TÉMA

Česká hlava

Ocenění Česká hlava získala kardioložka Moťovská. Je první ženou, která cenu dostala

Nejvyšší české vědecké ocenění Česká hlava letos získala kardioložka Zuzana Moťovská. Kromě Moťovské dostali cenu například Jan Martínek za nové minimálně invazivní způsoby léčby onemocnění žaludku a jícnu nebo archeolog Jiří Macháček za objev germánských run na slovanském sídlišti. Laureáty představil předseda správní rady projektu Česká hlava Martin Vlach na tiskové konferenci v Kampusu Hybernská v Praze. O ocenění Moťovské tento týden rozhodla vláda.
24. 11. 2023|

Laureátem ceny Česká hlava je Petr Pyšek. Jeho práce změnila pohled na invazivnost druhů

Národní cenu vlády Česká hlava za celoživotní dílo získal botanik a ekolog Petr Pyšek, který se věnuje invazivním rostlinám a živočichům a je jedním ze zakladatelů moderní invazní ekologie. V současnosti je nejcitovanějším invazním biologem na světě. Vedle něj si ceny odnáší Martina Benešová-Schäfer, Ilona Hromadníková, Petr Sezemský či Alžběta Dostálková. Oceněna byla také firma Cesnet. O laureátovi Národní ceny vlády Česká hlava rozhoduje vláda na návrh Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace.
2. 12. 2022Aktualizováno2. 12. 2022, 15:14|

Česká hlava si letos cení prevence mozkových příhod a magnetických objevů

Ocenění Česká hlava 2021 získali čtyři vědci, jedna vědkyně a jedna firma. Vedle laureáta hlavní národní ceny, experta na teorii systémů a automatického řízení Vladimíra Kučery, dostal cenu například Pavel Osmančík ze 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy za studii prevence mozkové příhody nebo vědkyně Martina Háková zkoumající využití nanovlákenných polymerů. Ocenění Kučery schválila v listopadu vláda.
3. 12. 2021|

Čeští vědci našli cestu, jak efektivně změnit metan na užitečný metanol

Tým vědců z Akademie věd ČR otevřel cestu k výhodné přeměně metanu v chemické výrobě. Vytvořili a popsali nová reakční centra, která dovedou aktivovat kyslík zatím neznámým způsobem – rozštěpit ho. Pak ho lze použít k oxidaci metanu na metanol, který má široké využití. Za objev letos získala trojice vědců z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského Akademie věd cenu Invence v rámci ocenění Česká hlava.
26. 11. 2020|
Interview ČT24

Zánik lidstva? Bláznovství. Věřím v člověka a jeho mysl, říká egyptolog Bárta

Klimatické změny, znečištěné životní prostředí, sociální nepokoje i masová migrace. Dnešní civilizace stojí před řadou problémů a z mnoha míst se ozývají hlasy varující před zánikem lidstva jako takového. Přední český egyptolog Miroslav Bárta, který se desítky let zabývá studiem civilizací, ale situaci tak černě nevidí. Dnešní civilizaci podle něj čekají změny, rozhodně ale nepůjde o její zánik. Naše společnost má totiž ty nejlepší podmínky pro nalezení cesty z krize. V Interview ČT24 s Miroslavem Bártou hovořil Daniel Takáč.
31. 12. 2019|

Vylepšují přístroje, objevují hvězdy, zkoumají rakovinu. Devět středoškoláků získalo cenu České hlavičky

Devět mimořádně nadaných středoškolských studentů obdrželo cenu v soutěži České hlavičky. Získávají ji třináctým rokem za mimořádnou vědeckou práci. Mnozí z nich ještě před složením maturity spolupracují se špičkovými vědci a řada laureátů po ukončení střední školy pokračuje ve vědeckém výzkumu.
21. 10. 2019|

Olomoučtí experti z vědeckého centra se postavili Přírodovědecké fakultě. Vyhlásili stávkovou pohotovost

Vědci z Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) v Olomouci vyhlásili stávkovou pohotovost. Vygradovaly tak spory mezi tímto pracovištěm a mateřskou Přírodovědeckou fakultou Univerzity Palackého. Problémy se týkají vzniku nového vysokoškolského ústavu, jehož součástí má být – a chce být – právě RCPTM. Fakulta však vznik ústavu od začátku kritizuje.
26. 8. 2019Aktualizováno27. 8. 2019, 08:42|