TÉMA

Gynekologie

V Brně vznikla gynekologická ambulance pro transgender lidi. Zájem o ni roste

Sexuologické oddělení Fakultní nemocnice Brno provozuje od loňského září gynekologickou ambulanci pro transgender lidi. Zatím pečuje o patnáct klientů. Snahou je vytvořit příjemné prostředí pacientům procházejícím změnou pohlaví, kteří se už tak potýkají s velkou psychickou zátěží. Podle nemocnice podobná ordinace v Česku není.
28. 2. 2024Aktualizováno28. 2. 2024, 19:13|

Pelhřimovská nemocnice otevírá Pavilon péče o rodinu. Zdravotníci se tam přemístí na začátku září

Pelhřimovská nemocnice má nový Pavilon péče o rodinu. Veřejnosti se otevře v pátek, zatím však jen pro prohlídky. Zdravotníci tam začnou přemisťovat pacienty od 4. září, první přijde na řadu gynekologie a porodnice. Stěhování jednotlivých oddělení bude probíhat za provozu, nepřetržitá péče však bude zajištěna, řekla mluvčí nemocnice Alexandra Knapová. Pavilon péče o rodinu přišel na 700 milionů korun.
17. 8. 2023|

30 let zpět: Problematické užívání antikoncepce

Československo před 30 lety trápilo špatné užívání hormonální antikoncepce, situace byla druhá nejhorší v Evropě. Hlavními problémy byla nedostatečná informovanost a předsudky, které měly jak ženy, tak samotní lékaři. Další nevyřešenou otázkou byla cena a případné bezplatné poskytování pilulek.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
30. 7. 2022|

30 let zpět: První soukromá gynekologická ordinace

Před třiceti lety došlo k otevření první soukromé kliniky v Československu. V Praze na Chodově vznikly dvě gynekologické ordinace, které nabízely vedle moderního vybavení především individuální přístup, a to nejen díky prodloužené ordinační době.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
31. 5. 2022|

Ženu osvobozenou za vraždu novorozeného syna poslal soud opět na 17 let do vězení

Krajský soud v Plzni poslal do vězení na 17 let čtyřiatřicetiletou ženu za vraždu jejího novorozeného syna v létě 2017. Potvrdil tak svůj verdikt i výši trestu z dubna 2018, který uznal i vrchní soud. Případ ale musel znovu projednat, protože Nejvyšší soud v Brně původní verdikt zrušil pro nedostatek přímých důkazů. Obžalovaná se na místě odvolala, státní zástupkyně si ponechala lhůtu.
22. 3. 2022Aktualizováno22. 3. 2022, 12:29|

Neurolog Martin Tomášek dostal podmíněný trest za gynekologická vyšetření, ordinuje dál

Soud v úterý pravomocně uložil pražskému neurologovi Martinu Tomáškovi půlroční podmínku za to, že gynekologicky vyšetřoval epileptické pacientky bez jejich náležitého souhlasu. Léčit mu nezakázal, ačkoliv to požadovala státní zástupkyně. Čtveřici poškozených žen, které podle znalců trpí posttraumatickou stresovou poruchou, odkázal trestní soud s jejich nároky na milionové odškodné do občanskoprávního řízení.
8. 2. 2022Aktualizováno8. 2. 2022, 11:25|

Nový test pomáhá odhalovat více případů nákazy virem HPV, který způsobuje rakovinu děložního hrdla

Lékařům se daří odhalovat víc těžkých přednádorových stadií děložního čípku, vyplývá to ze studie zaměřené na genetické testování, která nyní skončila. Nová metoda doplní tradiční cytologické vyšetření u žen nad třicet let věku. Podle odborné společnosti jde o klíčový pokrok v prevenci před závažnou nemocí, kterou způsobuje virus HPV (human papillomavirus, česky lidský papilomavirus).
16. 1. 2022|

Prevence je v léčbě rakoviny děložního čípku klíčová, vzkazují lékaři

Včasná diagnóza pomáhá k úspěchům v léčbě rakoviny děložního čípku. Umožňují ji i speciální testy. U žen v pětatřiceti a v pětačtyřiceti letech je nově hradí pojišťovny, u starších ale ne. Gynekologové přitom upozorňují, že právě po padesátce přestávají pacientky na prevenci chodit. Nádor tak odhalí až v pokročilé fázi.
23. 8. 2021|

Plzeňský léčitel poskytoval gynekologické služby. Bez licence od kraje

Falešný gynekolog působil podle zjištění serveru iRozhlas.cz v Plzni. Spolu s manželkou, porodní asistentkou, provozoval 29letý Jan Simbartl ordinaci Celostní gynekologie a Magického porodu. Muž, který vystupoval také jako lidový léčitel, ale není lékař a krajský úřad mu neudělil licenci k provozování zdravotnických služeb. Pár prováděl gynekologická vyšetření a vypisoval i těhotenské průkazy. Policie ovšem protiprávní jednání nezjistila, žádná z žen totiž nepodala podnět.
23. 7. 2021|

Sněmovna schválila návrh odškodnění protiprávně sterilizovaným ženám

Poslanci schválili návrh odškodnění protiprávně sterilizovaných žen. Předlohu nyní dostane k posouzení Senát. Projednávaly se také úpravy dětských skupin, které dříve vznikaly v reakci na chybějící místa v mateřských školách. K hlasování o jejich přeměně na jesle ale nedošlo. Podle kritiků předloha skupiny zlikviduje, ministryně Maláčová ji hájila. Sněmovna také v prvním čtení podpořila novelu poslanců ČSSD, jejímž cílem je zmírnit podmínky pro přiznání ošetřovatelského volna.
4. 6. 2021Aktualizováno4. 6. 2021, 15:18|

Domácí porod ženy volí hlavně kvůli stavu péče v nemocnicích, ukázal výzkum Univerzity Karlovy

Ročně se v Česku narodí přes dvě stě dětí mimo zdravotnická zařízení. Nejčastěji jde o překotné porody. Jsou mezi nimi ale i ty, které si matky předem na doma naplánovaly. Proč se ženy k domácímu porodu rozhodnou, zjišťovali výzkumníci z Univerzity Karlovy. Většina z více než šesti set oslovených matek uvedla jako důvod stav porodní péče. Podle některých lékařů přitom domácí porod může nést rizika.
20. 2. 2021|

S odhalením rakoviny děložního čípku pomáhá nový test. Od letoška jej proplácí pojišťovny

Na riziko rakoviny děložního čípku dokáže upozornit přesně i několik let dopředu nový genetický test. Podle odborné společnosti je klíčovým pokrokem v prevenci. Od letošního roku ho proplácí všechny pojišťovny. Jde o metodu, která doplní tradiční cytologické vyšetření u žen nad 30 let.
13. 1. 2021|

Lidé chodí méně na prevenci ze strachu z covidu, lékaři ujišťují, že se na ně dostane

V řadě nemocnic v Česku sice museli kvůli koronavirové epidemii omezit péči, lékaři ale také varují před podceňováním jiných zdravotních problémů. Kardiologové například upozorňují na mezinárodní studii, podle které během jarní vlny klesl počet diagnostikovaných infarktů téměř o polovinu. Další pacienti vyhledali pomoc pozdě. Odborníci ujišťují, že i navzdory náročné situaci se k neodkladné péči lidé dostanou. A o ty, co mohou počkat, se postarají, jakmile to půjde. Musí se ale o jejich komplikacích dozvědět.
2. 11. 2020|

Test na rakovinu děložního hrdla v 35 a 45 letech zdarma. Návrh podporuje ministerstvo i pojišťovny

Ženy po dovršení pětatřiceti a pětačtyřiceti let zřejmě budou mít od příštího roku zdarma nárok na nový test. Potvrdí jim, jestli nemají rakovinu děložního hrdla způsobenou lidským papilomavirem (HPV). Test dokáže upozornit na riziko karcinomu několik let dopředu. Návrh ministerstva zdravotnictví podporují i zdravotní pojišťovny.
17. 8. 2020|
Doporučujeme

Rakovina děložního čípku zabíjí ročně stovky Češek. Nemoc nově odhalí domácí test

Orientační test na rakovinu děložního čípku si budou ženy moct poprvé udělat doma. Lékaři vytipovali deset tisíc z nich, kterým posílají potřebné sady. Chtějí je motivovat, aby absolvovaly pravidelné prohlídky – skoro polovina žen na ně totiž nechodí. Zároveň jde o nový způsob, jak zachytit rakovinové bujení ještě před vznikem nádoru.
9. 9. 2019Aktualizováno14. 9. 2019, 12:31|