TÉMA

Placenta

Mikroplasty pronikají až do plodové vody, prokázal ostravský výzkum

Ostravští vědci prokázali přítomnost mikroplastů v lidské plodové vodě a zároveň v placentě. Ve výzkumu chtějí dále pokračovat a vyhodnotit, jakým způsobem mohou tyto látky poškodit plod či komplikovat těhotenství. Ostravští výzkumníci tvrdí, že prokázání mikroplastů v plodové vodě se jim podařilo jako prvním na světě.
2. 11. 2023|

Vědci vytvořili v laboratoři lidská embrya bez spermie a vajíčka. Model pomůže s poznáním i léčbou

Vědcům se podařilo vytvořit zatím nejdokonalejší lidská embrya čistě z buněk, aniž by se na jejich vzniku nějak podílel muž a žena. Jejich vývoj ukončili po dvou týdnech. Doufají, že tyto modely pomohou s poznáním vzniku života a také při odhalování zdravotních problémů.
7. 9. 2023|
Doporučujeme

Vačnatci jsou v evoluci napřed, vyvíjeli se překotněji než jiní savci, zjistil výzkum

Evoluční biologové představili novou studii, která naznačuje, že vačnatci jsou vyvinutější než ostatní savci. Není to zaostalá evolučně překonaná větev, ale velmi zajímavě adaptovaná skupina savců, kteří se rychle přizpůsobovali měnícímu se světu.
23. 5. 2023|

Covid ubližuje neočkovaným rodičkám. Poškozuje placentu, děti se mohou narodit mrtvé

Nová studie upozorňuje na závažné důsledky, které může mít onemocnění covidem-19 u těhotných žen bez očkování proti koronaviru. Virus útočí na placentu a likviduje ji tak, že vážně ohrožuje život dítěte.
28. 3. 2023|

Oteplování poškozuje děti už před narozením, ukázal výzkum

Klimatická krize zvyšuje rizika pro zemědělkyně v Africe, které obvykle pracují po celou dobu těhotenství. Rostoucí teploty mohou způsobovat komplikace u nenarozených dětí pracovnic, které patří k lidem už tak nejvíce zasaženým globálním oteplováním.
13. 12. 2022|

Protilátky z očkování proti covidu se přenáší z matky na dítě, ukázala rozsáhlá studie

Nová americká vládní studie definitivně potvrdila, že očkování proti covidu-19 v těhotenství poskytuje velmi kvalitní ochranu také novorozencům vakcinovaných matek.
16. 2. 2022|

Matky nakažené covidem reagují na nemoc odlišně podle pohlaví dítěte, které čekají

Pokud se těhotná žena nakazí covidem-19, reaguje její placenta jinak, čeká-li chlapce, nebo děvče. Matky také na chlapce přenášejí méně protilátek než na dcery, odhalil výzkum otištěný v magazínu Science Translational Medicine.
26. 10. 2021|

Protilátky po nemoci vydrží déle, očkování je ale výrazně bezpečnější, říká biochemik Trnka

Protilátky po prodělání nemoci a očkování se liší mírou i délkou imunity. Riziko nemoci je neporovnatelně vyšší a je lepší se nechat očkovat, konstatoval biochemik Jan Trnka. V Interview ČT24 vysvětlil, proč vakcíny nemění lidskou DNA a nezpůsobují neplodnost. Varoval před koncem pravidelného testování a připustil, že ještě nějakou dobu je třeba s covidem počítat.
14. 9. 2021|

Práva rodící matky lze podle Ústavního soudu omezit, když je ohroženo zdraví její nebo dítěte

Ústavní soud zamítl stížnosti ženy, která žádala odškodnění od provozovatele nemocnice v Neratovicích na Mělnicku. Stěžovala si na zacházení při porodu, lékaři prý nerespektovali její přání a prováděli zákroky bez jejího informovaného souhlasu. Navíc jí po porodu nevydali placentu. Podle soudu bylo cílem zdravotníků chránit dítě a rodičku. Advokátka Zuzana Candigliota řekla, že se soud nevypořádal s hlavními argumenty a jeho nález je zaostalý.
22. 3. 2021Aktualizováno22. 3. 2021, 12:09|

Vědci poprvé objevili mikroplasty v lidské placentě, obávají se důsledků

Vědci poprvé objevili mikroplasty v placentě a obávají se, že malé částečky plastů mohou mít negativní důsledky pro vývoj plodu a zdraví dětí, které se s nimi musejí potýkat už před narozením. „Je to, jako by se vám narodilo dítě-kyborg: už není složené jen z lidských buněk, ale ze směsice biologického a anorganického materiálu. Matky byly v šoku,“ citoval list The Guardian šéfa výzkumného týmu Antonia Ragusu.
22. 12. 2020|

Novorozenec se nakazil koronavirem už v těle matky. Vědci popsali první takový případ

Lékaři ve Francii popsali první prokázaný případ, kdy se covid-19 přenesl z těhotné ženy na dítě v její děloze. Jde o jediný případ z mnoha zdokumentovaných těhotenství nakažených žen.
16. 7. 2020|

Adrenalinový výkon v pražském Podolí. Lékaři operovali nebezpečný nádor dítěte ještě v děloze

Významný úspěch slaví lékaři v Ústavu pro péči o matku a dítě (ÚPMD) v pražském Podolí, kde poprvé úspěšně operovali vzácný nádor, takzvaný sakrální teratom, a to dosud nenarozenému dítěti. Během laserového zákroku ve 24. týdnu uzavřeli cévy, které živily škodlivou tkáň. Matka pak porodila císařským řezem o deset týdnů později jinak zdravou dceru. Bez zákroku přitom většina dětí s touto diagnózou umírá ještě v děloze.
21. 1. 2020|

Studie: Škodlivé částice z ovzduší se mohou přes placentu dostat přímo k lidskému plodu

Ještě nenarozené děti jsou přímo vystavené částicím ze znečištěného ovzduší. Poukázal na to nový výzkum, který publikoval časopis Nature Communications. Vědci během něj našli částice černého uhlíku v plodové části placenty. Zjištění by mohlo pomoct vysvětlit, proč je pobyt na špatném vzduchu spojený se zvýšeným nebezpečím potratů, předčasných porodů nebo nízkou porodní váhou.
19. 9. 2019|