TÉMA

Lhůta

Vláda se dohodla s audiovizuálními platformami na příspěvcích do audiovize

Do připravovaného Státního fondu audiovize budou přispívat dvěma procenty z příjmů všechny platformy, které se na šíření obsahu v Česku podílí. Nově se to bude týkat i zahraničních videoték (VOD firem), jako je například Netflix. Dohodli se na tom na nedělním jednání představitelé platforem, producentů a ministerstva kultury za přítomnosti premiéra české vlády Petra Fialy (ODS).
2. 7. 2023|

Pošta od července prodlouží doručování ekonomických zásilek na tři dny

Česká pošta od července prodlouží doručovací dobu u takzvaných ekonomických listovních zásilek o jeden den na tři dny. Důvodem je podle ní trvalý pokles zájmu o posílání listovních zásilek a s tím související optimalizace poštovní sítě. Každý den pošta doručí okolo 1,8 milionu listovních zásilek. O změně podnik informoval v tiskové zprávě. Systém dvourychlostního doručování zavedla Česká pošta v únoru 2020.
2. 6. 2023|

Některým zaměstnancům úřadu práce vzroste plat, oznámil Jurečka

Části pracovníků a pracovnic úřadu práce by se mohl zhruba od srpna zvednout výdělek. Přesunout by se měli do vyšší platové třídy, a to z deváté do desáté. Vyšší základ platu by mělo získat asi 3500 lidí, řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Z platové tabulky vyplývá, že by se tak plat zvedl podle délky praxe zhruba o 1700 až 2600 korun. Podle pověřeného ředitele úřadu práce Karla Trpkoše se situace na pobočkách zlepšila, lhůty pro vyřizování dávek se zkracují a příspěvky se téměř v celé ČR vyplácejí v termínu.
22. 5. 2023Aktualizováno22. 5. 2023, 20:19|

Nevhodné dárky je většinou možné vrátit nebo vyměnit v prodejně, podmínky ale určuje obchodník

Obchody po vánoční pauze v úterý zase otevírají. V některých začíná výprodej zboží za zvýhodněné ceny. Zamíří do nich ale i ti, kteří dostali nevhodné dárky a budou je chtít vrátit nebo vyměnit.
27. 12. 2022|

Poslanci schválili sankční zákon proti cizincům i novelu autorského zákona

Sněmovna schválila zákon o národních sankcích vůči zahraničním společnostem a cizincům, kteří by se dopustili závažného protiprávního jednání. Přijala také novelu autorského zákona. Vydavatelé a mediální domy tak asi získají silnější pozici vůči internetovým platformám při sjednávání licenčních poplatků za využívání článků. Také živnostníci by dle poslanců neměli platit autorské poplatky za puštěnou hudbu v prodejnách. Do Senátu sněmovna poslala i vládní novelu ohledně informační povinnosti o spotřebě tepla či předpis ohledně podpory nízkoemisních vozidel ve veřejné dopravě. Návrh na zřízení Digitální a informační agentury míří do třetího čtení.
14. 10. 2022Aktualizováno14. 10. 2022, 14:44|

Na případ psychiatra Cimického bude dohlížet také Městské státní zastupitelství

Městské státní zastupitelství v Praze bude dohlížet na případ psychiatra Jana Cimického. Policie navrhla obžalovat ho z 28 znásilnění a vydírání. Výkon dohledu České televizi potvrdil mluvčí státního zastupitelství Aleš Cimbala. O tom, že se věcí bude zabývat i nadřazené státní zastupitelství, mluvil už dříve sám Cimický s ČTK. Podle jeho slov jsou v případu nedostatky ze strany policie.
13. 10. 2022|

Drážní inspekce má problémy s vyšetřováním nehod na tratích, úřadu chybí zaměstnanci

Ministerstvo dopravy chce zpřísnit kontroly technického stavu vlaků. Drážní úřad už slíbil, že proto posílí dohled. Vedení resortu k tomu chce přikročit kvůli výsledkům průzkumu mezi strojvedoucími, kteří si stěžují na časté výluky na tratích. 59 procent respondentů označilo za častý problém právě poruchy na vozidlech. Na tratích ale přetrvávají i problémy s vyšetřováním nehod. Drážní inspekce má ze zákona roční lhůtu, teď ji ale poměrně často nestíhá dodržovat. Může za to nedostatek inspektorů, které úřad nedokáže zajistit kvůli nízkým platům.
5. 9. 2022|

Prodejci očekávají nápor zákazníků s nevhodnými dárky. Někteří to chtějí lidem zjednodušit

Obchodníci v Česku očekávají od pondělka nápor zákazníků, kteří vyrazí na povánoční slevy, ale také vracet nevhodné dárky. I na druhý svátek vánoční byly totiž uzavřené obchody s rozlohou nad 200 metrů čtverečních kromě lékáren či čerpacích stanic. V případě nákupů on-line mají lidé na vrácení zboží ze zákona až dva týdny. Někteří obchodníci ale lhůtu prodloužili, dokonce i ti v kamenných prodejnách.
27. 12. 2021|

Se změnou Ústavy by mělo být Česko podle Pekarové Adamové opatrné. Havlíček by při nerespektování nálezu ÚS zřejmě podpořil žalobu na prezidenta

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v Otázkách Václava Moravce kritizovala postup prezidenta Miloše Zemana, který do funkce ministra zahraničí nechce jmenovat Jana Lipavského (Piráti). Uvedla však, že při případné změně Ústavy by se mělo postupovat obezřetně. Ministr dopravy a průmyslu a obchodu v demisi Karel Havlíček (ANO) neví, zda by Zeman Lipavského jmenoval, pokud by Ústavní soud (ÚS) v kompetenční žalobě vyhověl designovanému premiérovi Petru Fialovi (ODS). V takovém případě by ale zřejmě hlasoval pro ústavní žalobu na prezidenta. Profesor právní filozofie a sociologie a ředitel Centra pro právo a společnost z univerzity v Cardiffu Jiří Přibáň řekl, že Zeman je pro Česko varováním.
12. 12. 2021|

30 let zpět: Šidit zákazníky se daří

O tom, že nepoctivost prodejců kvete v každé době, se přesvědčili kontroloři České obchodní inspekce. V pražských restauracích, prodejnách potravin i u stánků odhalili spoustu nešvarů. Jak reportáž uvádí, napomáhala tomu i tehdejší nedostatečná legislativa.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
16. 10. 2021|

Šaroch v kauze Čapí hnízdo pochybil, nereagoval na informace k výslechu svědků, uvedlo VSZ

Dozorující žalobce Jaroslav Šaroch v kauze Čapí hnízdo podle Vrchního státního zastupitelství (VSZ) pochybil, když bezokladně nereagoval na nové informace týkající se možného výslechu svědků. Tímto pochybením došlo podle VSZ ke vzniku průtahů v trestním řízení. Pražské městské státní zastupitelství, na němž Šaroch působí, uvedlo, že závěry dohledové činnosti bere na vědomí, bude se jimi zabývat a zváží vhodná opatření.
23. 9. 2021Aktualizováno23. 9. 2021, 17:20|

Devět měsíců po očkování je ochrana proti covidu spolehlivá. A studie můžou rozhodnout o prodloužení lhůty

Stát poprvé stanovil lhůtu, během níž považuje ochranu po vakcinaci za dostatečně spolehlivou: je to devět měsíců. České televizi to potvrdila hlavní hygienička Pavla Svrčinová. První definice se objevila v ochranném opatření, které se týká cestování. S devíti měsíci už ale počítají i předpisy, které začínají platit od pondělí.
23. 5. 2021|

Státní zástupce odsouhlasil prodloužení vyšetřování kauzy Čapí hnízdo do konce února

Státní zástupce akceptoval prodloužení lhůty pro vyšetřování kauzy kolem padesátimilionové dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo do konce února. Uvedl to mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Lhůta podle něj nemusí být konečná, v odůvodněném případě může být znovu prodloužena. V kauze je stíhán premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Mayerová. Babiš dlouhodobě odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného. Mayerová v minulosti uvedla, že je přesvědčena o tom, že zákon porušen nebyl.
11. 1. 2021Aktualizováno11. 1. 2021, 10:58|

Státní zástupce znovu prodloužil lhůtu pro vyšetřování v kauze Čapí hnízdo

Státní zástupce Jaroslav Šaroch opětovně prodloužil lhůtu pro vyšetřování v kauze dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo. Na dotaz České televize to uvedla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Kolik času navíc vyšetřovatelé dostali, však neupřesnila, protože si právo na poskytování informací vyhradilo Městské státní zastupitelství v Praze. Jeho reakci ČT zjišťuje. V kauze je obviněn premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Mayerová. Premiér dlouhodobě odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného.
7. 1. 2021|

S výplatou rouškovného mohou nastat problémy, upozornil ombudsman

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček v souvislosti s výplatou takzvaného rouškovného upozornil na dva problémy, s nimiž se mohou setkat lidé, kteří nepobírají důchod na bankovní účet. Příspěvek se totiž nevyplácí s důchodem, pro výplatu v hotovosti se využívá odlišná poštovní služba. Ombudsman to uvedl na svém webu. Problémy mohou také nastat, je-li senior například v nemocnici.
18. 12. 2020|

Oběti trestných činů mohou žádat o odškodnění, ze 130 milionů nevyplatil stát ani tři

Jen třicet lidí dosud získalo odškodnění pro oběti trestných činů. Ministerstvo spravedlnosti je odškodnilo téměř třemi miliony korun, k dispozici přitom na účtu bylo téměř 130 milionů. Většina peněz kvůli malému zájmu obětí trestných činů podle mluvčího ministerstva Martina Bačkovského propadla státu. Podle ředitelky Bílého kruhu bezpečí by pomohla větší informovanost obětí a delší lhůta na podání žádosti.
2. 8. 2019|