TÉMA

Fio banka

PŘEHLEDNĚ: Banky zatím snížení úrokových sazeb vyhodnocují, s reakcí chtějí vyčkat

Rozhodnutí České národní banky (ČNB) o poklesu sazeb povede k postupnému snižování úročení spořicích účtů a termínovaných vkladů bank, shodují se oslovení experti. Zlevňovat by měly i hypotéky. ČT proto oslovila největší tuzemské banky s dotazem, zda a jak se v jejich nabídkách snížení základní úrokové sazby na 6,25 procenta projeví.
9. 2. 2024|

Další kompromis mezi kartou a hotovostí. Čtveřice bank spouští nový systém Cvak

Snahy o rozšíření bezhotovostních plateb pokračují. Čtveřice bank v Česku začíná obchodníkům nabízet nový způsob, jak se obejít bez terminálu a zároveň nevyžadovat jen hotovost. Slibuje, že ani pro zákazníky to nic složitého nebude.
24. 1. 2024|

Češi stále častěji reklamují platby kartou. Brání se nesolidním e-shopům i podvodníkům

Nedodané zboží, nekomunikující prodejce nebo transakce, kterou kupující vůbec neprovedl. Pokud zákazník při platbě použil platební kartu, může v těchto případech u banky peníze vymáhat zpět. Službu takzvaného chargebacku využije v Česku měsíčně několik tisíc klientů, řekly ČT oslovené banky. Některé sledují nárůst podaných žádostí o svátcích a na začátku roku, jejich klienti totiž reklamují platby za nedodané nebo nekvalitní vánoční dárky.
30. 12. 2023|

Objem hypoték v říjnu meziročně stoupl o 123 procent, sazby klesly

Banky a stavební spořitelny poskytly v říjnu hypoteční úvěry za 16,1 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 123 procent. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování klesla v říjnu ze zářijových 5,74 procenta na 5,71 procenta, a byla tak nejníže od července 2022. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Data dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 09:51|

Peníze lze nově poslat i přes telefonní číslo. Šestice bank zavedla nový způsob plateb

Šest tuzemských bank spustilo možnost poslání platby skrze telefonní číslo. Služba platby na kontakt má za cíl transakce zjednodušit a omezit chyby při jejich zadávání. Registr přitom spravuje centrální banka. Další dvě banky se spuštěním služby počítají v průběhu příštího roku.
14. 11. 2023|

Čistý zisk ČEZu meziročně výrazně klesl, přesto se blíží 30 miliardám

Energetická skupina ČEZ za tři čtvrtletí letošního roku vydělala 29,8 miliardy korun, čistý zisk společnosti tak meziročně klesl o 43 procent. Hlavní příčinou poklesu je letos zavedená daň z neočekávaných zisků, která zvýšila náklady o 21 miliard. Provozní zisk (EBITDA) skupiny naopak vzhledem k vysokým tržním cenám komodit stoupl o šest procent na 95 miliard korun. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek společnost zveřejnila.
9. 11. 2023Aktualizováno9. 11. 2023, 12:41|

Jihočeská likérka Fruko-Schulz mění kvůli válce majitele, ruští vlastníci končí

Jindřichohradecká likérka Fruko-Schulz změní majitele. Ruští akcionáři ze skupiny Ladoga prodají do konce roku své podíly, nově bude likérku vlastnit česká firma, řekl ředitel likérky Josef Nejedlý. Kvůli válce na Ukrajině přišla firma o některé odběratele a dlouholetou spolupráci s ní ukončila i banka. Ruská skupina Ladoga dosud vlastní firmu z 90 procent.
8. 11. 2023|

Česká národní banka se stala terčem kybernetického útoku, žádná data podle ní neunikla

Česká národní banka se v pátek ráno stala terčem cíleného kybernetického útoku, který může způsobit zpomalení či nedostupnost jejího webu. Centrální banka oznámila, že takzvaný DDoS útok nezasáhl vnitřní informační systémy ČNB a neunikla žádná data. Hackerské útoky blokují internetové služby českých bank třetí den za sebou.
1. 9. 2023|

Hackeři opět útočili na tuzemské banky, které měly výpadky služeb

Výpadky webů a internetového a mobilního bankovnictví ve čtvrtek postihly Raiffeisenbank a Monetu Money Bank. Zpomaleně fungovaly internetové stránky pražské burzy, které čelily kybernetickému útoku už ve středu spolu s weby dalších pěti českých bank. Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) sdělil, že výpadky opět způsobily zahlcovací DDoS útoky. Podle antivirových firem za útokem stojí hackeři z Ruska. Zaútočili také na webové stránky Elektrotechnického zkušebního ústavu.
31. 8. 2023Aktualizováno31. 8. 2023, 22:33|

Tuzemské banky čelily kybernetickým útokům, jejich on-line služby měly výpadky

Pětice českých bank se ve středu dopoledne potýkala s výpadky internetového bankovnictví, některým nefungoval celý web. Mluvčí České bankovní asociace Radek Šalša uvedl, že to byl důsledek kybernetických útoků. Brzy odpoledne již byly stránky i bankovnictví všech napadených bank opět v provozu. ČTK uvedla s odvoláním na experty na kyberbezpečnost, že má útok zřejmě na svědomí ruská hackerská skupina NoName057(16), která požaduje, aby napadené instituce přestaly s podporou Ukrajiny.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 20:59|

Objem hypoték v lednu klesl o 16 procent, sazby po dvou letech mírně klesly

Banky a stavební spořitelny poskytly v lednu hypoteční úvěry za 6,5 miliardy korun, což je proti prosinci pokles o 16 procent. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování poprvé po dvou letech mírně poklesla, a to z 5,98 na 5,93 procenta. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 22:38|

ČSSD prodá Lannův palác. Bude tak moci splatit většinu dluhu

Sociální demokracie prodá za 201 milionů korun Lannův palác v centru Prahy dosavadnímu nájemci, kterým je společnost Finep. Agentuře ČTK to v pondělí sdělila mluvčí ČSSD Jitka Pavlíková. Bývalé vládní straně, která od loňských voleb chybí ve sněmovně, prodej podle ní v srpnu umožní splatit drtivou většinu dluhu. Na prodej upozornil server Novinky.cz.
18. 7. 2022|

168 hodin: Dezinformátorům chodí na účty i stovky tisíc korun měsíčně. Přístup bank je různý

Někteří lidé, kteří na internetu šíří dezinformace, vydělávají skrze svá videa a sociální sítě, kde prosí u lidí o peníze. Na účty jim pak chodí i stovky tisíc korun měsíčně. Stát už řadu z nich označil za hlásnou troubu ruské propagandy. Banky, které vedou účty dezinformátorů, volí různý přístup – některé se odvolávají na to, že nemůžou cenzurovat názory, jiné už ale připouští, že otevření takového účtu by bylo proti jejich etickému kodexu. Dezinformátoři tak zakládají spolky, přes které peníze inkasují.
30. 5. 2022|

Pražská burza je na svém maximu od dubna 2010

Pražská burza je na maximu za jedenáct let. V úterý uzavřela nejvýše od konce dubna 2010. Index PX zpevnil o 0,66 procenta na 1283,64 bodu. Téměř 2,5 procenta přidaly akcie energetické společnosti ČEZ, silně rostly také cenné papíry Komerční banky a Monety Money Bank. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna mírně oslabila k euru a výrazněji vůči dolaru.
17. 8. 2021Aktualizováno17. 8. 2021, 18:17|

Zájem o hypotéky je rekordní, Češi si na bydlení půjčili v březnu 44 miliard

České banky v březnu poskytly lidem téměř 14 a půl tisíce hypotečních úvěrů za rekordních 44 miliard korun. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Březen se tak stal nejsilnějším měsícem v historii ukazatele. Objem poskytnutých hypoték za první čtvrtletí se vyšplhal téměř na 100 miliard korun. Průměrná úroková sazba v březnu po 11 měsících poklesů nepatrně stoupla na 1,94 procenta.
21. 4. 2021|

Přihlašovací údaje k bankovnímu účtu dostanou širší využití. Lidé s nimi budou moci komunikovat s úřady i firmami

Češi a Češky můžou začít od ledna využívat rozšíření takzvané bankovní identity neboli BankID. Na Nový rok totiž začne platit novela zákona, která to umožňuje. Jejím hlavním cílem je usnadnění komunikace veřejnosti se státní správou i soukromými firmami. Klienti finančních ústavů se tak budou moci díky stejným údajům, jaké využívají v bance, přihlásit například do Portálu občana, České správy sociálního zabezpečení nebo podávat daňová přiznání.
30. 12. 2020|

Průměrná sazba hypoték v říjnu klesla posedmé v řadě, zájem o hypotéky nepolevuje

Průměrná úroková sazba hypoték v říjnu klesla na 2,02 procenta ze zářijových 2,07 procenta. Sazba se snížila sedmý měsíc v řadě, tak nízko byla naposledy v březnu 2017, vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu. Říjen se s objemem poskytnutých hypoték 25,214 miliardy korun stal druhým nejúspěšnějším měsícem v historii Hypoindexu.
18. 11. 2020Aktualizováno18. 11. 2020, 15:05|

Pražská burza stoupla nad 900 bodů, nejvýše od počátku března. Rostly i další akciové trhy

Pražská burza v úterý posílila o více než dvě procenta. Index PX se tak poprvé od 10. března dostal nad 900 bodů, když zavřel na hodnotě 901,15 bodu. K růstu mu pomohly především akcie bank, nejvýrazněji si polepšila Erste Bank. Ve ztrátě skončily pouze dva z hlavních titulů. Příznivý den pro akcie zažily v úterý Asie, Evropa i Spojené státy.
26. 5. 2020Aktualizováno26. 5. 2020, 22:29|

Konkurenční boj v srpnu dál zlevňoval hypotéky. Zájem o ně se ale nezvedá

Průměrná úroková sazba hypoték v srpnu klesla na 2,61 z červencových 2,68 procenta. Sazby klesly již sedmý měsíc v řadě. Vyplývá to z aktuálních údajů Fincentra Hypoindexu. Hypoteční sazby se tak dostaly na úroveň loňského podzimu. Na minimu byla sazba v prosinci 2016, a to 1,77 procenta. Od té doby většinou rostla. Navzdory levnějším hypotékám ale zájem o ně opět opadl.
18. 9. 2019Aktualizováno18. 9. 2019, 11:45|