemích: někde zvažují omezení, jinde mluví o úplném zákazu.
20. 9. 2019|