TÉMA

Raketoplán

Americký miniraketoplán X-37B odstartoval na další tajnou misi
Z kosmodromu na floridském mysu Canaveral v pátek v noci odstartovala raketa Falcon Heavy společnosti SpaceX s americkým vojenským miniraketoplánem X-37B na palubě. Jedná se o sedmý let raketoplánu, který při předchozích misích strávil ve vesmíru celkem už více než deset let. Co přesně je účelem mise, úřady nezveřejňují, podotkla agentura AP.
29. 12. 2023|ČTK
Sovětský raketoplán Buran měl konkurovat těm americkým. Stal se ale symbolem pádu impéria
Před 35 lety se do vesmíru s velkou slávou vydal sovětský raketoplán Buran. Měl být odpovědí na americký program Space Shuttle, jeho první let se ale současně stal i jeho posledním.
15. 11. 2023|
Spatří odvrácenou stranu Měsíce. Mise Artemis II už zná svou posádku
Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v pondělí představil posádku, která koncem roku 2024 obletí Měsíc. Půjde tak o nejvzdálenější cestu astronautů v historii. Misi, která potrvá deset dní, povede Američan Reid Wiseman. Lunární mise se rovněž vůbec poprvé zúčastní astronautka, a to Christina Kochová. Doplní je bývalý pilot Victor Glover a jediný Kanaďan posádky Jeremy Hansen. Posádku a techniku vybírala NASA záměrně tak, aby připravila další mise na dlouhodobý pobyt na Měsíci.
3. 4. 2023Aktualizováno3. 4. 2023, 20:01|
Zkáza Columbie před dvaceti lety přiblížila konec éry raketoplánů
Jen minuty dělily před 20 lety – 1. února 2003 – raketoplán Columbia od přistání na Zemi. V důsledku poškození tepelného štítu se však stroj ve výšce 63 kilometrů rozpadl. Nikdo ze sedmi členů posádky, pěti mužů a dvou žen, nehodu nepřežil. Mezi nimi byl i první izraelský astronaut Ilan Ramon. Jeden z účastníků pověstného náletu na irácký jaderný reaktor v Osiraku měl tehdy s sebou kresbu Petra Ginze, pražského hocha, který nepřežil holocaust.
1. 2. 2023|
Před deseti lety poprvé vzlétl Muskův Dragon. Změnil americkou, ale i ruskou kosmonautiku
Spojené státy vedly od padesátých let minulého století kosmický závod se Sovětským svazem a ne vždy v něm vítězily. Celou tu dobu ale byli Američané schopni dopravovat náklad i lidi do vesmíru vlastními silami. Jenže po konci programu raketoplánů v roce 2011 nastalo období, kdy americký vesmírný program do značné míry závisel na Rusku, zejména to bylo vidět na zásobování Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Změna přišla s Elonem Muskem a firmou SpaceX, jejíž loď Dragon se do vesmíru poprvé vydala 22. května 2012.
22. 5. 2022|
Od falconů k dragonům a ještě dál. Před dvaceti lety Musk založil SpaceX
Americko-kanadský podnikatel jihoafrického původu Elon Musk se během prvního internetového boomu podílel na vzniku platebního systému PayPal, díky kterému vydělal první „velké peníze“. Díky nim se pustil do kosmického dobrodružství a jeho společnost SpaceX, založená 6. května 2002, se stala velkým hráčem při vynášení nákladu do vesmíru. Musk ale míří ještě dál – na oběžnou dráhu už dopravuje i lidi, spustil satelitní distribuci internetu, pomáhající i válčící Ukrajině, a touží po návratu na Měsíc nebo cestách k Marsu.
6. 5. 2022|
Raketoplán, mimozemšťané nebo znamení zvěrokruhu. Pustevny opět zdobí sochy z ledu
Návštěvníci Pusteven v Beskydech mohou od soboty opět vidět desítky ledových soch. Letošními tématy jsou vesmír a znamení zvěrokruhu. Už od rána na jedno z nejnavštěvovanějších míst Beskyd mířily stovky lidí a před vstupem do speciálních stanů se sochami si návštěvníci museli vystát dlouhé fronty. Sochy budou vystaveny do doby, než roztají, podle pořadatele by to mohlo být aspoň měsíc.
15. 1. 2022|
Raketoplány přinesly Spojeným státům kosmickou nadvládu, jejich éra skončila před 10 lety
Nad kosmodromem na floridském Mysu Canaveral ještě nezačalo vycházet slunce, když se 21. července 2011 krátce před šestou hodinou ráno ozval sonický třesk ohlašující přistání raketoplánu. Z oběžné dráhy se vracel Atlantis, poslední z flotily amerických vesmírných letounů, jehož mise uzavřela jednu z důležitých kapitol výprav do kosmu. Vedle nesporných úspěchů bude ale program raketoplánů už navždy spojen i se dvěma tragédiemi.
21. 7. 2021|
Před 20 lety se poprvé vydal do vesmíru samoplátce. První civilistkou ale měla být už v roce 1986 učitelka z USA
Před dvaceti lety si první civilista zaplatil cestu do vesmíru. Amerického podnikatele Dennise Tita vynesla vstříc hvězdám ruská kosmická loď Sojuz. Předpoklady pro výlet na oběžnou dráhu měl, vystudoval letecké inženýrství a část profesní kariéry spojil s NASA. Už před ním se ale do vesmíru dostali i další neastronauti, kteří si ale „letenku“ nemuseli hradit ze svého. Vůbec první civilistkou měla být už v 80. letech americká učitelka Christa McAuliffeová, která měla z orbity v přímých přenosech vyučovat. Stejně jako zbytek posádky ale zahynula hned po startu při havárii raketoplánu Challenger.
28. 4. 2021|
Ruský Mir otevřel dveře pro fungování ISS. Před 20 lety se zřítil na Zemi
Ruská vesmírná stanice Mir přesně před dvaceti lety, krátce před 07:00 SEČ ukončila svoji misi a zanikla v zemské atmosféře. Laboratoř na oběžné dráze pomohla sovětskému, ruskému i světovému výzkumu.
23. 3. 2021|
Vědci poprvé popsali infekci lidských buněk v kosmickém prostředí
Bakterie mají v kosmickém prostředí větší potenciál způsobovat lidským buňkám problémy, pokud je nakazí. Ukázal to experiment na oběžné dráze.
11. 3. 2021|
Před deseti lety se z poslední cesty vrátil raketoplán Discovery. Předznamenal tím konec jedné éry
Americký raketoplán Discovery, který se devátého března 2011 vrátil ze své poslední vesmírné mise, byl ve službě téměř 27 let. Během doby, kdy jej využíval americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), vynesl raketoplán na oběžnou dráhu 246 astronautů a Zemi obletěl 5830krát. Ve vesmíru strávil Discovery celkem 365 dní a nalétal 238 milionů kilometrů, což je nejvíce ze všech amerických raketoplánů.
9. 3. 2021|
Čína poslala do kosmu a bezpečně navrátila na Zemi znovupoužitelný raketoplán
Před několika dny se Číně podařil velký krok k levnějším, a tedy častějším letům do vesmíru. Nenápadně vyslala na oběžnou dráhu tajně vyvíjenou kosmickou loď, která po dvou dnech bezpečně přistála zpět na Zemi.
9. 9. 2020|
Před 70 lety vykročili Američané z floridského mysu do vesmíru
Před 70 lety se na východním pobřeží Floridy začala psát kapitola dobývání vesmíru – 24. července 1950 byla ze střelnice Eastern Test Range úspěšně vypuštěna raketa Bumper s pořadovým číslem 8 a dokázala uletět přes 300 kilometrů. Z vojenské střelnice se postupem let stal středobod amerického vesmírného programu a celý svět si tuto oblast zapamatoval pod názvem Mys Canaveral.
24. 7. 2020|
„Všechno je možné, nikdy se nevzdávejte,“ vzkázali astronauti po přelomovém letu Crew Dragon
První soukromá vesmírná loď schopná nést lidi Crew Dragon se v neděli spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Na palubě byla dvojice astronautů Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Robert Behnken a Douglas Hurley. Ti společně s kolegou Chrisem Cassidym v pondělí odpovídali na otázky o misi.
1. 6. 2020Aktualizováno1. 6. 2020, 23:29|mkk
Spojené státy úspěšně poslaly na oběžnou dráhu tajný miniraketoplán X-37B
Americké letectvo v neděli úspěšně vypustilo do kosmu utajovaný bezpilotní raketoplán X-37B. Přístroj poslalo na oběžnou dráhu na jeho již šestou tajnou misi ve vesmíru.
18. 5. 2020|
Poletí Muskovým Crew Dragonem na vesmírnou stanici, ale nevědí, kdy se vrátí
Astronauti americké vesmírné agentury NASA Robert Behnken a Douglas Hurley stále ještě nevědí, kolik času stráví na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), až na ní koncem května přistanou s novou lodí Crew Dragon společnosti SpaceX. Půjde o první let amerických astronautů do kosmu americkou lodí vypuštěnou z území USA od ukončení programu raketoplánů v roce 2011.
14. 5. 2020|
Jako stroj času. Hubbleův dalekohled lidstvu umožnil nahlédnout k počátkům vesmíru
Hubbleův dalekohled je jedním z největších vědeckých úspěchů lidstva – zařízení na oběžné dráze kolem Země dokázalo vědcům nabídnout obrazy z dalekého vesmíru, a nahlédnout tak do historie kosmu. Díky teleskopu, který před třiceti lety (24. dubna 1990) vynesl na orbitu raketoplán Discovery, astronomové nejen získali úchvatné snímky, ale také dokázali potvrdit řadu teorií. Určili například rychlost, jakou se vesmír rozpíná, a díky tomu i upřesnili jeho stáří.
24. 4. 2020|
Miláček, který se dotkl vesmíru. Raketoplán Discovery se před 35 lety poprvé objevil na orbitě
Pomocník, miláček, objevitel, jak ho přezdívali členové týmu NASA, ale i fanoušci kosmonautiky, poprvé vzlétl z Kennedyho vesmírného střediska 30. srpna 1984. Na palubě tehdy nesl šestičlennou posádku vesmírného týmu a náklad telekomunikačních družic. I přes tři odložené starty šlo o úspěšnou misi, která skončila 5. září 1984 přistáním na Edwardsově letecké základně v Kalifornii. Dnes si tento vesmírný pracant užívá zaslouženého důchodu v muzeu Steven F. Udvar-Hazy Centra ve Virginii.
30. 8. 2019|
Malý americký raketoplán, jehož mise je tajná, pluje kosmem 720 dní. Překonal tak vlastní rekord
Americký experimentální raketoplán X-37B vytvořil rekord v délce trvání svých vesmírných misí. Při nynější páté výpravě podle webu space.com v pondělí překonal svůj nejdelší let z předchozí expedice, který trval 717 dní 20 hodin a 42 minut. Na oběžné dráze je nyní už 720 dní.
28. 8. 2019|
Raketoplán SpaceShipTwo uspěl v pokusném letu na hranici vesmíru. Bude tam nosit turisty
Společnost Virgin Galactic britského miliardáře Richarda Bransona absolvovala ve čtvrtek večer další úspěšný testovací let se svým raketoplánem SpaceShipTwo, pojmenovaným VSS Unity. Podle informací poskytnutých společností na Twitteru stroj vystoupal do výšky 82,7 kilometru.
14. 12. 2018|