TÉMA

Antika

Ani smrt nás nerozdělí. Starověcí Italové se nechávali běžně pohřbívat se svými zvířaty

V dnešní severní Itálii se lidé před více než dvěma tisíci lety nechávali pohřbívat společně se psy, prasaty a jinými zvířaty. Výzkum švýcarských a italských vědců na místě antické osady, který byl publikován v odborném časopise PLOS ONE, má pro společné pohřbívání se zvířaty více vysvětlení.
19. 2. 2024|

Sunak zrušil setkání s řeckým premiérem kvůli sporu o antické artefakty

Spor o navrácení antických artefaktů z Britského muzea do Řecka vyvolal novou diplomatickou roztržku. Britský premiér Rishi Sunak na poslední chvíli zrušil schůzku se svým řeckým protějškem Kyriakosem Mitsotakisem v Londýně, která se měla uskutečnit v úterý odpoledne. Mitsotakis reagoval podrážděně. Obě strany se nyní viní z toho, že zrušení schůzky způsobily, informovala agentura DPA.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 17:56|
Doporučujeme

Podařilo se rozluštit první slovo ze starověkých svitků z Herculanea. Pomohla umělá inteligence

Na první pohled nevypadají svitky z Herculanea nijak pozoruhodně, připomínají kus uhlí. Přežily výbuch sopky Vesuv v roce 79, a kdyby se někdo pokusil dva tisíce let staré dokumenty znovu rozvinout, rozpadly by se. Odborníci se už dlouho pokoušejí je rozluštit, i když text je pro lidské oko prakticky nečitelný. Teď ale hlásí první úspěchy, k nimž jim pomohla umělá inteligence (AI).
23. 10. 2023Aktualizováno29. 10. 2023, 08:17|

Srbští horníci náhodou objevili starověkou loď. Římské plavidlo je skvěle zachovalé

Horníci v srbském povrchovém uhelném Dole Drmno nedaleko města Kostolac objevili část pravděpodobně starověké římské lodi. V oblasti se nacházelo někdejší významné římské posádkové město známé jako Viminacium. Plavidlo bylo pravděpodobně součástí říční flotily obsluhující rozlehlé a vysoce rozvinuté římské město se 45 tisíci obyvateli, které mělo hipodrom, opevnění, fórum, palác, chrámy, amfiteátr, akvadukty, lázně a dílny, uvedla agentura Reuters.
4. 8. 2023|

Archeologové našli u Milovic na Jičínsku část antické nádoby

Archeologové v trase budoucí dálnice D35 u obce Milovice u Hořic na Jičínsku našli pozůstatky antické nádoby z 5. století před naším letopočtem s figurálními motivy. Nález zlomků nádoby lze označit v České republice za mimořádný. Podle vědců jde o první takto početný nález keramických zlomků z jedné antické nádoby na našem území.
26. 5. 2023|

Antická nekropole v samém srdci Paříže. Francouzští archeologové oznámili významný objev

Francouzští archeologové přímo v centru Paříže odhalili část antické nekropole se zhruba padesátkou velmi zachovalých ostatků, kousky keramiky a obětin. Lokalitu objevili při preventivním průzkumu před dostavbou nového východu ze stanice příměstského vlaku RER Port-Royal.
20. 4. 2023|

Národní muzeum vystavuje vzácné předměty a sošky ze Sýrie

Dvacítka vzácných předmětů z doby železné a bronzové původem ze Sýrie je k vidění v Národním muzeu. Čeští odborníci na restaurování a konzervování se ve spolupráci s archeology podíleli na jejich záchraně, a to v rámci vládního programu, který má pomoct ochránit světové kulturní dědictví ve válkou zasažené Sýrii. Výstava s názvem Obnovená tvář potrvá do 10. května.
14. 4. 2023|

Nejstarší příběh lidstva vypráví o sedmi sestrách. Astronomové naznačují, že je starý sto tisíc let

Na severní obloze je v prosinci vidět výrazný shluk hvězd známých jako Plejády. U nás se jim říká Kuřátka, ale většina kultur je zná jako Sedm sester. Problém je ale v tom, že hvězd je v tomto souhvězdí jenom šest. Proč tedy nesmyslný název? Je možné, že příběh o sedmi sestrách je tak starý, že vypráví o dobách, kdy obloha vypadala zcela jinak, naznačuje výzkum.
23. 12. 2020|

Fotograf Koudelka představuje v Paříži krásu ruin. Více se mu líbí bez lidí

Fotograf Josef Koudelka vystavuje ve Francouzské národní knihovně Francoise Mitterranda v Paříži. Ve francouzské metropoli žil od osmdesátých let. Výstava Ruiny shrnuje jeho třicetileté systematické putování po památkách antické civilizace nejen v Evropě, ale i v severní Africe a na Blízkém východě.
16. 9. 2020|

Šílený Herkules trpí posttraumatickým stresovým syndromem

Pražský ostrov Štvanice se jako každé léto vrací do antiky díky divadelním hrám ze starého Řecka a Říma. Tentokrát padla volba na Šíleného Herkula, jedno z nemnoha v úplnosti dochovaných římských dramat. Filozof Seneca v něm vylíčil bájného siláka na konci hrdinské pouti.
5. 8. 2020|

Vteřina dějepisu: Hérostratovi vyšel nápad, jak se stát slavným

Bezvýznamný mladík Hérostratos toužil po slávě. Ale když je člověk zřejmě chudým a nevzdělaným otloukánkem, neřkuli otrokem, na velké životní příležitosti to nevypadá. Hérostratos zavrhl trpělivost a čekání na milost bohů a rozhodl se jít štěstíčku naproti – šokovat činem, který se zdál být šíleným nápadem. Nicméně risk je zisk. Co provedl, aby proslavil své jméno?
21. 7. 2020|

Kráska z ruin. Před 200 lety svět znovu spatřil nejpůvabnější Venuši antiky

Působivá socha obnažené bohyně lásky s chybějícími pažemi celé dekády dráždí fantazii kunsthistoriků i umělců – a platí za příkladnou ukázku antického umění a i jednu z nejslavnějších soch světa. Venuše Mélská, cenný artefakt ze sbírek pařížského Louvru, spatřila  světlo světa (v novodobé historii) před rovnými dvěma sty lety: 8. dubna 1820.
8. 4. 2020|

Na Antické Štvanici mohou i diváci vyvést Řecko z krize

Už počtvrté se jeden z pražských ostrovů promění na Antickou Štvanici. Divadelní projekt souboru Tygr v tísni sáhl tentokrát po autorském textu Marie Novákové. Děj inscenace Plodnost! Mír! A bohatství! si vybírají sami diváci.
30. 8. 2019|